събота, 8 октомври 2011 г.

Зеле с колежанско образование


Октомври дойде и точно сега е неговата сила - бял, сочен, хрупкав и ...интелигентен :)
"Training is everything. ...
cauliflower is nothing but cabbage with a college education."-
Популярно е закачливото  определение  за карфиола от великия Марк Твен (в Трагедията на Пудънхед Уилсън“) - като обикновено зеле, но " с колежанско образование":
Във визитната картичка на семейство зелеви пише, че са незаменими, защото съдържат бетакаротин, витамини B1, B2, B6, P, K, C, U, полезни киселини, пектинови вещества, минерални соли на калция, желязо, калий, магний, фосфор и сяра. Особено е, че белтъчините на брюкселското зеле са 3-5 пъти повече от тези в другите видове зеле, а аскорбиновата киселина – почти 10 пъти.
А в резултат, хапването на карфиол ще снабди организма с необходимото количество енергия, ще донесе много ползи за здравето и всичко това, без притеснения за калории и килограми. Обичаната салата от нарязано зеле с лимонов сок и зехтин, а още по-добре с моркови, доволно  засища глада. Има много други и различни варианти или дори най - обикновена зелева супа!


Вече многократно съм писала за любовта ни към този изключително вкусен природен дар. 
Както при повечето зеленчуци, приготвянето му по подходящ начин е от ключово значение за максималното запазване на полезните му свойства. Предпочита се по-малката термична обработка при готвенето му, / не само заради отделящата се сярна миризма/, а и за да се съхрани в по-голяма степен крехкостта и хранителните вещества. Няколко капки лимонов сок помагат да не се променя и цвета на приготвяния карфиол.
Отново обединих няколко идеи, с почти еднакви съставки, но с различно приготовление, като ще започна с палачинки:

Панкейк с карфиол

Продукти за около две дузини
около 600 гр. пресен карфиол
2 яйца
3 с.л. майонеза
3-4 с.л. брашно/ или малко повече/
½ ч.л. сода бикарбонат
сол, черен пипер, на вкус
копър или кимион по желание


Главата карфиол се къса на розички и поставят в съд със студена подсолена вода за около 30-40 минути, след което се отцеждат и подсушават.
Могат да се рендосат или да се миксират в кухненски пасатор /аз избрах второто/. В купата се добавя майонезата, яйцата и разбърква. Поръсва се с пресятото брашно и сода, а ако е много течна сместа се добавя още до желаната хомогенност, респ. плътност. Може да се регулира дебелината на палачинки на вкус, като се добавя повече или по-малко брашно за в тестото. Овкусява се с ароматите.
тиган с не залепващо покритие се налива много малко мазнина и изсипва по 1 с.л. от сместа. Леко се оформят като диск и пържат на умерена температура до златисто. Обръщат се и от другата страна.


Държат се на топло до сервирането.


Чеснов млечен дип или пастет с хрян са подходящи към вкуса им.


Някъде по средата ще вмъкна и една есенна крем супа с картофи, карфиол, моркови и грах. Аз не съм  голям фен на супите и рецепта няма да пиша, но е свежа /зеленчуците са варени на пара/, ароматна и засищаща.


Взаимната любов на карфиола и червените чушки е популярна. Имах намерение да приготвя такъв тип пастет от печени червени чушки с карфиол и чеснова майонеза. Но си спомних за този:


Пастет от карфиол и рачешки рулца

Пропорциите са относителни:
1 малка глава карфиол, много прясна и свежа
100 гр. рулца раци /имитация Сурими/
½ ч.чаша рендосан кашкавал
125 гр. майонеза или повече, на вкус
копър
див лук
сол на вкус
Карфиолът се почиства и нарязва на цветчета. Залива се със студена вода и оставя да престои около 20 мин, след което се подсушава.
В кухненски блендер се поставят рулцата раци, карфиол и пасират до желаната едрина. Към сместа се добавя настъргания кашкавал и майонеза. Овкусява се с нарязан копър, пресен чесън по желание и сол.
Оставя се в хладилник за около час, да се обединят вкусовете и сервира.


Печените червени чушки са класика за сезона.


Хрупкави хлебни пръчици са още едно чудесно допълнение.


Избрах да ги оформя като "кокалчета" и са много удобни за загребване. 


Опитайте...

26 коментара:

  1. Страхотни предложения , Диана! А рецептата за пръчиците?:)Много ми хареса всичко!

    ОтговорИзтриване
  2. E, не знаех за интелегентността на карфиола- чудех се защо така ми допада! Всичко е невероятно и прекласно поднесено!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Диана, новите ти предложения, както винаги са страхотни, и са поднесени много стилно.
    Особено съм впечатлена от бисквитените пръчици, за съжаление не видях каква е рецептата за приготвянето им.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    първо ме впечатли, естествено, заглавието :)
    Друго си е образованото!
    И когато попадне в твоите ръце се превръща в бяла феерия :))))
    Чудесни предложения!
    И аз съм се заредила с образован зеленчук, който чака кротко да се превъплъти в супа :)
    Сърдечни прегръдки и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    предложенията са много идейни и невероятно апетитни!
    Карфиола е на почит и в нашия дом, особено съпруга ми много го обича. Ще се възползвам с удоволствие от тези чудесни рецепти. Благодаря ти!
    Прегръдка и прекрасен есенен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Панкейка е много апетитно предложение Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни предложения , Диди:) Пълна си с идеи и ястията ти както винаги са прекрасно поднесени и много красиви:)
    Хлебните пръчици са много закачливи и идейни:)
    Хубави почивни дни ! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,отново красота и невероятен вкус си сътворила!
    Рецептите и снимките са страхотни!
    Поздрави и хубав неделен есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    страхотни рецепти!
    Оригинални и вкусни! Харесват ми всичките! Много сладурски кокалчета!
    А пастета е много полезен, защото е приготвен без топлинна обработка и всички полезни вещества остават!
    Красиво и вкусно!
    Поздрави и сърдечна приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, за пореден път ми беше изключително интересно да прочета полезната информация за карфиола, представена от теб отново по неповторимо завладяваш начин!:-)) Всичките предложения с тези обичан от мен зеленчук ми харесват, а "кокалчетата" са много идейни и ти се иска да ги схрускаш дори само така, без дип.:-)))
    Благодаря за удоволствието и за прекрасните рецепти!:-)))
    Хубава и уютна неделя и успешна нова седмица, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Хихи, не бях чувала определението на Марк Твен за карфиола.
    И аз много го харесвам. Най-често го хапваме паниран - тривиално, но вкусно. Твоите предложения много ми допадат. Открадвам си идеята за хлебните "кокалчета".
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  12. Карфиолът и у нас се харесва, но винаги е приготвен по стандартния начин :-) Много креативни предложения, Диани! Ново вдъхновение и нови вариации на карфиол, които с удоволствие бих опитала!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Рецепти с карфиол харесвам всякакви. Скоро ще се върна към този апетитен пост. Хубава ,неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох, Ди, винаги изненадваш с много красиви и вкусни предложения. Което и да погледнеш - все ще ти се напълни устата... а и формата на хлебните пръчици е много оригинална!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни предложения! Правя паниран карфиол, но не съм опитвала палачинки. Сега ще пробвам:)

    Изключително представяне, Диани! Бъди здрава!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, какво виртуозно карфиолено меню, фантастично!!! Много вкусно изглежда всичко и много красиви снимки :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Ей,ама какъв богат пост-то супичка толкова вкусна и питателна,пък пастетчето колко е обещаващо,как да не си гребна с тези сладурски кукички,за финал ще си оставя палачинките,много ми допадат,Дианка!
    Браво,браво,бурни овации,отново превъзходно меню и снимки!

    Ведро настроение ти пожелавам днес,мила!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  18. Траяна,
    Мария,
    Мони
    Дани,
    Вили,
    Марияна,
    Кокона,
    Катерина,
    Роси,
    Мони,
    Ели,
    Милена,
    Нели,
    Ина,
    Марта,
    Ева,
    Роси,
    От сърце ви благодаря момичета. Наистина се радвам, че почитателите на карфиола сме толкова много.А когато нещо ти допада, те провокират и различните варианти с него. В тези рецепти вкусът се е запазил, но не натраплив като при обикновеното зеле.
    Ще напиша обобщено за хлебните "кокалчета" - обикновено хлебно тесто, но може и тип соленки. Аз използвах същото, както за фокачините. Оформлението е видно и не втасват преди печене, но ги намазах за блясък с разбит белтък. Пекат се на 180-200С до зачервяване.
    Отново ви благодаря от сърце за милите думи и коментари, които ме направиха щастлива.
    Нека и вашата нова седмица бъде вдъхновена, усмихната и успешна, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, обожавам карфиол. Под всякаква форма, дори и суров :) Страхотни предложения и както винаги много красиво и фино поднесени :)
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Много елегантно, вкусно и красиво есенно предложение, Диана! Хареса ми идеята за "кокалчетата". Спорна и изпълнена с усмивки да е новата седмица за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ех,..., чак за пръчиците си помислила;-)
    Дианка, невероятна си!
    Всичко предложено изглежда чудесно, но аз съм за палачинките и пастета преди всичко!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  22. Дианка, Дианка...тъкмо се чудех какво е това образовано зеле...ти си направо цяла енциклопедия...толкова информация намираш и имаш за всичко...
    Копнах си веднага палачинките и дипа, аз откривам напоследъка карфиола...преди харесвах само паниран.
    Весела

    ОтговорИзтриване
  23. ммм:)) изящни изображения ...
    Браво:)
    Аз съм ви гледа ...
    очакват от мен да ми ...
    Турция, обича да ...

    ОтговорИзтриване
  24. Той интелигентен карфиола, но аз го обичам в суров вид :) Дианка, не си помислила за такова предложение, хайде следващия път да е!

    Солено кокалче обаче си вземам и ще опитам от дипа с рачешките рулца.

    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  25. Много ми харесаха всички идеи с цветното зеле, просто се чудя как съм го пропуснала...
    Сърдечни поздрави, Ди!

    ОтговорИзтриване
  26. Закъснях с отговор на коментарите, но пък ме радват от сърце.
    Драго ми е, че ви допадат - и
    в двете предложения съм заложила на минималната термична обработка на карфиола, като при пастета - той е напълно суров.
    Зори,
    Ева,
    Мъх,
    Весела,
    birtutamkekik /Добре дошла!/,
    Пепи,
    Ива,
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване