понеделник, 13 юни 2011 г.

Претцел хапки

Представяне на популярният баварски геврек претцел/бретцел може би не е необходимо, макар и точният му произход не е известен. Не е тайна, че обичам историите на рецептите и проследяването им почти винаги ми дава интересна информация. Има предположения, че той е гръцки хляб, а друга идея - за италиански монах, използвал ги като възнаграждение на децата при изучаване на молитви. Естествени са твърденията, че гевречета bretzel са изобретения на немските хлебари. Чела съм за тяхната технологична обработка с воден разтвор на натриева основа /сода-каустик/, наричана луга. За откриването на този вид гевреци се приписва и резултатът от химически гаф, за който разказват наши студенти, представящи забавната част на науката - "Преди около 200 години един немски сладкар по погрешка, вместо да ги натопи в захарен сироп, ги накиснал в разтвораhttp://www.blogger.com/img/blank.gif, с който миели кухнята - наситен разтвор на натриева основа, или сода каустик. Опекъл ги и забелязал, че станали кафяви и хрупкави, и при това не изгорели отвътре. И хората много ги харесали, и така се родил Баварският претцел.
В съвременната ни домашна кухня този метод е неприемлив и най-често използван е соденият разтвор. Така ги правя и аз от години, често оформени в характерната преплетка, понякога като питки, а сега с идея за малки пухкави хапки.

Претцел хапки
/рецептата е адаптирана от Chewy Pretzel Bites/


Тесто за около 40 бр.
1 с.л. инстантна, суха мая
½ ч. чаша топла вода (32°C)
¼ ч. чаша прясно мляко
2 с.л. захар
1 с.л. олио, още за намазване
2 ч. чаши брашно
1 ½ ч.л. сол

1 ч.чаша = 240 мл.

Топинг;
3 ч.л. сода бикарбонат
1 чаша много гореща вода
за намазване - 1 яйце, разбито с 1 ч.л. вода,
морска сол,семена и ядки за поръсване

За намазване около 3 с.л. разтопено масло
Маята се разбърква с брашното, добавят се захарта, сол, мляко и вода, олио.
Замесва се меко еластично тесто, което се оставя да втасва около час.
Разделя се на 8 части, които се оформят като питки и разточват на тънки дълги фитили.
Тестото е много еластично и лесно за моделиране. Режат се малки хапки, но могат да се сплетат и класически претцели.
Аз късах направо от тестото парченца с големина на орех и оформих топчета.
От популярните два варианта – втасване, варене, печене или намазване с разтвор, втасване печене избрах втория, по-лек и бърз.
Фурната се загрява на 220С.
Приготвя се содения топинг, като напълно се разтваря содата в горещата вода.
Потапя се всяка хапка в содения разтвор и поставя върху пекарска хартия в съд за печене. Оставя се да втасват около10-15 мин. Мажат се с разбитото яйце, поръсват се с морска сол, сусам, мак или други семена.
Пекат се в нагрята на 220°С фурна за около 8-10 мин. до зачервяване. Колкото топлината на фурната е по-силна, кафеникаво-златистият цвят е по-наситен.


Технологичната последователност в снимки и стъпки.

След изваждане се намазват с масло и хапват топли, може и студени, като закуска или мезе за бира:)


Може да се сплетат и в популярната форма.


Сервирах си с пикантен доматен сос и млечен пастет от ½ ч.чаша топено сирене,1 с.л. сметана, 1 с.л. горчица, сол, черен пипер и чесън на вкус. Дори само хубава горчица е едно чудесно допълнение. Въпрос на избор...


Опитайте...

23 коментара:

  1. С тези великолепни снимки ме нави лесно с опитването, Ди :)))Ще изчакам дечко да се върне и ще запретна ръкави :Р
    Хубава нощ ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Не е до снимките, Ива:)
    Много ще се радвам да ви харесат.
    Благодаря,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятно добре изглеждат! Ох, направо огладнях! Трябва да се пробвам и аз някой ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошла Валентина.
    Много се радвам че тази идея ти допада - лесни и бързи за приготвяне.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм приготвяла претцелчета :), въпреки че обожавам формата им, но като гледам твоите пухкави хапчици, ми се струва, че и аз съвсем скоро ще запретна ръкави... Много изкусителни снимки - отново!!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, бретцелите ти са прекрасни! Обичам ги много, но не ги правя често, точно заради по-трудоемкото им оформяне, което след изпичане ги прави толкова красиви и апетитни. Но предложението ти за направата им под формата на хапки е чудесно, ще си възползвам от него.
    Хубава, усмихната, уютна и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Диана, много вкусни изглеждат хапките - и с такъв хубав загар - ммм..

    ОтговорИзтриване
  8. Претцелите изглеждат невероятно, но хапките ми се виждат по- лесни :-) Както за приготвяне, така и за хапване :-)
    И аз само като гледам снимките ми идва да запретна ръкави! Красиво и стилно представяне, Диани!

    Усмихната и спорна нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    Чудесни са - изглеждат толкова пухкави отвътре и така хрупкави отвън!
    Много ми хареса идеята за хапки :)
    Снимките са много красиви. Как постигаш винаги да са толкова слънчеви?
    Сърдечен поздрав и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, отново научих нещо ново :)
    Отдавна съм им "хвърлила око" :)
    И сега на вяка цена ще опитам!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Съвсем огладнях, такава си изкусителка:)

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка,харесаха ми тези малки златисти топчици!
    А с топеното сиренце ще са,ммммм...чудни!
    Хубав и спорен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Много са вкусни, а в този мини вариант, като че ли още повече ми допадат :)
    И отново много "примамващи" снимки си направила, Ди :)

    С пожелание за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Аз много рядко се ровя да намеря историята на дадена рецепта. Но, когато ми е поднесена на готово, ми е много интересно да се запозная с нея. Затова винаги ми е много любопитно да надничам при теб, Диди! А, и винаги всичко е толкова апетитно и красиво поднесено!

    ОтговорИзтриване
  15. Точна една хапка :)
    Прелест, истинска прелест. И без сосчета бих ги хапнала :)
    Прегръдка от мен, Дианка! И хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Вижда се ,че са страхотни !

    ОтговорИзтриване
  17. Много се радвам, че ви допада тази идея за малки претцел хапки. По-лесни и бързи за приготвяне, а и една хапка. Могат и само да се режат.
    За снимките - винаги бързам, имам още много, много да уча, но и със сапунерка...
    Мина,
    Мони,
    Аелис,
    Милена,
    Лети,
    Дани,
    Марта,
    Еликсир,
    Ина,
    Ели,
    Зори,
    Нели,
    благодаря ви от сърце,
    усмивки и прегръдки, Диана

    Hayatcemresi,
    sezamm,
    Thank you, greetings and hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  18. Диди,
    много вкусно и изкушаващо изглеждат!
    Невероятно мекички и пухкави!
    Страхотни са!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, отново ни изкушаваш с вкусно предложение. А за снимките нямам думи:)))

    ОтговорИзтриване
  20. Илианка,
    Роси,
    Ани,
    благодаря ви от сърце!
    Поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване