Това е продължение на темата "Тиквени истории", сега с тиквени чеснови питки. Ще последва и още едно - с тиквени канелени рулца. Този път основата е печена тиква.
Освен класиката, с мед и орехи, употребих една част в хлебно тесто за питки. Вкусът на тиквата не се натрапва, а ги прави меки и пухкави. Избрах за оформяне популярните, с много имена питки: "кайзер", "земел", или с преобръщане / Semmel или Kaisersemmel/. Наричани са още "виенски", вероятно изобретени там и наречени в чест на император Франц Йосиф /The Kaiser/. Тестото е постно, а за пикантна нотка, топли ги намазах с топинг от зехтин, чесън и магданоз.
Денят за публикация случайно съвпада с 4-тия четвъртък на ноември т.г., познатият от 1621г. Ден на благодарността /Thanksgiving Day/ в САЩ, където тиквата е неизменна част от празничната трапеза.
Освен класиката, с мед и орехи, употребих една част в хлебно тесто за питки. Вкусът на тиквата не се натрапва, а ги прави меки и пухкави. Избрах за оформяне популярните, с много имена питки: "кайзер", "земел", или с преобръщане / Semmel или Kaisersemmel/. Наричани са още "виенски", вероятно изобретени там и наречени в чест на император Франц Йосиф /The Kaiser/. Тестото е постно, а за пикантна нотка, топли ги намазах с топинг от зехтин, чесън и магданоз.
Денят за публикация случайно съвпада с 4-тия четвъртък на ноември т.г., познатият от 1621г. Ден на благодарността /Thanksgiving Day/ в САЩ, където тиквата е неизменна част от празничната трапеза.
Тиквени чеснови кайзер питки
Адаптирана по Pumpkin Garlic Knots
Продукти:
/за дузинa питки/
3 ½ чаши /от 240 мл./ брашно, типово или бяло
2¼ ч.л. активна мая /1 пакет суха мая на д-р Йоткер от 7 гр./
1 ч.л. сол
1 чаша /от 240 мл./ топла вода
½ чаша тиквено пюре*
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
1 с.л. тиквени или други семки за поръсване
Топинг:
3 скилидки чесън, пресовани
1/3 чаша зехтин
3 супени лъжици пресен, нарязан магданоз
сол на вкус
още пресен магданоз за гарниране
*За тиквено пюре използвах печена тиква, която разредих с малко вода.
Технологията за приготвяне на тестото е опростена - разбъркват се по отделно: всички сухи съставки - брашно /използвах типово/, сол, мая, и мокрите - вода, пюре, мед и зехтин. Обединяват се и омесва меко тесто с помощта на миксер /приспособление за тесто/. Премества се в намазнен съд, покрива се с кухненска кърпа и поставя на топло място за втасване.
След около 2 часа, тестото има характерната "влакнеста" структура.
Разделя се на малки топчета, които се оформят по желание. Вече споменах, че избрах "кайзер" питките, подходящи за потапяне в ароматен топинг.
Видео.
Оставят се да втасват още около 30 мни. до двойно увеличаване на обема, поръсват се с тиквени семки и пекат в предварително загрята фурна на 190С.
За по-хрупкава коричка, в началото на печенето се поставя съд с гореща вода под скарата за печене и се впръсква още, в горещата фурна за образуване на пара.
Пекат се около 15-20 мин. до златисто.
Подготвя се топинг, чрез смесване на зехтина и чесъна с желаните подправки.
Още топли, питките се намазват с чесновата смес и поднасят.
Сервират се самостоятелно, но и като допълнение към ястия /чудесни с печен боб/ или предястия, напр. мариновани гъбки.
Харесахме ги топли, мекички и леко пикантни.
Ако не ви допада съчетанието с чеснова намазка, при Тони може да се насладите на една чудесна рецепта за тиквени питки.
Опитайте...
След около 2 часа, тестото има характерната "влакнеста" структура.
Разделя се на малки топчета, които се оформят по желание. Вече споменах, че избрах "кайзер" питките, подходящи за потапяне в ароматен топинг.
Видео.
Оставят се да втасват още около 30 мни. до двойно увеличаване на обема, поръсват се с тиквени семки и пекат в предварително загрята фурна на 190С.
За по-хрупкава коричка, в началото на печенето се поставя съд с гореща вода под скарата за печене и се впръсква още, в горещата фурна за образуване на пара.
Пекат се около 15-20 мин. до златисто.
Подготвя се топинг, чрез смесване на зехтина и чесъна с желаните подправки.
Още топли, питките се намазват с чесновата смес и поднасят.
Сервират се самостоятелно, но и като допълнение към ястия /чудесни с печен боб/ или предястия, напр. мариновани гъбки.
Харесахме ги топли, мекички и леко пикантни.
Ако не ви допада съчетанието с чеснова намазка, при Тони може да се насладите на една чудесна рецепта за тиквени питки.
come sempre complimenti per le foto bellissime e per la ricetta strepitosa!
ОтговорИзтриванеЕх, ама как си ги зачервилааа - като румени бузки на здраво детенце :)
ОтговорИзтриванеА за майсторлъка, шапка ти свалям! Таквоз тесто на конци не всеки може да оформи.
Дианакааа, искам ми се да съм ти на гости точно сега ;) ама те ще са свършили, знам :)
Успешен ден и прекрасна вечер ти желая!
Оле, Диани, първата снимка на печената тиква ще ме преследва довечера, както на Душко Добродушко му се явяваха тиквите на сън :–)
ОтговорИзтриванеА хлебчетата изглеждат толкова пухкави и ароматни! Изкушавам се да ги пробвам, но като знам как месенето не ми се отдава и се отказвам :-)
Прекрасни снимки!
Поздрави и усмивки, Милена :-)
Ох, Ди, невероятна си! Каква е тази прелест!!! Останаха ми очите в тези питки, и в тиквата, и в тестото, което е на конци. Шапка ти свалям!
ОтговорИзтриванеСтрашно много ми се иска да ги опитам и да се надявам, че скоро ще ги :)
Хубав ден!
Не знаех, че може да се омеси хляб и с тиквено пюре, но ето че е възможно. Изглеждат много апетитно на всички тези прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрелестни питки са, дори не съм смутена или притеснена от чесъна, много ще ми подхождат вечер пред камината с чаша вино.....Ех,размечтах се, а и ми се празнува и на мен:)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диана и...честит празник, нали ? :)
Страхотни питчици,Диди! :))
ОтговорИзтриванеА снимките са толкова красиви...!
Усмихнат ден! :)
Много пухкави питки, Дианка, харесва ми идеята за питки с тиква в тях. И чеснов аромат, разбира се.
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубава вечер :)
Страхотно са апетитни и много красиви.Изкушение ...
ОтговорИзтриванеФантастични!Поздравления за фантазията и уменията които имаш!
ОтговорИзтриванеПоздрави Nanita!
Чудна тиквена история!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванеперфектно поднесени :)
А снимката на тиквата е толкова апетитна!
Много вкусна рецепта, особено с топинга :)
Отдавна съм хвърлила око на Garlic Knots, но с добавяне на тиква е много "по-така " :)
Прегръдки и хубав петък!
Прелест, вълшебство, красота..!
ОтговорИзтриванеДиди, нямам думи!
И аз искам да ги опитам!
Страхотни снимки и аранжировка!
Поздравления и хубава вечер, Диди!
Lucy,
ОтговорИзтриванеThanks for the visit and good comment- makes me very happy!
Greeting and a smile, Diana
Ирма,
много си мила, благодаря ти за посещенията и хубавите думи към мен.
Наистина леко ги зачервих - е, препекох ги, но на всяка една от нас предполагам, се е случвало да се забрави пред компютъра.
А за гости - винаги си добре дошла,
поздрав и хубава вечер, Диана
Благодаря ти, Милена!
Аз обожавам печена тиква с мед и орехи, често правя. За тестото - ти имаш майсторски ръце и съм убедена, че няма нещо в кулинарията, с което да не се справиш. Опитай!
Поздрав и хубава /без тикви/ вечер, Диана
Ина, благодаря ти, от сърце!
Тестото е обикновено, лесно изпълнимо и ще се радвам да ти допаднат.
Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана
Кали,
тиквата не се натрапва като вкус, а омекотява плътността на хлебното тесто. А аз съжалявам, че съм пропуснала много красиви идеи в твоя блог, но ще следя новите.
Благодаря ти, хубава вечер, Диана
Ива,
благодаря ти!
А аз не бих се отказала от чаша чай в твоето чаено парти днес.
Поздрав, хубава и ароматна вечер, Диана
Пепи,
за момент не успях да те разпозная.
Благодаря ти и хубава вечер, Диана
Благодаря, Йоли.
Добра комбинация за любителите на хляб, тиква и чесън.
Поздрав и усмивки, Диана
Нанита,
Много благодаря за милите думи.
Казани и от кулинар като теб, силата им се увеличава.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Благодаря, Мария.
А аз очаквам продължението на твоята история.
Усмивки, Диана
Дани, много ти благодаря!
Чесновите питки са популярни и от рецептите на Carina, но исках да ги опитам в тиквен вариант.
Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана
Благодаря ти, Роси,
от сърце - много мил коментар.
Ще се радвам, да ти харесат.
Прегръдка и усмихната вечер, Диана
Благодаря, Краси!
ОтговорИзтриванеПропуснах последователността в коментарите. А аз се насладих на твоите цветни ябълкови кексчета.
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Невероятни питки ! Представени с прекрасни снимки ! Винаги много ми допадат и колажите ти Дианка . Ти си вълшебница !
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав от мен . :)
Олеле, изглеждат направо невероятно!!! Искам и аз от тях!!! Хубави дни!!!
ОтговорИзтриванеОчите ми останаха в тези питки! Изглеждат мекички, вкусни...неустоими! И топинга много ми допадна.
ОтговорИзтриванеА как хубаво са аранжирани и снимани.
Знаеш ли, Диди, когато ми се случи да търся нещо в Гугъл по изображения, винаги познавам кои са твоите снимки и без да чета отдолу текста :) Определено си имаш свой собствен неподражаем стил на представяне.
Хубав петък и прекрасни почивни дни от мен!
Фантастични! Поздравления за фантазията и уменията!
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки и представяне!
Поздрави
:)
Wonderful bread Diana, I love pumpkins and this combination sound delicious. :)
ОтговорИзтриванеHi Diana,
ОтговорИзтриванеThese little breads are so pretty and yummy!
Your pictures are really beautiful.
Have a great day!
Диди, питките са страхотни много се запалих по тях :)
ОтговорИзтриванеПравиш невероятни снимки!!!
Истинска прелест, Дианка. Удоволствие за небцето и окото.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд от мен!
une excellente recette et ces petits pains parfumés et joliment façonner me mettent en appétit
ОтговорИзтриванеj'adore
bonne soirée
Благодаря за милите думи, Сабина!
ОтговорИзтриванеИдеята за колажите най-често е събрано онагледяване на технологията за приготвяне.
Поздрав и хубав уикенд, Диана
Добре си дошла, Боряна!
Аз харесах снимката на твоето прекрасно семейство, хоби и блог.
С удоволствие ще го включа за следене.
Поздрав и усмихнати почивни дни, Диана
Много благодаря, Лети!
Права си, и аз разпознавам в Google повечето снимки от любимите ми блогове - всяка една от нас има свой почерк и стил.
Поздрав, топли и уютни дни, Диана
Кеми, благодаря от сърце!
Липсват ми твоите прекрасни идеи в блога.
Поздрав и прегръдки за теб, и принцеса Инес, Диана
Andrea, thank you very much!
Glad you like it.
Regards and nice day, Diana
Many thanks, Hilmar!
I liked your great pumpkin bread.
Hugs and Smiles, Diana
Благодаря, Мария!
Надявам се, вече да приключваш местенето на блога и отново да ни радваш с кулинарно вдъхновение и чудесни идеи.
Поздрав и усмивки, Диана
Благодаря, Зори!
Очаквам твоите нови изкушения, пресъздадени с новия ти помощник.
Прегръдка и усмихнат уикенд, Диана
Fimère,
Glad you like these pumpkin bread with garlic topping.
Thank you very much!
Hug and a nice day, Diana
mmmm колко вкусно изглежда всичко, както винаги :)
ОтговорИзтриване