вторник, 27 септември 2011 г.

Три яйца, щипка сол и черен пипер на вкус

Омлет ли? Един предполагаем и логичен въпрос:)
Да, омлет - един от най популярните и лесни начини за преобразяване на суровите яйца във вкусен аламинут, познат навсякъде по света. С добавки и плънки, яйчното изобилие е със сигурност оргомно – френски, испански, италиански, индийски, японски, белтъчен, и още … 
Естествено е да има изключително много начини, рецепти и съвети как да се направи перфектният омлет. Като се започне от степен на свежест на яйцата, начин и продължителност на разбиване, избор на подходящи тигани и бъркалки, и се премине през цялата технология на приготвяне. Омлетът в повечето случаи е индивидуална порция и съответно изискванията за крайния резултат като вкус и консистенция, зависят изцяло от личните предпочитания. 
Така, изключвайки основните правила идва и въпросът какво определя понятието перфектен омлет? Нестихващият интерес към него създаде и най-скъпото му изпълнение за 1000$; омлет за Гинес с над 110000 яйца, както и интересни предположения за български принос в историята на континенталния омлет.
Забързаното ни ежедневие провокира приготвянето на по-леки и бързи, но вкусни ястия, и това е един начин за по-различно оформяне на обикновения омлет.  А списание "Меню"  определя омлета като платно, върху което всеки може да нарисува шедьовър по свой вкус. 


Съставките са тривиални, различна е технологията, която вместо да описвам в стъпки ще онагледя с видео, а допълнителните вкусове - по желание.
Едно уточнение - въпреки че, всички предложения са много интересни, презентацията на споменатият омлет започва след 17-та минута от видеото:

Get Adobe Flash player

Ако ви допада това оформление, ето този вид на пълнен омлет и при мен:



Замених бекона с няколко задушени скариди, които пасват отлично с общия вкус.


Сервира се цял, но може и разрязан.  



Пресен зелен лук, домати и свеж магданоз са сред класиката за гарниране на яйца.


Степента на сочност, респ. изпеченост се определя по желание:


Опитайте...

27 коментара:

  1. Произведение на изкуството! Страхотна си, Диани!
    Спорна и слънчева седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце, Мария!
    Радвам се,че ти харесва тази идея за оформяне на иначе класическия омлет.
    Аз се възхитих на твоята ЦИКЛАМЕНА ЕСЕН край БАТКУНСКИЯ МАНАСТИР - приказно място, наистина.
    Сърдечни поздрави и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ненадмината си в композиционно отношение, Ди! Омлетът прилича по форма на придружаващите го скариди!
    Много стил демонстрираш всеки път!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, това, ще е нашата вечеря. Много обичаме омлети у дома.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина е произведение на изкуството, Диана! Невероятно красиво и много вкусно! Слънчева и спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Леко приготвено и изящно поднесено.

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна си, Дианка :)
    Ако мога да ги сложа в рамка, като натюрморт!!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Отново си рисувала Дианка!
    Омлета ти изглежда невероятно вкусно и красиво!
    Пожелавам ти чудесни есенни дни:)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    много интересно звучи и много вкусно изглежда!
    Интригуващ начин за приготвяне и поднасяне на омлет.
    Хубави и слънчеви есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, всичко докоснато от твоите ръце е красиво :) и вкусно несъмнено :)
    Прекрасно е!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. При теб всяко ястие е картина, мила Диани! Дори един омлет изглежда като невероятно ястие!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Това е най - пухкавия омлет. Благодаря за страхотната идея!

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова вкусно и така страхотно поднесено! Страхотни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много ти благодаря, Ина!
    Аз си мисля, че всеки един, когато приготвя нещо има своя представа за неговата визия и поднасяне. При теб тези решения са впечатляващи.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    Е, вече успях да прочета и първият отзив - много ме зарадва, Марияна!
    Благодаря за доверието, както и че си останала доволна. И това е най-важното - красиво е едно, но и вкусно е вече стойностно!
    Поздрави и хубаво утре, Диана

    Many thanks, Stefania -
    I'm glad you liked this version of the classic omelet.
    Regards, Diana

    Ева, много ме радва и твоята оценка. Благодаря ти от сърце, поздрави и успешна работа, Диана

    Драго ми е, Марта -
    наистина е леко, лесно и вкусно.
    Усмихната есен ти желая, Диана

    Много мило, Дани, както винаги!
    Прегръдка и много хубави есенни дни, Диана

    Благодаря, Катерина!
    Много се радвам, че ти допада, както и очаквам твоите нови идеи.
    Поздрави, усмихната и слънчева есен, Диана

    Лети,
    това по-различно оформяне в същност запазва и по-сочна вътрешността на омлета.А разрязването и добавките са по желание.
    Поздрави и чудесна есен, Диана

    Сърдечна благодарност, Зори - много си мила. Кулинарията е красива и ние умеем да й се наслаждаваме.
    Преградка и от мен, спорна и усмихната след ваканционна работна седмица, Диана

    Благодаря много, Траяна!
    По - различната форма на омлета и контрастните му добавки създават това усещане за колорит.А вкусът е познат.
    Поздрави от сърце, усмихнати и слънчеви есенни дени, Диана

    Марияна, вече писах по-горе, че съм щастлива от получения резултат и твоето одобрение.
    Благодаря отново, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Ооо, несъмнено ще го опитаме;)
    Красиво е! Изглежда апетитно, няма как да не опитаме.
    Благодаря ти, Дианка, за чудесното предложение и идеята за поднасяне,
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианка,приеми още едни адмирации,омлета е брилянтен!
    Презентацията-напълно в твой стил-изискано,цветно,красиво!

    Поздравления и пожелавам прекрасен утреен ден!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятно красиво и вкусно, Дианче страхотно снимаш храната!
    Слънчев и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, много елегантно си поднесла омлета! Нещо на пръв поглед толкова тривиално, при теб изглежда изискано. Снимките са страхотни. Не знам как го постигаш, но сякаш излъчват светлина.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Диани, възхищавам се на финесът, с която поднасяш всяко едно ястие и на способността ти да създаваш красота! Този омлет е презентиран с толкова стил и въображение! Невероятна си, Диани!

    Сърдечни поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  20. Диди
    Както винаги стилно, красиво и вкусно!
    Личи си, че всяко твое ястие е приготвено с много любов и нежност!
    Омлета е чудесен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Оригинална идея и добро презентиране! Много ми хареса публикацията, Диди!
    Поздрави и слънчев завършек на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно апетитен! Няма как да му се устои, ще пробвам предложението ти непременно!

    ОтговорИзтриване
  23. Нели,
    Мъх,
    Еликсир,
    Ева,
    Ели,
    Милена,
    Роси,
    Диди,
    Жани, /добре си дошла!/,
    Много се радвам, че тази различна идея за оформяне и гарниране на иначе обикновен омлет ви допада.
    Сърдечно благодаря и за милите думи, с които оценявате снимките и поднасянето. Пак ще напиша моето мнение за показваното отношение, чрез приготвянето и сервирането на храната.
    Поздрави и от мен,
    хубави и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Olá Diana This post are right on target, I love omelets. And everyone here at home also really like. Your suggestions are always wonderful and the photos are always beautiful and so inspiring.
    I'm your fan :)
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  25. Lo que ven mis ojos una hermosa y exquisita tortilla muy bien elaborada,una gran idea para mis papilas,tienes muy bellas recetas,abrazos cordiales.

    ОтговорИзтриване
  26. Lúcia,
    Glad you liked the idea.
    Many thanks,
    very positive comments.
    Hugs & greetings, Diana

    Rosita -
    Many thanks!
    This is a simple omelet and I'm glad you appreciate this idea.
    My greetings and many smiles, Diana

    ОтговорИзтриване