Рибният пай е традиционно ястие за страните от британските острови и като такова има много разновидности /Fish pie/. Приех за удачно да представя рецепта на знаменития кулинар и ресторантьор Марко Пиер Уайт /Marco Pierre White/, който получава третата звезда Мишлен само на 33 години и е първият британски, а и най-млад готвач постигнал такова признание. Впечатлена съм от лекотата и обаянието, с които готви, в същото време ми се искаше и близка, класическа технология. Потърсих и разгледах различни варианти. Най-важното при създаването на такъв тип ястие е, че не е нужно да се следят точни количества, или точни съставки. Хареса ми използването на няколко вида риба, в т. число пушена и скариди. Варенето в ароматизирано прясно мляко омекотява и запазва деликатния вкус на рибата. Обикновено се залива с бял сос, бешамел на основа овкусеното от рибата мляко. Аз го оставих за рибна супа, а употребих друго за соса и включих топено сирене. Добавката на скариди, сварени яйца и зеленчуци/ гъби, спанак и др./ допълнително обогатяват вкуса на ястието. Отгоре се покрива с картофено пюре и запича. Едно засищащо и вкусно, макар и по-трудоемко ястие, което напълно оправдава вложения труд – от типа, нека храната говори сама за себе си.
Рибен пай
Рибни продукти за 2-3 порции:
250 гр. филе бяла риба /треска или др./, размразено и отцедено
150 гр. сьомга и/или друга риба
100 гр. пушена риба
Марината:
1 ч.чаша прясно мляко /250 мл./
30 гр. масло
1 даф. лист
1 стрък праз /по желание/
резен лимон/лайм
мащерка, магданоз
черен пипер
Пюре:
½ кг. картофи
50 гр. масло
50 мл. прясно мляко
скилидка чесън
50 гр. кашкавал за поръсване
Сос:
1ч.чаша прясно мляко
1 с.л. брашно /с връх/
2 с.л. масло
50 гр. топено сирене
¼ ч.чаша бяло вино
1 ч.л. горчица
инд. орехче, чесън
Пълнеж:
1-2 варени яйца
10-на скариди
1 с.л. каперси
1 с.л. замразен крехък грах
няколко филенца аншоа
В тенджера се стопява маслото и в него се налива млякото, дафиновият лист, стръковете праз и магданоз, мащерката и пиперът. Прибавят рибните парчета, като се варят до тяхното омекване за около 7- 10 мин. и се маха от котлона. В последните 1-2 мин. се пускат и скаридите. Прецежда се, рибата се почиства и накъсва се на парчета. Скаридите се почистват. В намаслени съдчета за печене /гювечета или тавичка/ се поставя рибна основа, а върху тях нарязаните варени яйца, скаридите, наситнената аншоа и попарения с вряла вода замразен грах.
Картофите се обелват, нарязват на едро и сваряват /най-добре на пара/, със скилидка чесън и стрък магданоз. Отцеждат се и намачкват. Прибавят се маслото, млякото и сместа се изглажда на пюре. Овкусява се по желание.
В тиган се разтопява маслото, скилидка чесън, поръсва се с брашно и запържва до златисто. Налива се бялото вино, след неговото кипване се добавят млякото на малки порции. Ври при непрекъснато разбъркване до кремообразно сгъстяване. Прибавят се горчицата, топеното сирене, индийското орехче и разбърква до хомогенизиране.
С полученият сос се заливат рибата, скаридите, граха, аншоата и варените яйца.
Картофите се обелват, нарязват на едро и сваряват /най-добре на пара/, със скилидка чесън и стрък магданоз. Отцеждат се и намачкват. Прибавят се маслото, млякото и сместа се изглажда на пюре. Овкусява се по желание.
В тиган се разтопява маслото, скилидка чесън, поръсва се с брашно и запържва до златисто. Налива се бялото вино, след неговото кипване се добавят млякото на малки порции. Ври при непрекъснато разбъркване до кремообразно сгъстяване. Прибавят се горчицата, топеното сирене, индийското орехче и разбърква до хомогенизиране.
С полученият сос се заливат рибата, скаридите, граха, аншоата и варените яйца.
Покриват се изцяло с картофено пюре и поръсват с настърган кашкавал.
Фурната се загрява на 200°С и се пече около 25- 30 мин, докато пюрето се запече до златисто и стегне.
Могат да се приготвят предварително и поставят в хладилник, като само се запекат преди сервиране.
По идея Goodfood, гарнирах с царевица и броколи с лимоново масло.
Сервира се горещо, но ни хареса и студено.
Опитайте...
По идея Goodfood, гарнирах с царевица и броколи с лимоново масло.
Броколи с лимоново масло
Разбива се масло със сок, кора от лимон и малко сол. Сваряват се броколи на пара за 7-10мин., отцеждат се и смесват с варената царевица. Поръсват с маслото.Сервира се горещо, но ни хареса и студено.
Опитайте...
Дианка, отново предлагаш много интересна и богата на вкусове,
ОтговорИзтриванерецепта за риба!
А поднасянето те приканва да я опиташ :)
Хареса ми и лимоновото масло като идея!
Поздрави, прегръдки и хубава вечер!
Диди,
ОтговорИзтриванечудесно ястие!
Много ме хареса сливането на вкусовете на различни видове риба с нежният аромат на мащерка!
Поздрави и хубава вечер!
Di_ani, разкошно ястие ни предлагаш!Останаха ми очите. Вложила си много вкусни продукти, мога само да си представя каква вкусотия се е получила. Поздравления!!
ОтговорИзтриванеP.S. Много ми харесва сервизът ти:)
Ох, не знам за пая,сигурно е с вълшебен вкус, но през цялото време гледам красивия порцелан и снимките в бяло, жълто и синьо :Р
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Много ми харесва предложението и реализацията му, Диди! Толкова апетитно изглежда със запеченото картофено пюре и сосчето под него!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и много усмивки през утрешния ден, Диди :)
Страхотни снимки, Дианка :) Не веднъж съм споделяла възхищението си от стила ти на аранжиране и поднасяне на храната, приеми пак искреното ми възхищение :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Прегръдка и хубаво утре от мен!
Много съблазнително предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ страхотни снимки, както винаги!
Поздрав и хубава вечер!
Прекрасен е паят, Диди, а и обзалагам се, че е много вкусен! Умело подбрани продукти, майсторски приготвено и елегантно поднесено ястието се превръща в истинско изкушение за всеки ценител на вкусната храна.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
Английската кухня не ми е любима, то пък на кой ли е....? Но ти така си го представила, че ми се ще да опитам- а и рибата пък ми е фаворит в кухнята и обичам да приготвям разни предизвикателства с нея!
ОтговорИзтриванеА бялото сервизче и на мен ми хареса , снимките също....
С усмивка
Мария
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеОтдавна исках да приготвя това ястие,обичаме риба и ни хареса. Лимоновите броколи - също.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Роси,
наистина вкусовете на рибата се обединяват и по тази технология се омекотява по-силната миризма на рибено масло. Затова и не използвах същото мляко за соса.
Благодаря, поздрав и усмивки, Диана
Благодаря, Ани!
Идеята на този тип рибен пай е, че може да се варира произволно в продуктите, а зеленчуците го обогатяват.
Ррадвам се, че ти харесва,
поздрави и хубаво настроение, Диана
Ива,
аз зная, че синьото е един от любимите ти /и мой/ цветове. Много ми е приятно, че ти допада аранжировката.
Благодаря, поздрав и усмихнат ден, Диана
Благодаря, Тони!
Малко по-трудемка, но лесна рецепта. Идеята със запечено пюре е по-популярна при овчарския пай, но винаги е примамлива и вкусна. някъде добавят и жълтък, но аз го спестих...
Поздрав, хубав и успешен ден, Диана
Сърдечна благодарност, Зори-
Много си мила!
Радвам се, че ти харесва тази идея като рецепта и изпълнение.
Топла прегръдка и от мен с много усмивки, Диана
Благодаря, Пепи!
на една вълна сме.
Знаеш, че харесах и твоето предложение, като любители на риба - ще се изпробва.
Поздрав и хубав ден, Диана
Ева, много ти благодаря!
Не започнах публикацията с увод, че обичаме риба - това е видно за всеки, който посещава моя блог. Този пай оправдава всяка минута, вложена в приготовлението му.
Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана
English fish pie is incredibly tasty dish. This is a true comfort food if you ask me. Your pies look so delicious and I would love to have one right now. :)
ОтговорИзтриванеЗвучи много вкусно, а изглежда направо изкушаващо! Чудесно предложение! :)
ОтговорИзтриванеДиди, направо ме остави без думи с цялата тази вкусна красота.:) Прекрасни предложения, но аз от теб не очаквам и друго, де.:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна си.:))
Deliziosa ricetta preparata con il pesce, brava ciao
ОтговорИзтриванеÇok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.
ОтговорИзтриванеИ аз като ДИва се впечатлих от белия порцелан :-) А за рецептата, аранжировката и снимките мога само да кажа- невроятна наслада за сетивата!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Милена :-)
Страхотен пай, невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеИзглежда много, много апетитно, а снимките са прекрасни!
И при мен чака ред за публикация един пай, ама не е с риба. Скоро ще го кача в блога :)
Хубав и ведър утрешен ден, въпреки мразовитото време навън! :)
Прегръдка!
Диди,
ОтговорИзтриванеИзглежда много, много апетитно, а снимките са прекрасни!
И при мен чака ред за публикация един пай, ама не е с риба. Скоро ще го кача в блога :)
Хубав и ведър утрешен ден, въпреки мразовитото време навън! :)
Прегръдка!
Много интересна рецепта, Диди!
ОтговорИзтриванеЩе пропусна скаридите, но ще спретна останалото!
Все повече ме смайваш с това как ти стига времето - не толкова физически, колкото като мислене - да изчетеш рецепти, история, световна практика, да приготвиш, представиш - повечето пъти в няколко варианта - и като приготвяне, и като сервиране, да снимаш, да подбираш снимки, наред с мислите за семейство, деца, родители...как успяваш...явно си много организиран и подреден човек!
Но...! Остави си време и за срещи с приятели...!:)
Много интересна рецепта и както винаги толкова атрактивно поднесена!
ОтговорИзтриванеНие вкъщи не си падаме много по рибата и постоянно се чудя под каква форма да я поднеса, за да се хареса. Мисля, че по този начин, ще ни допадне.
Поздрави и хубав уикенд :)
Andrea,
ОтговорИзтриванеStefania,
MÜJDE,
Thanks so much for the visit and comments.
Glad you like this idea.
Greetings and pragadka, Diana
Благодаря на всички ви, много мили коментари! Ние обичаме риба и търся нови начини за приготвяне.
Радвам се, че тази идея, която е лесна за изпълнение и многовариантна ви допада.
Ilio,
Вероника,
Милена,
Траяна,
Лети,
Весела,
Ели,
Сърдечен поздрав за всяка една от вас, много усмивки и топла приятелска прегръдка, Диана