четвъртък, 16 декември 2010 г.

Домашни Ferrero Rocher - златни моменти

Ferrero Rocher е сравнително нова марка бонбони, въведена през 1982г. и само за няколко години става любима на милиони хора, като се счита за световен лидер в своята категория. Тези бонбони нямат нужда от представяне - фин шоколад, мек "нутела" крем с хрупкави вафлени корички, център от цял лешник... Впечатляваща иновативна форма на сфера, но не гладка, с множество издадени лешникови ръбчета. Rocher идва от френски и означава "камък". Характерната златиста опаковка с намек за стил и елегантност, като са разработени и други разновидности, и колекции с тази марка. Прекрасното съчетание на вкус и аромат се допълва от ефектни рекламни кампании, а последната озвучена с божествено изпълнение на Андреа Бочели и Сара Брайтман .

Семейство Фереро /Ferrero/, като чудесен пример на италианско предприемаческо семейство, е номинирано тази година с престижна награда на Италианската асоциация за бизнес семейна собственост /AIdAF/. Техни продукти са още Raffaello; Mon Chéri, Nutella, Kinder Surprise, Kinder Chocolate, Kinder Bueno, Kinder Pinguì, Tic Tac.
В производството на бонбоните се използва ценен за сладкарството сорт лешници /Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/ и се приема, че нежният лешников крем в бонбоните е Nutella. Повече за Nutella, в неговия световен ден - 5 февруари.

Домашният вариант на бонбони Ferrero Rocher, бе предложен като тема за месеца в хърватските кулинарни блогове. Изпълненията и творческите допълнения на всички бяха чудесни. Още тогава ги харесах във вкусния блог на . И аз имах своите изменения, но в основата са много лесни и бързи за направа, почти като детска игра. А резултатът е повече от чудесен...


Много идеи за поднасяне - опаковани в малки кутийки, с компания на ароматно вино или направо от подноса..., гладки или "рошави".


Домашни бонбони Ferrero Rocher

Адаптирано от Domaći Ferrero Rocher. Thanks, Nada! Great idea!
Продукти /за около 30-40 бонбона, според големината/:
100 гр. вафла с аромат на лешници
150 гр. лешници /сурови/
200 гр. крем Nutella
150 гр. черен шоколад или млечен
4,5 с.л. олио ?
още лешници, ако ще се поставя цяла ядка в средата

Загрява се фурната до 180 C. Ядките са запичат върху хартия за печене за около 8-10 минути или до зачервяване. Почистват се от кожичките, аз използвах обелени. Нарязват се по-едро, или пожелание.
Начупват се вафлите, добавят се нарязаните лешници и крем Nutella. Разбърква се всичко добре. Ако сместа е твърде мека се поставят за 15-30 минути в хладилника преди оформяне.
С лъжица се взема от сместа и в дланите се формоват малки топчета, аз ги харесвам по-едри. Подреждат се в съд и поставят в хладилник за 45 минути.

Всяка топка се топи в разтопен шоколад /млечен или натурален, аз използвах и от двата/. Оставят се глазурата да се стегне.


Допълнително декориране и поднасяне, по желание.


Моето предложение:
От разтопен шоколад се оформят малки шоколадови капсулки /като за бонбони/. След тяхното напълно охлаждане за няколко минути в хладилник, с почукване се изваждат от формите. Пълнят се с леко затоплен крем "нутела". Събират се по двойки, като в средата се поставя цяла лешникова ядка, може и малко натрошена вафла. Съединяват се, леко се намазват с разтопен шоколад и овалват в смес от начупените вафли и едро нарязани лешници. Дооформят се с ръце и изчакват да се стегнат в хладилник.


Всяка топка се топи в разтопения шоколад. Оставят се глазурата да стегне.
Допълнително декориране и поднасяне, по желание - аз поръсих с още лешници и златен сладкарски прах. Някои поставих в "кошничка" от шоколад. Мой вдъхновител за кошничките и още бонбонени фантазии е невероятната им майсторка - Марианка.

Весели и щастливи празници! За златни моменти...



Опитайте...

34 коментара:

  1. Всеки път, когато гледам рекламата, представяща изработката им, си мисля да направя :) Няма как такава комбинация от вкусове да не е божествена, дори и да не толкова красиви като твоите, Дианка :)
    Прегръдка и хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, много ги обичам :)
    А ти си ги представила чудесно!
    И нали не се съмняваш, че ги опитах!
    Благодаря за шоко-лешниковото удоволствие!
    Прегръдки и ароматна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Останах без думи ...:)
    РАЗКОШНИ бонбони !
    Снимките са Невероятни !
    Страхотна си Дианка !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Диани, аз много не обичам шоколад, но ...Ferrero Rocher и Raffaello са ми фаворитите. Всъщност, освен тях, аз май други шоколадови неща рядко хапвам. Така че, твоето предложение много ми допадна и ентусиазира да опитам и аз!
    Благодаря за чудесната идея!
    Топли снежни дни желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Нищо повече няма да кажа ----- ПРЕКРАСНИ!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, ах Дианка!
    Сякаш знаеш, мила че са ми любимите бонбони :)
    Чудни, чудни си ги завъртяла
    и в какви кутийки си ги свряла...
    Под елхата ли ще са, да знам?
    Иска ми се всички да изям! :)

    Ей, момиче до стихоплетство ме докара с тоя твой талант.
    Топла и любовна вечр ти желая!
    И да вземеш два бонбона под юргана ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Какво да напиша -
    вкус, видно любим на всички, божествена музика към него и сърдечни приятелски коментари.
    Зори,
    Дани,
    Сабина,
    Мария,
    Йоли,
    Лилия,
    Ирма,
    Благодаря ви от сърце,
    Виртуални топла прегръдка, нежна музика и фин бонбон за всяка една от вас.

