сряда, 23 февруари 2011 г.

Рибен пай

Рибният пай е традиционно ястие за страните от британските острови и като такова има много разновидности /Fish pie/. Приех за удачно да представя рецепта на знаменития кулинар и ресторантьор Марко Пиер Уайт /Marco Pierre White/, който получава третата звезда Мишлен само на 33 години и е първият британски, а и най-млад готвач постигнал такова признание. Впечатлена съм от лекотата и обаянието, с които готви, в същото време ми се искаше и близка, класическа технология. Потърсих и разгледах различни варианти. Най-важното при създаването на такъв тип ястие е, че не е нужно да се следят точни количества, или точни съставки. Хареса ми използването на няколко вида риба, в т. число пушена и скариди. Варенето в ароматизирано прясно мляко омекотява и запазва деликатния вкус на рибата. Обикновено се залива с бял сос, бешамел на основа овкусеното от рибата мляко. Аз го оставих за рибна супа, а употребих друго за соса и включих топено сирене. Добавката на скариди, сварени яйца и зеленчуци/ гъби, спанак и др./ допълнително обогатяват вкуса на ястието. Отгоре се покрива с картофено пюре и запича. Едно засищащо и вкусно, макар и по-трудоемко ястие, което напълно оправдава вложения труд – от типа, нека храната говори сама за себе си.


Рибен пай

Рибни продукти за 2-3 порции:
250 гр. филе бяла риба /треска или др./, размразено и отцедено
150 гр. сьомга и/или друга риба
100 гр. пушена риба

Марината:
1 ч.чаша прясно мляко /250 мл./
30 гр. масло
1 даф. лист
1 стрък праз /по желание/
резен лимон/лайм
мащерка, магданоз
черен пипер

Пюре:
½ кг. картофи
50 гр. масло
50 мл. прясно мляко
скилидка чесън
50 гр. кашкавал за поръсване

Сос:
1ч.чаша прясно мляко
1 с.л. брашно /с връх/
2 с.л. масло
50 гр. топено сирене
¼ ч.чаша бяло вино
1 ч.л. горчица
инд. орехче, чесън

Пълнеж:
1-2 варени яйца
10-на скариди
1 с.л. каперси
1 с.л. замразен крехък грах
няколко филенца аншоа


В тенджера се стопява маслото и в него се налива млякото, дафиновият лист, стръковете праз и магданоз, мащерката и пиперът. Прибавят рибните парчета, като се варят до тяхното омекване за около 7- 10 мин. и се маха от котлона. В последните 1-2 мин. се пускат и скаридите. Прецежда се, рибата се почиства и накъсва се на парчета. Скаридите се почистват. В намаслени съдчета за печене /гювечета или тавичка/ се поставя рибна основа, а върху тях нарязаните варени яйца, скаридите, наситнената аншоа и попарения с вряла вода замразен грах.

Картофите се обелват, нарязват на едро и сваряват /най-добре на пара/, със скилидка чесън и стрък магданоз. Отцеждат се и намачкват. Прибавят се маслото, млякото и сместа се изглажда на пюре. Овкусява се по желание.

В тиган се разтопява маслото, скилидка чесън, поръсва се с брашно и запържва до златисто. Налива се бялото вино, след неговото кипване се добавят млякото на малки порции. Ври при непрекъснато разбъркване до кремообразно сгъстяване. Прибавят се горчицата, топеното сирене, индийското орехче и разбърква до хомогенизиране.
С полученият сос се заливат рибата, скаридите, граха, аншоата и варените яйца.


Покриват се изцяло с картофено пюре и поръсват с настърган кашкавал.


Фурната се загрява на 200°С и се пече около 25- 30 мин, докато пюрето се запече до златисто и стегне.


Могат да се приготвят предварително и поставят в хладилник, като само се запекат преди сервиране.

По идея Goodfood, гарнирах с царевица и броколи с лимоново масло.
Броколи с лимоново масло
Разбива се масло със сок, кора от лимон и малко сол. Сваряват се броколи на пара за 7-10мин., отцеждат се и смесват с варената царевица. Поръсват с маслото.


Сервира се горещо, но ни хареса и студено.



Опитайте...

22 коментара:

  1. Дианка, отново предлагаш много интересна и богата на вкусове,
    рецепта за риба!
    А поднасянето те приканва да я опиташ :)
    Хареса ми и лимоновото масло като идея!
    Поздрави, прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    чудесно ястие!
    Много ме хареса сливането на вкусовете на различни видове риба с нежният аромат на мащерка!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Di_ani, разкошно ястие ни предлагаш!Останаха ми очите. Вложила си много вкусни продукти, мога само да си представя каква вкусотия се е получила. Поздравления!!
    P.S. Много ми харесва сервизът ти:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, не знам за пая,сигурно е с вълшебен вкус, но през цялото време гледам красивия порцелан и снимките в бяло, жълто и синьо :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно! Много ми харесва предложението и реализацията му, Диди! Толкова апетитно изглежда със запеченото картофено пюре и сосчето под него!

    Хубава вечер и много усмивки през утрешния ден, Диди :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки, Дианка :) Не веднъж съм споделяла възхищението си от стила ти на аранжиране и поднасяне на храната, приеми пак искреното ми възхищение :)
    Страхотна рецепта!
    Прегръдка и хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Много съблазнително предложение, Дианка!
    И страхотни снимки, както винаги!
    Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен е паят, Диди, а и обзалагам се, че е много вкусен! Умело подбрани продукти, майсторски приготвено и елегантно поднесено ястието се превръща в истинско изкушение за всеки ценител на вкусната храна.
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Английската кухня не ми е любима, то пък на кой ли е....? Но ти така си го представила, че ми се ще да опитам- а и рибата пък ми е фаворит в кухнята и обичам да приготвям разни предизвикателства с нея!
    А бялото сервизче и на мен ми хареса , снимките също....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Дани!
    Отдавна исках да приготвя това ястие,обичаме риба и ни хареса. Лимоновите броколи - също.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Роси,
    наистина вкусовете на рибата се обединяват и по тази технология се омекотява по-силната миризма на рибено масло. Затова и не използвах същото мляко за соса.
    Благодаря, поздрав и усмивки, Диана

    Благодаря, Ани!
    Идеята на този тип рибен пай е, че може да се варира произволно в продуктите, а зеленчуците го обогатяват.
    Ррадвам се, че ти харесва,
    поздрави и хубаво настроение, Диана

    Ива,
    аз зная, че синьото е един от любимите ти /и мой/ цветове. Много ми е приятно, че ти допада аранжировката.
    Благодаря, поздрав и усмихнат ден, Диана

    Благодаря, Тони!
    Малко по-трудемка, но лесна рецепта. Идеята със запечено пюре е по-популярна при овчарския пай, но винаги е примамлива и вкусна. някъде добавят и жълтък, но аз го спестих...
    Поздрав, хубав и успешен ден, Диана

    Сърдечна благодарност, Зори-
    Много си мила!
    Радвам се, че ти харесва тази идея като рецепта и изпълнение.
    Топла прегръдка и от мен с много усмивки, Диана

    Благодаря, Пепи!
    на една вълна сме.
    Знаеш, че харесах и твоето предложение, като любители на риба - ще се изпробва.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Ева, много ти благодаря!
    Не започнах публикацията с увод, че обичаме риба - това е видно за всеки, който посещава моя блог. Този пай оправдава всяка минута, вложена в приготовлението му.
    Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. English fish pie is incredibly tasty dish. This is a true comfort food if you ask me. Your pies look so delicious and I would love to have one right now. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Звучи много вкусно, а изглежда направо изкушаващо! Чудесно предложение! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, направо ме остави без думи с цялата тази вкусна красота.:) Прекрасни предложения, но аз от теб не очаквам и друго, де.:)
    Страхотна си.:))

    ОтговорИзтриване
  14. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз като ДИва се впечатлих от белия порцелан :-) А за рецептата, аранжировката и снимките мога само да кажа- невроятна наслада за сетивата!

    Сърдечни поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотен пай, невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,
    Изглежда много, много апетитно, а снимките са прекрасни!
    И при мен чака ред за публикация един пай, ама не е с риба. Скоро ще го кача в блога :)
    Хубав и ведър утрешен ден, въпреки мразовитото време навън! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди,
    Изглежда много, много апетитно, а снимките са прекрасни!
    И при мен чака ред за публикация един пай, ама не е с риба. Скоро ще го кача в блога :)
    Хубав и ведър утрешен ден, въпреки мразовитото време навън! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Много интересна рецепта, Диди!
    Ще пропусна скаридите, но ще спретна останалото!
    Все повече ме смайваш с това как ти стига времето - не толкова физически, колкото като мислене - да изчетеш рецепти, история, световна практика, да приготвиш, представиш - повечето пъти в няколко варианта - и като приготвяне, и като сервиране, да снимаш, да подбираш снимки, наред с мислите за семейство, деца, родители...как успяваш...явно си много организиран и подреден човек!
    Но...! Остави си време и за срещи с приятели...!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересна рецепта и както винаги толкова атрактивно поднесена!
    Ние вкъщи не си падаме много по рибата и постоянно се чудя под каква форма да я поднеса, за да се хареса. Мисля, че по този начин, ще ни допадне.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  21. Andrea,
    Stefania,
    MÜJDE,
    Thanks so much for the visit and comments.
    Glad you like this idea.
    Greetings and pragadka, Diana

    Благодаря на всички ви, много мили коментари! Ние обичаме риба и търся нови начини за приготвяне.
    Радвам се, че тази идея, която е лесна за изпълнение и многовариантна ви допада.
    Ilio,
    Вероника,
    Милена,
    Траяна,
    Лети,
    Весела,
    Ели,
    Сърдечен поздрав за всяка една от вас, много усмивки и топла приятелска прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване