събота, 7 май 2011 г.

Зеленчуците и пайовете - водещи кулинарни тенденции за 2011

Това е моето предложение за пролетен зеленчуков пай - свежа комбинация от тиквички и гъби, спанак, лук и червена чушка за разкош. Можех да започна направо с рецептата, но ми бе интересно да науча нещо повече... На основание маркетингови проучвания и очаквания се правят ежегодни прогнози за водещите кулинарни тенденции - храни, технологии и клиентски препочитания. За настоящата 2011 зеленчуците и пайовете са определени сред фаворитите. Консултантът Андрю Фрийман от Andrew Freeman & Ко фаворизира пайовете в позиция N1. Счита се, сега пайят е по-модерен, за сметка на бекона напр. :). Ето и една онагледяващата диаграма:


Забавно или сериозно, на мен ми допадна и макар да имах други планове обединих двете тенденции в едно - зеленчуков пай. Много харесах запеканката на Дани с тиквички, напомни ми пролетната Torta pasqualina, тези дни Нанита също предложи подобно зеленчуково изкушение. Така вече идеята се оформи като съчетание на пролетни зеленчуци, микс от сирена и яйчена заливка. Имам колекция рецепти за пайове със спанак, със спанак и гъби, с тиквички, с картофи … И за да бъде още по- пролетно и леко, се спрях вместо на подложка от маслено тесто – фини тестени кори за баница и открито оформление на пая.


Пролетен зеленчуков пай
/адаптирана с изменения от Filo, spinach and egg tart/


Продукти:
1 ч. чаша гъби, нарязани
1 ½ ч. чаши пресен спанак, нарязан
½ ч.чаша тиквичка, едро настъргана
2 червени чушки, печени/мариновани и нарязани на кубчета
2 стръка пресен лук, ситно нарязани
1 ч. л. сушени смесени подправки /или ½ кубче зеленчуков бульон
6 листа фини точени тестени кори
2 яйца
125 гр . сирене тип "крема"
50 гр. сирене тип " гауда"
1/3 чаша прясно мляко
4 с.л. настърган кашкавал
50 мл. олио

Фурната се загрява на 180 ° C.
Задушават се лука и гъбите за няколко минути, добавят се настърганите тиквички. Готвенето продължава до изпаряване на водата и омекване на зеленчуците. Добавят се чушките и накрая нарязания спанак. Леко се смесват, овкусяват се и махат от котлона.
Леко се намазнява тава и покрива с тестените точени кори, като страните трябва да се припокриват над ръба на съда. Вяка двойка кори се омазнява леко допълнително. Аз ги рязах на ленти, които разположих диаметрално със застъпване.
Върху корите се поставят задушените зеленчуци и поръсват с натрошеното сирене "крема".


Разбиват се яйцата с млякото и залива паят. Отгоре се поръсва с нарязаното на малки кубчета сирене тип "гауда" и настъргания кашкавал. Висящите тестените кори се прегъват навътре и леко намачкват към стените на тавата.


Пече се в продължение на 25 минути, до леко златисто.


Леко се охлажда, нарязва и сервира.


Този пролетен зеленчуков пай го хапнахме за вечеря с чаша бяло вино, което му приляга много добре.


Опитайте...





18 коментара:

  1. Дианка, няма начин да не опитаме :)
    Това са любимите ми ястия!
    И следвай максимата на Мечо Пух -колкото повече /продукти/, толкова по вкусно :)
    Прегръдки и цветно да ти е на душата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво поднесена, чудесни снимки
    Вкусна ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно. Наистина прекрасна лека вечеря.
    Хубави почивни дни от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно, красиво, пролетно предложение си представила, Диана! Невероятно съчетание на вкусове, аромати и цветове!
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Паят ти е невероятен, направо ухае:)
    Идеята страшно ми хареса, така може и баничка да се завие!
    Хубав уикенд и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво, Диана!:) Интересно оформление на пая.:)
    Приятни почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Добре е, че си хапнах първо, преди да вляза тук :))
    Прекрасно предложение отново, и отново много красиви снимки - зеленкото е страшно :)

    Хубав уикенд, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитно изглежда, Диани!
    Лека вечер и усмихната неделя!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    чудесна идея!
    Изглежда ми много вкусно, изкушаващо и в същото време здравословно!
    Прекрасна рецепта и страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусно и изкушаващо! Аз съм фен на пайовете и зеленчуците и оценявам подобаващо твоето страхотно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда прекрасно Диани!Вкусно и апетитно!Спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошен пай и много апетитни снимки , Дианка !
    Поздрави и усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  13. Приказна зеленчукова феерия, Диани! Много свежо, здравословно и най- вече естетически оформено и поднесено ястие! С такова оформление дори и половинката няма да се сети да мрънка, че съм го лишила от месо :-)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Опитах вчера и се получи чудничко, с по-дебели кори - одрински:)

    Благодаря ти за идеите, Ди! Все така вдъхновено свещенодействай:)

    ОтговорИзтриване
  15. Първо и кратко Благодаря на всички ви за милите коментари. Много се радвам, че ви допада тази идея.
    Марта,
    Благодаря за доверието,
    аз също харесвам тези кори и ще оптам с тах.Драго ми е, че ти допада.
    Сърдечен поздрав и се извинявам за късния коментар.
    Скоро ще се разгледам и вашите нови предложения.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Еее, много интересно предложение с този пай. А за гугъл трендовете незнаех, макар че съм в рекламата :) Отивам да разгледам, беше ми много приятно да видя красивите ти снимки.

    ОтговорИзтриване