Всяка година за Димитровден приготвям ябълкова пита. Така и свързвам този празник, със сочни, дъхави ябълки, с вкуса и аромата на златна есен в домашната ни кухня. Сега предпочитам ябълките най-много, защото е техният сезон, а една от последните еко тенденции е насочена към консумацията на сезонни храни, които са далеч по-здравословни. В повечето случаи ми се иска рецептата да бъде по-обикновена, традиционна и като такава да е много вкусна. Миналата година избрах комбинацията на ябълки с карамелени орехи - ябълкова пита, а сега: маслено тесто и плънка от задушени ябълки, мед, орехи и канела. Има много подобни рецепти, различното е обединяващият разбит белтъчен крем в плънката.
Като предвестник на зимата и студа, Свети Димитър в народните
представи язди бял кон, а първите снежинки
падат от бялата му брада. С такава асоциация щедро поръсих сладкиша с пудра захар и той придоби подчертано ретро излъчване, но може да се завърши със захарна или с друга глазура.
За повече свежест и акцент на ябълката избрах розетка от спирала.
Обикновен ябълков сладкиш
Продукти за тава 20х20 см./дозата може да се удвои/
/адаптиран от Majčina pita od jabuka/
За тестото:
115 гр. масло
1 жълтък от голямо яйце
½ ч.чаша захар
1-2 с.л. мляко
250 -300 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия/лимон
За пълнежа:
3 ябълки /около 600 гр./
½ ч.чаша орехи едро смлени
½ ч.чаша захар /според сладостта
на ябълките/
1 с.л. мед
1 с.л. мед
1 ч.л. какао
1 ч.л. канела
1 белтък разбит
¼ ч.чаша захар за белтъка
капки лимон
¼ ч.чаша смлени бисквити или
галета
Първо се подготвя тестото в
кухненски процесор се пулсира захарта, брашното със солта и бакпулвера. Добавят
се жълтъка , маслото и млякото. Сместа се разбива на трохи, ароматизира се и
изважда. Набързо се оформя топка тесто върху набрашнен плот и поставя в
хладилник за около час.
Ябълките се обелват, почистват и
рендосват. Поставят се в съд, поръсват се с орехите и захарта и бързо се
задушават на средно-силен огън, за да им се изпари водата. Към тях се прибавя
какаото и канелата. Махат се и оставят напълно да се охладят.
Разбива се белтъка с капки лимон
на сняг и след „захващането” се добавя предвидената захар. Разбивате продължава
до уплътняване.
Към охладената ябълкова смес се
прибавят бисквитените трохи, разбърква се и внимателно обединява с разбитият
белтък.
Фурната се загрява на 180С.
Намазнява се или покрива с
пекарска хартия тава за печене.
Тестото се изважда от хладилника и
разделя на две части:
Върху набрашнен плот се разточва
първата с размери 20х20 см. и поставя в тавата.
Леко се набожда и разстила
ябълковата смес.
Разточва се и другата част и
внимателно поставя отгоре, също се набожда на няколко места.
Пече се около 30 мин. до златисто, изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно.
Пече се около 30 мин. до златисто, изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно.
Потърсва се с пудра захар.
Свежа ябълкова розетка, няколко ядки орехи могат да допълнят визията.
Вкусовете и ароматите се обогатяват взаимно след престояване, дори да остане и парченце...
Опитайте...
Наистина бърз сладкиш, но много ароматен:)Благодаря ти за чудесната идейка, имаме много ябълка и ще го спретна през уикенда.Поздрави, Диани!
ОтговорИзтриванеДианка,тази розетка сякаш се крепи на магия,страхотна подредба!Свешника ти е ужасно оригинален,а сладкиша-разкош!
ОтговорИзтриванеХубав ден и много настроение!
Роси
Няма обикновен ябълков сладкиш - всичките са необикновено вкусни, Ди, да знаеш :)))
ОтговорИзтриванеФантастично добре си наредила ябълковите резени!
Определено ми се иска едно парче от тази вкусотия с чаша чай или кафе :)
Хубав ден :)
Снимките са превъзходни Диани!
ОтговорИзтриванеСладкиша и декорацията много ми харесват!Честичко си слагам свещи в плодове:)))
Прегръдки и хубав ден:)
И аз съм съгласна с Ина - няма обикновен ябълков сладкиш! А ябълковата декорация, която си направила, прави твоя много необикновен! Наистина съм много впечатлена.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Как обикновен!? Та той изглежда фантастично! И аз споделям мнението, че няма обикновен ябълков сладкиш и сега в този сезон се опитвам да изпробвам всички възможни рецепти. Подозирам, че тази ще се превърне в един от фаворитите ми!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ОтговорИзтриванеИ аз съм любител на ябълки и ябълкови сладкиши, а това е лесен и познат, но малко в променен вариант.
Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана
Роси,
ябълковата спирала се крепи на малка клечка за зъби и ябълково топче за основа.
Благодаря ти,
радвам се,че ти харесва,
поздрави и слънчево настроение, Диана
Много хубаво написано, Ина!
Наистина ябълката е плод, с който всеки кулинарен опит е чудесен. Описанието обикновен използвах за технологията и семплата визия.
Вкусът е дълбок маслено-ябълков.
Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана
Благодаря от сърце, Кате!
За качеството на снимките имам своите притеснения, но с обикновен фотоапарат и за хора с въображение - стават:)
За плодовите свещички съм съгласна, че са много ароматни и красиви, по домашному.
Голяма прегръдка и от мен, Диана
Много мило, Ели!
Вече обясних идеята за описанието "обикновен", а декорацията е въпрос на моментно решение.
Права си, че всяко домашно приготвено приготвено нещо е необикновено - в него има любов, старание и много топлина.
Благодаря ти,
поздрави и хубав ден, Диана
Un vero capolavoro di dolce, ciao
ОтговорИзтриванеОх,как бих си хапнала сега едно парче със следобедното кафенце....
ОтговорИзтриванеФантастично изглежда,Диди!
Страхотен сладкиш! Винаги се радвам на презентацийте който правиш.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая.
Дианка,
ОтговорИзтриванечудесен е!
Снежно бял, с разкошна ябълкова спирала, ароматен, с дъх на канела...
И прекрасно поднесен!
Благодаря за настроението, което създаде у мен!
Прегръдки и хубава вечер!
Много красиво, ама много! Дианче, сладкиша изглежда страшно вкусен, а декорасията със стъпалидно подредените резенчета ябълка е невероятно красива :)
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубава вечер!
По-скоро е необикновен, Диани!Страхотен просто!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Много ми харесва. Обичам плодови сладкиши :)
ОтговорИзтриванеКакто винаги красиво и фино поднесен :)
Прегръдки!
Дори и обикновен омлет да приготвиш, пак ще го превърнеш в кулинарен шедьовър, Диана! Много красиво, ароматно и вкусно предложение за ябълков сладкиш! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСладкиша изглежда страхотен ,но не мога да се сдържа и да не подчертая ,че декорацията от ябълки е необикновенна!
ОтговорИзтриванеНезнам колко е обикновен, но изглежда необикновен:-)
ОтговорИзтриванеНаправо прекрасен!
Поздравления, Дианка!
И разбира се хубава вечер!
Прекрасна и (не)обикновена пита с ябълков пълнеж! Като модернистична архитектура е украсата и:)) А днес по един забавен календар, който ми попадна, е ден на домашните печени сладкиши, каня се да правя ябълкова пита от три-четири дни, време е.
ОтговорИзтриванеПоздрави за теб, неизчерпаема Диана!
Дианка, ако и на това му се вика обикновен сладкиш...Страхотна визия!
ОтговорИзтриванеОще с онзи гювеч, дето ме беше впечатлила навремето, нареден картовче, грахче и т.н разбрах, че можеш да направиш така, че и обикновените манджи да изглеждат необикновено и различно!
Сега се връщам да гледам продуктите:)
С какво да обобщя след огромното благодаря - не съм очаквала такъв интерес. Дали е провокиран от заглавието или отношението към Ябълките, ми е трудно да определя.
ОтговорИзтриванеВече писах, че за Димитровден винаги приготвям ябълкова пита, но се стремя да бъде в по-традиционен стил и с по-натурални вкусове. Оттам дойде и определението:)
Много съм радостна от вашите коментари, мнения и одобрение.
Stefania,
Краси,
Веси,
Дани,
Ева,
Мария,
Зори,
Ева,
Нели,
Мъхче,
Марта,
Веси,
Много сте мили,
наистина ви благодаря от сърце!
Голяма прегръдка и много усмивки за всяка една от вас, Диана
Разкошен! Изглежда мнооого апетитен и сочен. Много обичам ябълкови сладкиши. С удоволствие ще пробвам и тази рецепта. Точно това си мислех, докато четях и гледах прелестните ти снимки, че като "престои" с дните (освен ако не се омете скоропостижно : Р) ябълковият сладкиш, наистина става още по-вкусен и ароматен! :)
ОтговорИзтриванеА ябълковата розетка е безспорно много ефектна!
Поздрави и хубав уикенд от мен, Диди! :))
Дианка, извинявай, но при теб няма нищо обикновено, всичко е не-обикновено, както и този сладкиш.:-) Както винаги имаш зашеметяващи декорации - тази с ябълката е умопомрачителна!
ОтговорИзтриванеПоздравления за всичко!
Прегръдка и хубави почивни дни!
Страхотен сладкиш, Диди!
ОтговорИзтриванеПредполагам колко е вкусен и ароматен!
А декорацията е много красива и оригинална!
Поздрави и хубав ден!
Your ideas are very lovely!! HAppy day
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванеМони,
Роси,
така ме радват и вашите коментари, много сте мили. Драго ми е,че оценявате тази наистина обикновена, но вкусна ябълкова идея.
Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана
saskia,
I am glad and thank you very much,
greetings & а good day, Diana