    Ирма,
    освен невероятен кулинар и естет, явно си и талантлив стихоплетец.
    Бонбоните ще оставя за празниците, в прав и преносен смисъл!;)
    Благодаря, много си мила!

    Топла вечер и хубаво утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастични!Вкуса им със сигурност е божествен!Поздравления Диани!
    Топъл и уютен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо, тези са любимите ми бонбони :-) Неверятна шоколадова магия си представила, Диани! И презентацията е толкова стилна! Такива шоколадови мечтания ни показваш винаги! Страхотна изкусителка си ти, Диани :-)

    Поздрави и усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Dear Di-ani...
    Your Ferrero looks really gorgeous!Beautiful presentation!
    Thank you!
    best regards from Croatia!
    Nada.

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни са!
    За вкуса на тези бонбони съм сигурна, че е великолепен, а си ги направила и така елегатни и празнични, Диди!
    Сигурна съм, че хората, за които са предназначени тези малки кутийки ще са щастливи!
    Хубаво снежно утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Съвършенство - на вкусове, форми и аромат! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, много са красиви тези твои бонбони! Прекрасно декорирани и представени! Исках да те питам, от къде си взимаш кутиите за бонбони, че по празниците обичам да подарявам сладки, за които винаги изпадам в чудене за опаковката.

    Поздрави и приятни предколедни творения!

    ОтговорИзтриване
  14. E, не! Любими бонбони, при това представени много, много стилно! Отвътре изглеждат неустоимо!
    Страхотна си както винаги!

    Благодарности за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни са ,Диди!
    И бонбонките,и снимките,...всичко!
    Няма как празника да не е чудесен и вкусен с такива изкушения!
    Поздрави и спокоен и усмихнат уикенд! :))

    ОтговорИзтриване
  16. Диани, прекрасни бонбони, много топли снимки, благодаря за хубавата рецепта. Весели празници!:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,
    прекрасни са!
    Шоколад и лешници ммм... шоколадово удоволствие!
    Поздрави и хубава снежна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви момичета!
    След като написаното, с поименно обръщение, благодарност и пожелания се загуби, ще отговоря и благодаря в едно -
    Нанита,
    Милена,
    Лети,
    Ева,
    Мира,
    Ина,
    Краси,
    Вероника,
    Роси,
    Много ме правите щастлива, радвам се, че ви допада тази идея.
    Кутийките са наистина трудна задача, аз малките ги купувам от магазини за сватбени аксесоари.
    Харесах и това:
    http://artandblog.com/artandblog/?p=3923

    Все пак оригиналът е незаменим -
    в случая важно е личното внимание с ръчна изработка.

    Проздрави, много вдъхновение и шастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Nada,
    I thank you for the nice idea, tasty recipe.
    Easy and fast, very impressive - are great!
    Hugs and happy holidays, Diana

    ОтговорИзтриване
  20. bravissima!
    аз ще опитам меденките по-долу... тези шедьоври са непостижима цел!
    Чудесни са

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка,разкошни са!Чудесна рецепта!
    Поздравления за красивата презентация!

    ОтговорИзтриване
  22. Дианка, прекрсани са! Вече 5 мин. не мога да отделя погле от екрана! Невероятно изкушение. Супер си!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотно и ме запали - вчера пробвах меденките, сега дано не се откажа да опитам и това златно-шоколадово и празнично творение

    поздрави за твоето вкусно изкуство!

    ОтговорИзтриване
  24. Райна, благодаря!
    Ако обичаш този вкус, не се отказвай - звучи по- трудоемко, отколко е.
    Ше се справиш!
    Поздрав и празнично вдъхновение, Диана

    Благодаря, Диди!
    Много се радвам, че ти харесва тази идея.
    Сърдечен поздрав, много усмивки и настроение, Диана

    Vera,
    thank you!
    Hugs and happy holidays, Diana

    Маги, много си мила,
    благодаря ти!
    Вкусът и съчетанието на продуктите е в основата, музиката - божествена!
    Поздрав и празнично вдъхновение, Диана

    Много се радвам, Марта!
    Благодаря за доверието - ще бъда щастлива, ако ви харесат!
    Моите адмирации към твоя талант и размислите, към които води!
    Поздрав, творческа и уютна зимна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Dear Andrea, thank you!
    Hugs and happy holidays, Diana

    ОтговорИзтриване
  26. Диди, очите ми останаха в твоите бонбони! Направо нямам думи! Съвършени!Запази ми малко от префектно декорираните бонбони :)))Майстор си!

    ОтговорИзтриване
  27. Ани, благодаря ти много!
    Бонбоните са чудесно съчетание на вкус и аромат, идеално се допълват с прекрасната музика.
    Сърдечен поздрав и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Не можах да разбера къде и кога се слага олиото!?!?!?

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте Светлана,
    в оригиналната рецепта, към която съм дала линк, се използва олио за разтопяване на шоколада. При качествен и добре темпериран шоколад, глазурата би трябвало да обтича гладко и да бъде блестяща и без използване на олио, но това ще определи вида на използвания шоколад.
    Сърдечен поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  30. Много, много съм щастлива -
    благодаря Светлана,
    за доверието и най-вече за чудесния за вас резултат.
    Сърдечни поздрави и хубави мартенски празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване