Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в спокойна неделна сутрин с голяма чаша кафе?
Обичам кексчета и съм винаги готова за експериментиране на нова рецепта. Кексът е особено печиво - повечето варианти са със семпла визия, но примамват с ухание, докато се пекат и очароват с нежен вкус после. Преди години бе много популярно за всички видове кексове наименованието мъфини, /което идва от френската дума "moufflet"и означава мек хляб, или от "muffe" немската дума, която е име на тип торта/. Аз вече предпочитам да ги наричам с по-обикновеното име, кексчета. Макар че има огромно разнообразие, сезонни фаворити, истинска слабост са ни шоколадовите… А с добавка на ядки, този път лешници и крем нутела се получи това:
Продукти за 12 кексчета:
2 яйца
1/2 ч.ч прясно мляко
100 гр. захар / ½ ч.чаша/
100 гр. брашно /~1 ч.чаша/
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
6 супени лъжици крем Nutella / с връх/
50 гр. шоколад
60 гр. масло
още 12 лешника за гарниране
шоколадов крем за шрицоване
1 ч.чаша = 240 мл.
Технологията за мъфини е известна - първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, сол и бакпулвер, захар. Разбиват се 2-те яйца, към тях се добавят „мокрите“ - разтопеното масло и шоколад, крем нутела,мляко. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват до хомогенизиране / не се бърка много/ .
Пълнят се хартиените кошнички в гнездата - дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма и отгоре се поставя лешникова ядка.
Пекат се в предварително загрята 175С за 22-24 мин.
След изстиване /първо 5 мин. във формата/ се гарнират с още шоколадов крем.
Пълнят се хартиените кошнички в гнездата - дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма и отгоре се поставя лешникова ядка.
Пекат се в предварително загрята 175С за 22-24 мин.
След изстиване /първо 5 мин. във формата/ се гарнират с още шоколадов крем.
Какво би могло да бъде по-добре от това, да се насладиш на хубаво кексче в неделя сутрин с голяма чаша кафе? В къщи отговориха -
три кексчета:)
три кексчета:)
Опитайте...
Ех, че хубави кексчета - и толкова шоколадови....!
ОтговорИзтриванеМного апетитни са се получили, Дианка!
ОтговорИзтриванеПък и с любими подукти - нутела, шоколад, масло... как няма да са :)
Поздрави и хубав празник!
Дианче, дай едно насам :)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
Жалко, че точно в момента вкъщи върлува стомашен вирус и не мога да ги забъркам веднага, но непременно ще изпробвам твоя прекрасен шоколадов вариант на кексчета.
Снимките са невероятно примамливи!
сърдечен поздрав и хубави идващи дни!
Примамливи и изкушаващи!
ОтговорИзтриванеА шоколадовия крем какъв е ?
И едно ще задоволи желанието ми да се потопя в шоколадовото изкушение, което си приготвила, Диана! Прекрасни са, толкова елегантно украсени и с чаша кафе - истински разкош!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Не само за закуска, по всяко време са добре три кексчета :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!
Добре, че си ти, да хапвам виртуално, че гладна си умрях с тази пуста диета!:)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса идеята с нутела вътре. Още повече приветствам използването на повече български думи
/макар да се чудя "кекс" дали е точно бг/, отколкото на така познатите чуждици, които ни заливат отвсякъде!
Хубава и сладка седмица!
Страхотно изглеждат кексчетата!
ОтговорИзтриванеГолям любител съм им, особено на шоколадовите. Досега не съм пробвала рецепта с нутела. Ще ги опитам.
Поздрави и хубав ден :)
Вкъщи сме шокохолици и това е едно доста примамливо предложение с прекрасна презентация.:-)) Поздравления, Диана!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Ди! И ние вкъщи обичаме всякакви кекове, но определено кексчетата/мъфините, ги предпочитам, защото се приготвят много лесно и бързо.
ОтговорИзтриванеХубави празници! :)
Wonderful and delicious. :)
ОтговорИзтриванеНеустоимо шоколадово изкушение! Поднесен с кафе, няма как да откажа на този мъфин :-)
ОтговорИзтриванеАз правя разлика между мъфин и кексче. За мен мъфинът е джаста- праста приготвен, т.е. не се бъркат продуктите, а само се смесват за не се получи сплъстен и сух мъфин.
За кексчета използвам всяка рецепта за блат на торта :-) Те са по- фини като консистенция и "носят" на допълнителна украса. Ако си харесам рецепта за блат, първо я пробвам под формата на кексчета и чак след това пека тортата :-)
Без значение каква терминология се използва, към кафе и ей така без повод са еднакво вкусни и мъфините и кексчетата :-)
Спорна и усмихната седмица, Диани! :-)
Страхотно изглеждат, Дианка. Бих прекарала повече неделни сутрини точно по този начин.
ОтговорИзтриванеЕй, царица си да ме изкушаваш...
ОтговорИзтриванеСлънце и усмивки
Мария
Дианка,мъфините са великолепни!
ОтговорИзтриванеМен обаче ме заинтригува крема какъв е,и какъв тип шприц използваш,защото бях си взела пош,но не ми е удобен и трябва да си взема нещо друго.
Хубав празник!
exquisitos muffines me encanta las avellanas y la nutela,se ven preciosos,cariños y abrazos.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте с тези коментари и мили думи за шоколадовите кексчета.
ОтговорИзтриванеИзползвах лешников шоколадов крем, но може да се гарнират и с ганаш или маслен крем. Шприцовам със сменяем накрайник в полиетиленов пош или плик.
Чудесно следпразнично посрещане- Благодаря на всички ви!
Много усмивки и хубаво настроение, Диана
Lovely muffins. You really can't go wrong with nutella.
ОтговорИзтриванеMimi
Страхотни кексчета!:))) И как само се усмихват от екрана! Жалко, че са далеч, иначе не бих им простила!:)))
ОтговорИзтриванеХубав ден!:)
Хлъц...за малко да пропусна това изкушение!Изглеждат прекрасно Диани....нежни и вкусни!Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеА, те в къщи ще отговорят и 5, начело с моя милост, но сори - новата ми силиконова форма е с 6 гнезда, ще отпусна още 6 отделни такива и толкоз...че на море ще се ходи, а сме се бая ми ти поохранили...
ОтговорИзтриванеА тебе да не те изпусне човек от поглед - натворила си ги едни...отивам да доразглеждам.
Не успявам с своевременни коментари -
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря!
Прегръдки и усмивки за всички, Диана
Bellissimi e supergolosi! Li sto mangiando con gli occhi...
ОтговорИзтриванеMany thanks Lucia,
ОтговорИзтриванеGlad you like Nutella & it.
Greetings and smiling summer, Diana
Привет!
ОтговорИзтриванеДа попитам само шоколада,който се използва натурален или млечен трябва да е?
Привет, Анонимен!
ОтговорИзтриванеизборът на вида шоколад зависи само от вашето желание. Ако се използва млечен шоколад, цветът на кексчетата може да се получи по-светъл, а вкусът по-сладък.
Аз използвам най-често шоколад с 50% какао.
Сърдечни поздрави и
ще се радвам, да ви допаднат, Диана
най-хубавите шоколадови мъфини, които съм правила до сега, любими на цялото семесйтво! съредчни поздрави :)
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен,
ОтговорИзтриванемного ме зарадвахте, благодаря за избора и доверието! Щастлива съм, че резултатът ви е харесал - мисля, че това е най-важната част от споделянето на кулинарни идеи и рецепти.
Сърдечни поздрави и усмивки, Диана