понеделник, 22 ноември 2010 г.

Салата с печен карфиол, почти по марокански

Искам да продължа темата една глава карфиол. Все още се намира на пазара и при това на много изгодна цена. Бях избрала постен вариант на карфиол и сусам, когато видях тази рецепта. За мароканската кухня се знае и пише много, "споделя ...", а може и да се опита характерната комбинация на сладко - солено, в ястията и подправките. Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума, присъстват и ароматизират, ядки и сушени плодове допълват вкуса.
Такаво кулинарно изобилие е и тази салата, която я "докарах" почти по марокански -

Салата с печен карфиол по марокански
Адаптирана от Native foods blog Moroccan Roasted Cauliflower Salad


Продукти:
1 глава карфиол средна големина
2 с.л. зехтин
1 с.л. сусам
сол и черен пипер на вкус

1 чаши зрял боб, варен и изцедени
½ ч. нарязан магданоз
½ чаша червен лук нарязани на кубчета
½ чаша маслини
¼ чаша сушени плодове по избор (стафиди, фурми, кайсии, боровинки ...)

Вариант на марокански дресинг
1/3 чаша зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. портокалов сок
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. настъргана кора от лимон
¼ ч.л. кимион
¼ ч.л. сол

½ чаша печени бадеми, избрах филирани
1 с.л. сусам, леко запечени


Фурната се загрява на 220 С
Нарязва или накъсва карфиола на ‘цветчета’. Поставя се в плик, залива се със зехтина, солта и черния пипер и хубаво омаслява. В тава, покрита с ал. фолио се поставя карфиола, поръсва се със сусам и зехтин и пече в продължение на 30 минути. Да вметна, че така приготвният карфиол е една самостоятелна чудесна гарнитура.


Подготвят се продуктите за салатата, като се нарязват и разбъркват в купа.
Разбива се и дресинга зехтин, сокове и аромати.


Изпеченото зеле се поставя в купата при другите зеленчуци.
Полива се със соса, поръсва се с ядките и сервира.


Харесахме я хладка.


Оригиналната рецепта използва ароматизирани с канела бадеми, а в дресинга се добавят джинджифил, куркума, червен пипер, кориандър, кора от портокал и други пропорции. Аз подбрах и комбинирах по нашия вкус, като запазих кимиона – удачна подправка и за зеле и боб.

Опитайте...

19 коментара:

  1. It looks sensational! Great recipe and beautiful photos! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна салатка, Ди, с много контраст и цвят в чинийката :)
    Онзи ден купих една голяма глава карфиол, половината направих на крем супа, другата замразих, че се чудих какво да я правя - ето, че даваш отговор :)
    Ще я опитам :)

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Che bella questa tua insalata sembra un mazzo di fiori, ciao
    buona settimana

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, с тези прекрасни снимки ще ме накараш да се "влюбя" в карфиола!
    А кимиона, наистина върви много със зеле :)
    Богатството на Мароканската кухня от към подправки е незаменима!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    чудесна салата!
    Свежа, ароматна и цветна!
    Страхотни снимки и аранжировка!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. С удоволствие бих я опитала! Така поднесена и представена от теб, Диани, е просто невероятна наслада!

    Спорна и усмихната седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Tadeja,
    Thanks for the visit and nice words.
    Very glad you like this idea.
    Your blog is great, I'll turn to my favorites.
    Greetings, Diana

    Благодаря, Ина.
    Аз пък ще очаквам твоята рецепта за крем супа - обичам този тип консистенция.
    Поздрав, прегръдка и хубава нова седмица, Диана

    Thanks so much Stephania,
    Very glad you like this idea - defined as "a bouquet of flowers, much flatter me.
    Greetings and a hug, Diana

    Дани, аз обичам всякакъв тип зелении, а зеле - обожавам. Комбинацията сладко-солено и многото подправки му "отиват".
    Благодаря ти, поздрав и хубава нова седмица, Диана

    Благодаря, Роси!
    Съзнателно избрах този тип боб, за да има контраст и по-свеж вид.
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    Много си мила, Милена,
    Благодаря ти!
    Ако ти допада комбинация от различни вкусове и аромати -
    ще се радвам!
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна салата, Дианка :) Вкусовете се допълват просто идеално и наистина и цветово изглежда много добре :)
    Поздрави и хубаво утре :)

    ОтговорИзтриване
  9. Диани,
    леки пости ти желая и все такива чудесни вдъхновения!
    И аз правя риба с един марокански сос и става чудна...обичам ароматите на тази кухня!
    с усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда прекрасно....свежа и цветна!
    Усмихната и спорна седмица Диани!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда така примамлива тази салатка!
    Много обичаме карфиол, а комбинацията с кимион ми звучи нетрадиционно и леко екзотично. Не съм опитвала досега, но съм много любопитна.
    Благодаря, Диди!
    Хубав утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. I love Moroccan cousin, I love all the spices and aromas. Cauliflower sounds so delicious and I have to give it a try. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ах, че колоритноо! Сто процентово и вкусно!
    Дианка, отново подстрекаваш, ей :)
    Казвала съм, нали, че салатите са ми любима храна?
    A вчера, тъкмо с карфиол вечеряхме (подправен с див копър - опитай) и ето, пак ми се ще да го поднеса..
    Благодаря ти за страхотните идеи!

    Успешна седмица с прекрасно настроение :)

    ОтговорИзтриване
  14. Thanks, Andrea!
    Indeed, Moroccan cuisine is an abundance of flavors - some of them can make them.
    Greetings and a hug, Diana

    Зори,
    Мария,
    Нанита,
    Ирма,
    За обичащите карфиол, по-екзотични вкусове, изкушенията са наистина многобройни. Харесах и предложението на Ирма за див копър - ще се опитва, както и други идеи.
    Благодаря ви, поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Чудна салата! Изглежда много апетитно! Трябва да се опита!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Марта!
    Ще се радвам да ти допадне.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. При сушените плодове "дати" ще да са фурми май.
    Много обичам карфиол, това лято "открих" печения, но не ми беше хрумвало да го комбинирам с боб. А е логично- боб и зеле , пък прясното зеле се е утрепало за кимион! Със сигурност ще си купя карфиол специално за тази рецепта.
    Много ми допада христянския дух на блога ти. Благодаря ти!
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  18. Аз ти благодаря, Йонка!
    Много се радвам на посещението, одобрение и мили думи.
    Наистина печеният карфиол е чудесен, а и както пишеш - логично е, вкусово да се допълва и с боб. Ароматите могат да се подберат по вкус, ще ми е драго да ти допадне.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Ось це так! Спасибі! Я завжди хотів писати на моєму сайті щось подібне. Чи можу я взяти участь у ваш пост в блог?

    ОтговорИзтриване