неделя, 22 май 2011 г.

Шоколадови кексчета с лешници и нутела

Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в спокойна неделна сутрин с голяма чаша кафе?



Обичам кексчета и съм винаги готова за експериментиране на нова рецепта. Кексът е особено печиво - повечето варианти са със семпла визия, но примамват с ухание, докато се пекат и очароват с нежен вкус после. Преди години бе много популярно за всички видове кексове наименованието мъфини, /което идва от френската дума "moufflet"и означава мек хляб, или от "muffe" немската дума, която е име на тип торта/. Аз вече предпочитам да ги наричам с по-обикновеното име, кексчета. Макар че има огромно разнообразие, сезонни фаворити, истинска слабост са ни шоколадовите… А с добавка на ядки, този път лешници и крем нутела се получи това:


Шоколадови кексчета с лешници и нутела
/изменена версия на Muffins légers au nutella/

Продукти за 12 кексчета:
2 яйца
1/2 ч.ч прясно мляко
100 гр. захар / ½ ч.чаша/
100 гр. брашно /~1 ч.чаша/
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
6 супени лъжици крем Nutella / с връх/
50 гр. шоколад
60 гр. масло

още 12 лешника за гарниране
шоколадов крем за шрицоване

1 ч.чаша = 240 мл.

Технологията за мъфини е известна - първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, сол и бакпулвер, захар. Разбиват се 2-те яйца, към тях се добавят „мокрите“ - разтопеното масло и шоколад, крем нутела,мляко. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват до хомогенизиране / не се бърка много/ .
Пълнят се хартиените кошнички в гнездата - дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма и отгоре се поставя лешникова ядка.
Пекат се в предварително загрята 175С за 22-24 мин.


След изстиване /първо 5 мин. във формата/ се гарнират с още шоколадов крем.


Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в неделя сутрин с голяма чаша кафе? В къщи отговориха -
три кексчета:)



Опитайте...

29 коментара:

  1. Ех, че хубави кексчета - и толкова шоколадови....!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни са се получили, Дианка!
    Пък и с любими подукти - нутела, шоколад, масло... как няма да са :)
    Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    Чудесни са!
    Жалко, че точно в момента вкъщи върлува стомашен вирус и не мога да ги забъркам веднага, но непременно ще изпробвам твоя прекрасен шоколадов вариант на кексчета.
    Снимките са невероятно примамливи!
    сърдечен поздрав и хубави идващи дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Примамливи и изкушаващи!
    А шоколадовия крем какъв е ?

    ОтговорИзтриване
  5. И едно ще задоволи желанието ми да се потопя в шоколадовото изкушение, което си приготвила, Диана! Прекрасни са, толкова елегантно украсени и с чаша кафе - истински разкош!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не само за закуска, по всяко време са добре три кексчета :)
    Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че си ти, да хапвам виртуално, че гладна си умрях с тази пуста диета!:)
    Много ми хареса идеята с нутела вътре. Още повече приветствам използването на повече български думи
    /макар да се чудя "кекс" дали е точно бг/, отколкото на така познатите чуждици, които ни заливат отвсякъде!
    Хубава и сладка седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглеждат кексчетата!
    Голям любител съм им, особено на шоколадовите. Досега не съм пробвала рецепта с нутела. Ще ги опитам.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Вкъщи сме шокохолици и това е едно доста примамливо предложение с прекрасна презентация.:-)) Поздравления, Диана!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са, Ди! И ние вкъщи обичаме всякакви кекове, но определено кексчетата/мъфините, ги предпочитам, защото се приготвят много лесно и бързо.

    Хубави празници! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Неустоимо шоколадово изкушение! Поднесен с кафе, няма как да откажа на този мъфин :-)

    Аз правя разлика между мъфин и кексче. За мен мъфинът е джаста- праста приготвен, т.е. не се бъркат продуктите, а само се смесват за не се получи сплъстен и сух мъфин.
    За кексчета използвам всяка рецепта за блат на торта :-) Те са по- фини като консистенция и "носят" на допълнителна украса. Ако си харесам рецепта за блат, първо я пробвам под формата на кексчета и чак след това пека тортата :-)
    Без значение каква терминология се използва, към кафе и ей така без повод са еднакво вкусни и мъфините и кексчетата :-)

    Спорна и усмихната седмица, Диани! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно изглеждат, Дианка. Бих прекарала повече неделни сутрини точно по този начин.

    ОтговорИзтриване
  13. Ей, царица си да ме изкушаваш...
    Слънце и усмивки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,мъфините са великолепни!
    Мен обаче ме заинтригува крема какъв е,и какъв тип шприц използваш,защото бях си взела пош,но не ми е удобен и трябва да си взема нещо друго.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  15. exquisitos muffines me encanta las avellanas y la nutela,se ven preciosos,cariños y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  16. Много ме зарадвахте с тези коментари и мили думи за шоколадовите кексчета.
    Използвах лешников шоколадов крем, но може да се гарнират и с ганаш или маслен крем. Шприцовам със сменяем накрайник в полиетиленов пош или плик.
    Чудесно следпразнично посрещане- Благодаря на всички ви!
    Много усмивки и хубаво настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Lovely muffins. You really can't go wrong with nutella.
    Mimi

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотни кексчета!:))) И как само се усмихват от екрана! Жалко, че са далеч, иначе не бих им простила!:)))

    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Хлъц...за малко да пропусна това изкушение!Изглеждат прекрасно Диани....нежни и вкусни!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  20. А, те в къщи ще отговорят и 5, начело с моя милост, но сори - новата ми силиконова форма е с 6 гнезда, ще отпусна още 6 отделни такива и толкоз...че на море ще се ходи, а сме се бая ми ти поохранили...
    А тебе да не те изпусне човек от поглед - натворила си ги едни...отивам да доразглеждам.

    ОтговорИзтриване
  21. Не успявам с своевременни коментари -
    Много ви благодаря!
    Прегръдки и усмивки за всички, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Bellissimi e supergolosi! Li sto mangiando con gli occhi...

    ОтговорИзтриване
  23. Many thanks Lucia,
    Glad you like Nutella & it.
    Greetings and smiling summer, Diana

    ОтговорИзтриване
  24. Привет!
    Да попитам само шоколада,който се използва натурален или млечен трябва да е?

    ОтговорИзтриване
  25. Привет, Анонимен!
    изборът на вида шоколад зависи само от вашето желание. Ако се използва млечен шоколад, цветът на кексчетата може да се получи по-светъл, а вкусът по-сладък.
    Аз използвам най-често шоколад с 50% какао.
    Сърдечни поздрави и
    ще се радвам, да ви допаднат, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. най-хубавите шоколадови мъфини, които съм правила до сега, любими на цялото семесйтво! съредчни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  27. Привет, Анонимен,
    много ме зарадвахте, благодаря за избора и доверието! Щастлива съм, че резултатът ви е харесал - мисля, че това е най-важната част от споделянето на кулинарни идеи и рецепти.
    Сърдечни поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване