петък, 12 ноември 2010 г.

Бърз и вкусен сладкиш с ябълки + стафиди

Обикновено не използвам окачествяващи определения в наименованията на рецептите. Но този семпъл сладкиш, бърз и много вкусен, си има предистория. Всичко започна по повод на ябълковата пита, вкуса и аромата на едни ябълки – кюстендилски. Последваха асоциации за кичести градини и красиви лица на моми и невести, изрисувани в уникалните картини на Майстора /Владимир Димитров - Майстора/. Хармония между зрели плодове и нежни кюстендилски девойки. Всеки, който е видял дори една негова ябълкова картина, знае за какво пиша - контурите, преливането на цветовете, полусенките, и особено очите на момичетата.


Търсейки отново магията на изображенията им в интернет, попаднах на разработени варианти пана и гоблени. Аз не шия и не познавам добре това изкуство, но ценя красивия и прецизен труд, вложен в тях. Бях впечатлена от майсторската работа на този гоблен:


Така, че когато видях рецептата за сладкиш с ябълки във форум за гоблени, бях убедена, че ще я направя /вече няколко пъти/. Очарова ме класическа комбинация на вкусове и аромати и малко нестандартна технология, запазих и името, дадено на авторката, макар, че аз бих го нарекла - ябълки под пандишпан.


Бърз и вкусен сладкиш с ябълки + стафиди


Необходими продукти:
3 яйца
5/6 ябълки, обелени и нарязани на едро
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
6 с.л. брашно /леко заоблени/
6 с.л. захар /леко заоблени/
стафиди и орехи
масло или олио за намазване
пудра захар за поръсване
Фурната се загрява на 175С.
Върху обилно намазнена тавичка /аз използвах около 30 гр. масло/ се нареждат ябълките. Поръсват се с бакпулвера. Ябълките започват леко да "шумят".
Яйцата със захарта и ванилията се разбиват хубаво в отделен съд. На ръка, с разбъркване се добавя брашното /аз добавям щипка сол/, да поеме, както смес за кекс.
Поръсват се ябълките със стафиди и орехи и се залива с яйчената смес. Пече се в загрята фурна зачервяване 20-25 мин., до суха клечка и омекване на ябълките.
Изважда се, поръсва се с пудра захар, по желание и сервира.
Вкусен е топъл и студен.


Допада ми идеята за индивидуални порции /да се използват високотемпературно устойчиви съдове!/, както и преобладаващото количество ябълки за сметка на пандишпана.


Избрах за гарниране "розички" от ябълкови резени, още орехови ядки и стафиди.


Опитайте...

12 коментара:

  1. Дианка, сега се яви възможност за коментар, но ти си прочела вече моя :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани,
    за проблема, както и за коментара.
    Направих нова публикация.
    Ти си прочела и моя отговор, надявам се.
    Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. О, Диди!
    Страхотна презентация!!!
    Като започнем с прелестната картина на Майстора, преминем през прекрасния и майсторски изработен гоблен и се спрем на страхотния бърз и вкусен ябълков сладкиш! Представям си колко е вкусен! Много ми допадна и идеята за индивидуални порции!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Динака, винаги ме изумяват сладкишите ти в стъклени чаши. Много ефектно сервиране.
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. I love apples in every combination, this apple pie looks so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Явно проблемът с коментирането не е бил само в "моя телевизор".

    Искам да те поздравя за прекрасните снимки и чудесното въведение. Обичам да се разхождам из галерии, жалко че напоследък нямам много време за това.
    Десертът мога само да си представям колко е вкусен... и тия умопомрачителни ябълкови розички... приказка върху "снежна" покривка от захар.

    С пожелание за хубава вечер и спокоен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря от сърце, Роси.
    Пак ще напиша, че бях впечатлена от изяществото и изработката на този гоблен, който провокира и направата на ябълковия сладкиш. Макар по-обикновен, е вкусен, бърз и ароматен.
    Прегръдка, поздрав и хубави почивни дни, Диана

    Много благодаря, Зори!
    Аз обичам индивидуалните порции и сервиране, а тези чаши услужливо ми се "подчиняват".
    Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана

    Thanks, Andrea!
    I think apples are always delicious in baked goods.
    Sincerely, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда толкова ефирен и ароматен!Поздравления Диани!
    Усмихнат и влънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Diana, the pies look delicious I love recipes.
    And the paintings are really beautiful. Thank you so much for sharing this.
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  10. Ина,
    Нанита,
    Благодаря Ви!
    Имах проблем с коментарите,
    надявам се, че вече е отстранен.
    Хубава и слънчева неделя, Диана

    Lúcia,
    Glad you like it.
    This is a presentation for the Bulgarian artist, apples and more ...
    Greetings and a hug, Diana

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, и аз все като отида в Кюстендилско и видя ябълковите дървета се сещам за картините на Майстора. Харесаха ми и пандишпанените ябълки, както и украсата на целия сладкиш :). Поздрави и хубава вечер на добротата ти желая (не знаех, че има такъв ден; бях чела и други неща написани от Майка Тереза, но не и това; много е хубаво, макар и трудно за изпълнение :))!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Мира!
    Невероятно въздействащи са неговите ябълкови картини /и не само/, той е уникален. Исках да го представя с някакъв такъв тип сладкиш.
    Благодаря и за пожеланията към деня за доброта, който за съжаление не е познат и не се празнува у нас. Наистина посланието е трудно, но силно и въздействащо.
    Поздрав и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване