вторник, 7 декември 2010 г.

Картофени спирали

Това не е толкова рецепта, колкото идея за различна и закачлива визия на пържени картофи. Веднага ще допълня, че пържените картофки в последно време се реабилитират и смятат за полезни, с доминирането на витамин С като мощен антиоксидант. Авторка на проучването е Фиона Хънтър, член на Британската диетична асоциация, консултант на свободна практика, диетолог. Впечатли ме с изчислението, че в 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица. "Пържените картофи помагат да се контролира кръвното налягане, а съдържанието на фибри ги прави полезни за дебелото черво. Сравнявайки ги с други храни, те се оказват по-полезни от макароните и ориза например", допълва тя.
След като се опитах да защитя любимите пържени картофки ето идеята за пържени


Картофени спирали /Tornado Fries/



Технологията е много обикновена, без да е необходимо специално приспособление /преди години имаше такива/, но интересна, като резултат - хрупкави, закачливо оформени картофки на спирала. Картофите се почистват, аз ги беля. Пробождат се с дървен шиш през цялата дължина. С нож се оформя винтова линия, която се прорязва до центъра, където е шишчето. Колкото е по-тънка дебелината, по-ефектно ще се получи.


Помощно видео:



Леко се разтегля и поставя целият картоф за пържене на маслена баня. На умерена температура се пържат заедно с шишчето, до златисто.
Отцеждат се върху кухненска хартия и сервират.


Натурални, или с поръска от сол, черен пипер, пармезан лютиви и други подправки по желание.


Доматен пикантен кетчуп сос им пасва чудесно.Панирани гъби, също.


Опитайте...

27 коментара:

  1. Още като прочетох спирали ,и се сетих , че в чекмеджето ми с джаджи се търкаля едни такъв инструмент ...който веднъж се опитах да използвам ,неуспешно ,и забравих за него.Направо ме изкушаваш да го мъча отново...толкова съблазнително изглеждат картофките.И аз ги обичам, но все се ограничавах заради пърженото....май и този довод вече няма да важи...
    Прегръдки,Диди! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм краставици, така изрязани за гарнитура, много са ефектни, но виж - за картоф не ми е минавало през ума.
    Диди, страхотна идея, знаеш, че много ми харесва! Най вероятно ще може и печени да се направят.

    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много лесно, ефектно и оригинално поднесено!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много ефектно, Диана! Благодаря за споделената идея!

    ОтговорИзтриване
  5. Много оригинално и красиво! Харесват ми както картофките, така и гъбките. Ще се пробвам по празниците :)

    Хубав ден, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  6. Un'idea fantastica per stupire gli ospiti. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  7. О,страхотни са!!!! Синът ми ще се побърка от кеф. Веднага ще ги направя Диди.Обичам идеите ти...супре са!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че са апетитни :)
    И както съм гладна...
    Благодаря, Дианка, за идеята!
    Би ли ми казала в какво панираш гъбите?
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, убеди ме от раз това да направя за вечеря :))) И ние много обичаме пържени картофки, но толкова рядко ги правя, че като седнем в някое заведение, децата и половинката само това си поръчват :)
    Благодаря ти!
    Вкусна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,
    много красиви и ефектни картофки!
    Благодаря за видеото!
    Нагледно е обяснено как се изрязват!
    Поздравления!
    Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  11. Daniela,
    Many thanks!
    I liked your painted bread -
    Congratulations!

    Краси,
    и аз имах подобни приспособления - едното издълбаваше красиви спирали, но имаше и много 'фира", а другото - изискаваше повече усилие при нарязване, но и двете при изпържване не се разтеглят картофа.
    Благодаря,
    поздрав и хубава вечер, Диана

    Лилия,
    благодаря и хубава вечер, Диана

    О, да Пепи,
    зная, че правиш и харесвам нарязана по такъв способ краставица. А за печени - нарязани ала Марианка са ни любими.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    Благодаря, Кали!
    Разнообразно и хрупкаво се получава, особено ако са по-тънки лентичките.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Ивейн,
    радвам се, че ти храсева тази идея.
    Благодаря, поздрав и усмивки, Диана

    Благодаря, Ина!
    радвам се, че ти допадат.
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    Йоли,
    ще се радвам да му допаднат - тънки - за да са по-хрупкави; или по-плътни, за да омекнат по-бързо.
    Благодаря ти от сърце,
    поздрав и приятна вечер, Диана

    Дани,
    благодаря ти!
    Предполагам, че вече си похапнала и щечетеш спокойно идеята за панираните, постни гъби. Ще допълня в темата за гъбите.
    Поздрав, прегръдка и топла вечер, Диана

    Тони,
    ще се радвам да ви се харесат. И ние обичаме пържени картофи, но пърженето винаги ме възпира.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Роси,
    благодаря!
    и аз така реших, че ще е най-добре, да прикача двете видеа за по-голяма нагледност.
    Поздрав, прегръдка и усмихната вечер, Диана

    Stefania ,
    Daniela,
    thank you very much!
    Glad you like this idea.
    Greetings and hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  12. Много идейно, но си падам повече по вкусните гъбки :)

    Поздрави, Ди и весел празник утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, Ива!
    Поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  14. страхотно изглеждат! естетско и вкусно

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, чудесна идея!
    Много красиво изглеждат. Децата обичат пържени картофки и все се притеснявах да им правя често, защото не са полезни, но тази информация май наистина донякъде ги реабилитира. Всъщност никоя храна не е вредна, ако се консумира в умерени количества и не се прекалява :)
    Ще зарадвам скоро семейството с картофени спиралки.
    Благодаря ти!
    Хубави предколедни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. This is wonderful idea Diana, potatoes served like this look very elegant and I'm sure they were wonderful and delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Твърде съблазнителни, златни спиралки, Дианка!
    И у нас те са една от винаги желаните храни, но наистина напоследък се старая да разредя до минимум консумацията им, именно заради пърженето. А с тази новина колко ме зарадва... Още не съм погледнала в препратката за Фиона Хънтър, но много се надявам да не е поредния вербуван за "каузата" учен. И дано, за да можем на спокойствие да си ги хрупкаме всички. :) Ако пък и се докаже, че пържени в домашна свинска мас също не са вредни...ммм :))

    Поздрави и пожелания за много усмихнат и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много оригинално Диди, благодаря за идеята!!!
    :)
    Усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Ей, жестоко изглеждат! Страшна идея, не ми беше хрумвала!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви,
    Марта,
    Лети,
    Ирма,
    Мария,
    Руми,
    ше се радвам да ви харесат.
    Все пак пърженето не е сред най-препоръчваните кулинарни технологии, дори и подкрепено с мнение на известен диетолог. Но рамките на умереността, не мисля да е толкова страшно.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    Andrea,
    Thank you!
    I love french fries and liked the idea.
    Greetings & hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, прекрасни са тези картифчета! Много впечатляващи!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  22. Много интересно :) Супер :)
    Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Чудесно предложение!Естесвено ги приготвих веднага и обрах овациите.Благодаря ти Диани за предложението!
    Уютна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. Маги,
    Боряна,
    радвам се, че ви харесва тази идея.
    Поздрав и усмихнати предпразнични дни, Диана

    Благодаря ти, Нанита!
    Много съм щастлива, че са ви допаднали. Страхотна си!
    Поздрав и усмихнати предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване