Ferrero Rocher е сравнително нова марка бонбони, въведена през 1982г. и само за няколко години става любима на милиони хора, като се счита за световен лидер в своята категория. Тези бонбони нямат нужда от представяне - фин шоколад, мек "нутела" крем с хрупкави вафлени корички, център от цял лешник... Впечатляваща иновативна форма на сфера, но не гладка, с множество издадени лешникови ръбчета. Rocher идва от френски и означава "камък". Характерната златиста опаковка с намек за стил и елегантност, като са разработени и други разновидности, и колекции с тази марка. Прекрасното съчетание на вкус и аромат се допълва от ефектни рекламни кампании, а последната озвучена с божествено изпълнение на Андреа Бочели и Сара Брайтман .
Семейство Фереро /Ferrero/, като чудесен пример на италианско предприемаческо семейство, е номинирано тази година с престижна награда на Италианската асоциация за бизнес семейна собственост /AIdAF/. Техни продукти са още Raffaello; Mon Chéri, Nutella, Kinder Surprise, Kinder Chocolate, Kinder Bueno, Kinder Pinguì, Tic Tac.
В производството на бонбоните се използва ценен за сладкарството сорт лешници /Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/ и се приема, че нежният лешников крем в бонбоните е Nutella. Повече за Nutella, в неговия световен ден - 5 февруари.
Домашният вариант на бонбони Ferrero Rocher, бе предложен като тема за месеца в хърватските кулинарни блогове. Изпълненията и творческите допълнения на всички бяха чудесни. Още тогава ги харесах във вкусния блог на . И аз имах своите изменения, но в основата са много лесни и бързи за направа, почти като детска игра. А резултатът е повече от чудесен...
Много идеи за поднасяне - опаковани в малки кутийки, с компания на ароматно вино или направо от подноса..., гладки или "рошави".
Домашни бонбони Ferrero Rocher
Адаптирано от Domaći Ferrero Rocher. Thanks, Nada! Great idea!
Продукти /за около 30-40 бонбона, според големината/:
100 гр. вафла с аромат на лешници
150 гр. лешници /сурови/
200 гр. крем Nutella
150 гр. черен шоколад или млечен
4,5 с.л. олио ?
още лешници, ако ще се поставя цяла ядка в средата
Загрява се фурната до 180 C. Ядките са запичат върху хартия за печене за около 8-10 минути или до зачервяване. Почистват се от кожичките, аз използвах обелени. Нарязват се по-едро, или пожелание.
Начупват се вафлите, добавят се нарязаните лешници и крем Nutella. Разбърква се всичко добре. Ако сместа е твърде мека се поставят за 15-30 минути в хладилника преди оформяне.
С лъжица се взема от сместа и в дланите се формоват малки топчета, аз ги харесвам по-едри. Подреждат се в съд и поставят в хладилник за 45 минути.
Всяка топка се топи в разтопен шоколад /млечен или натурален, аз използвах и от двата/. Оставят се глазурата да се стегне.
Допълнително декориране и поднасяне, по желание.
Моето предложение:
От разтопен шоколад се оформят малки шоколадови капсулки /като за бонбони/. След тяхното напълно охлаждане за няколко минути в хладилник, с почукване се изваждат от формите. Пълнят се с леко затоплен крем "нутела". Събират се по двойки, като в средата се поставя цяла лешникова ядка, може и малко натрошена вафла. Съединяват се, леко се намазват с разтопен шоколад и овалват в смес от начупените вафли и едро нарязани лешници. Дооформят се с ръце и изчакват да се стегнат в хладилник.
Всяка топка се топи в разтопения шоколад. Оставят се глазурата да стегне.
Допълнително декориране и поднасяне, по желание - аз поръсих с още лешници и златен сладкарски прах. Някои поставих в "кошничка" от шоколад. Мой вдъхновител за кошничките и още бонбонени фантазии е невероятната им майсторка - Марианка.
Семейство Фереро /Ferrero/, като чудесен пример на италианско предприемаческо семейство, е номинирано тази година с престижна награда на Италианската асоциация за бизнес семейна собственост /AIdAF/. Техни продукти са още Raffaello; Mon Chéri, Nutella, Kinder Surprise, Kinder Chocolate, Kinder Bueno, Kinder Pinguì, Tic Tac.
В производството на бонбоните се използва ценен за сладкарството сорт лешници /Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/ и се приема, че нежният лешников крем в бонбоните е Nutella. Повече за Nutella, в неговия световен ден - 5 февруари.
Домашният вариант на бонбони Ferrero Rocher, бе предложен като тема за месеца в хърватските кулинарни блогове. Изпълненията и творческите допълнения на всички бяха чудесни. Още тогава ги харесах във вкусния блог на . И аз имах своите изменения, но в основата са много лесни и бързи за направа, почти като детска игра. А резултатът е повече от чудесен...
Много идеи за поднасяне - опаковани в малки кутийки, с компания на ароматно вино или направо от подноса..., гладки или "рошави".
Домашни бонбони Ferrero Rocher
Адаптирано от Domaći Ferrero Rocher. Thanks, Nada! Great idea!
Продукти /за около 30-40 бонбона, според големината/:
100 гр. вафла с аромат на лешници
150 гр. лешници /сурови/
200 гр. крем Nutella
150 гр. черен шоколад или млечен
4,5 с.л. олио ?
още лешници, ако ще се поставя цяла ядка в средата
Загрява се фурната до 180 C. Ядките са запичат върху хартия за печене за около 8-10 минути или до зачервяване. Почистват се от кожичките, аз използвах обелени. Нарязват се по-едро, или пожелание.
Начупват се вафлите, добавят се нарязаните лешници и крем Nutella. Разбърква се всичко добре. Ако сместа е твърде мека се поставят за 15-30 минути в хладилника преди оформяне.
С лъжица се взема от сместа и в дланите се формоват малки топчета, аз ги харесвам по-едри. Подреждат се в съд и поставят в хладилник за 45 минути.
Всяка топка се топи в разтопен шоколад /млечен или натурален, аз използвах и от двата/. Оставят се глазурата да се стегне.
Допълнително декориране и поднасяне, по желание.
Моето предложение:
От разтопен шоколад се оформят малки шоколадови капсулки /като за бонбони/. След тяхното напълно охлаждане за няколко минути в хладилник, с почукване се изваждат от формите. Пълнят се с леко затоплен крем "нутела". Събират се по двойки, като в средата се поставя цяла лешникова ядка, може и малко натрошена вафла. Съединяват се, леко се намазват с разтопен шоколад и овалват в смес от начупените вафли и едро нарязани лешници. Дооформят се с ръце и изчакват да се стегнат в хладилник.
Всяка топка се топи в разтопения шоколад. Оставят се глазурата да стегне.
Допълнително декориране и поднасяне, по желание - аз поръсих с още лешници и златен сладкарски прах. Някои поставих в "кошничка" от шоколад. Мой вдъхновител за кошничките и още бонбонени фантазии е невероятната им майсторка - Марианка.
Весели и щастливи празници! За златни моменти...
Опитайте...
Всеки път, когато гледам рекламата, представяща изработката им, си мисля да направя :) Няма как такава комбинация от вкусове да не е божествена, дори и да не толкова красиви като твоите, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубаво утре от мен!
Дианка, много ги обичам :)
ОтговорИзтриванеА ти си ги представила чудесно!
И нали не се съмняваш, че ги опитах!
Благодаря за шоко-лешниковото удоволствие!
Прегръдки и ароматна вечер!
Останах без думи ...:)
ОтговорИзтриванеРАЗКОШНИ бонбони !
Снимките са Невероятни !
Страхотна си Дианка !!!
Диани, аз много не обичам шоколад, но ...Ferrero Rocher и Raffaello са ми фаворитите. Всъщност, освен тях, аз май други шоколадови неща рядко хапвам. Така че, твоето предложение много ми допадна и ентусиазира да опитам и аз!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея!
Топли снежни дни желая!
Нищо повече няма да кажа ----- ПРЕКРАСНИ!!!
ОтговорИзтриванеСега
ОтговорИзтриванеАх, ах Дианка!
ОтговорИзтриванеСякаш знаеш, мила че са ми любимите бонбони :)
Чудни, чудни си ги завъртяла
и в какви кутийки си ги свряла...
Под елхата ли ще са, да знам?
Иска ми се всички да изям! :)
Ей, момиче до стихоплетство ме докара с тоя твой талант.
Топла и любовна вечр ти желая!
И да вземеш два бонбона под юргана ;)
Какво да напиша -
ОтговорИзтриваневкус, видно любим на всички, божествена музика към него и сърдечни приятелски коментари.
Зори,
Дани,
Сабина,
Мария,
Йоли,
Лилия,
Ирма,
Благодаря ви от сърце,
Виртуални топла прегръдка, нежна музика и фин бонбон за всяка една от вас.
Ирма,
освен невероятен кулинар и естет, явно си и талантлив стихоплетец.
Бонбоните ще оставя за празниците, в прав и преносен смисъл!;)
Благодаря, много си мила!
Топла вечер и хубаво утре, Диана
Фантастични!Вкуса им със сигурност е божествен!Поздравления Диани!
ОтговорИзтриванеТопъл и уютен уикенд!
Ооо, тези са любимите ми бонбони :-) Неверятна шоколадова магия си представила, Диани! И презентацията е толкова стилна! Такива шоколадови мечтания ни показваш винаги! Страхотна изкусителка си ти, Диани :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки :-)
Dear Di-ani...
ОтговорИзтриванеYour Ferrero looks really gorgeous!Beautiful presentation!
Thank you!
best regards from Croatia!
Nada.
Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЗа вкуса на тези бонбони съм сигурна, че е великолепен, а си ги направила и така елегатни и празнични, Диди!
Сигурна съм, че хората, за които са предназначени тези малки кутийки ще са щастливи!
Хубаво снежно утре!
Съвършенство - на вкусове, форми и аромат! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеДианка, много са красиви тези твои бонбони! Прекрасно декорирани и представени! Исках да те питам, от къде си взимаш кутиите за бонбони, че по празниците обичам да подарявам сладки, за които винаги изпадам в чудене за опаковката.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни предколедни творения!
E, не! Любими бонбони, при това представени много, много стилно! Отвътре изглеждат неустоимо!
ОтговорИзтриванеСтрахотна си както винаги!
Благодарности за споделената рецепта :)
Страхотни са ,Диди!
ОтговорИзтриванеИ бонбонките,и снимките,...всичко!
Няма как празника да не е чудесен и вкусен с такива изкушения!
Поздрави и спокоен и усмихнат уикенд! :))
Диани, прекрасни бонбони, много топли снимки, благодаря за хубавата рецепта. Весели празници!:)))
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванепрекрасни са!
Шоколад и лешници ммм... шоколадово удоволствие!
Поздрави и хубава снежна вечер!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеСлед като написаното, с поименно обръщение, благодарност и пожелания се загуби, ще отговоря и благодаря в едно -
Нанита,
Милена,
Лети,
Ева,
Мира,
Ина,
Краси,
Вероника,
Роси,
Много ме правите щастлива, радвам се, че ви допада тази идея.
Кутийките са наистина трудна задача, аз малките ги купувам от магазини за сватбени аксесоари.
Харесах и това:
http://artandblog.com/artandblog/?p=3923
Все пак оригиналът е незаменим -
в случая важно е личното внимание с ръчна изработка.
Проздрави, много вдъхновение и шастливи празници, Диана
Nada,
ОтговорИзтриванеI thank you for the nice idea, tasty recipe.
Easy and fast, very impressive - are great!
Hugs and happy holidays, Diana
bravissima!
ОтговорИзтриванеаз ще опитам меденките по-долу... тези шедьоври са непостижима цел!
Чудесни са
Дианка,разкошни са!Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздравления за красивата презентация!
Greats pic and amazing recipes...i love FRocher..:)
ОтговорИзтриванеДианка, прекрсани са! Вече 5 мин. не мога да отделя погле от екрана! Невероятно изкушение. Супер си!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Страхотно и ме запали - вчера пробвах меденките, сега дано не се откажа да опитам и това златно-шоколадово и празнично творение
ОтговорИзтриванепоздрави за твоето вкусно изкуство!
Райна, благодаря!
ОтговорИзтриванеАко обичаш този вкус, не се отказвай - звучи по- трудоемко, отколко е.
Ше се справиш!
Поздрав и празнично вдъхновение, Диана
Благодаря, Диди!
Много се радвам, че ти харесва тази идея.
Сърдечен поздрав, много усмивки и настроение, Диана
Vera,
thank you!
Hugs and happy holidays, Diana
Маги, много си мила,
благодаря ти!
Вкусът и съчетанието на продуктите е в основата, музиката - божествена!
Поздрав и празнично вдъхновение, Диана
Много се радвам, Марта!
Благодаря за доверието - ще бъда щастлива, ако ви харесат!
Моите адмирации към твоя талант и размислите, към които води!
Поздрав, творческа и уютна зимна вечер, Диана
Perfect. :)
ОтговорИзтриванеDear Andrea, thank you!
ОтговорИзтриванеHugs and happy holidays, Diana
Диди, очите ми останаха в твоите бонбони! Направо нямам думи! Съвършени!Запази ми малко от префектно декорираните бонбони :)))Майстор си!
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеБонбоните са чудесно съчетание на вкус и аромат, идеално се допълват с прекрасната музика.
Сърдечен поздрав и щастливи празници, Диана
Не можах да разбера къде и кога се слага олиото!?!?!?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Светлана,
ОтговорИзтриванев оригиналната рецепта, към която съм дала линк, се използва олио за разтопяване на шоколада. При качествен и добре темпериран шоколад, глазурата би трябвало да обтича гладко и да бъде блестяща и без използване на олио, но това ще определи вида на използвания шоколад.
Сърдечен поздрави, Диана
Направих ги. Върха са!
ОтговорИзтриванеМного, много съм щастлива -
ОтговорИзтриванеблагодаря Светлана,
за доверието и най-вече за чудесния за вас резултат.
Сърдечни поздрави и хубави мартенски празнични дни, Диана