Една нетрадиционна форма на традиционния немски коледен сладкиш щолен – индивидуални малки порции във
форма на кексчета. От години у дома приготвяме фруктов хляб за празника с много
сушени плодове, ядки и зимни аромати. Рецептите са много, макар и сходни, но характерно за щолена е и неговото оформление. Изпечената коричка е намазана с масло и покрита с пудра
захар, която да наподобява сняг и обгърнато в пелени бебе. Да, но ... закъснявайки с приготовленията за Коледа, /в противовес с амбициозно набелязаната ми програма :)/, харесах идеята да оформя мини щолени, с надеждата, че ще им бъде необходимо по-малко време за отлежаване. В последствие избрах такива коледни кексчета, които мога да сервирам към чаша мляко или нещо друго. Или както се клиширано се казва „традициите не са това, което бяха!“...
Интересна е историята на stollen. За първи път печенето на
коледния сладкиш щолен е отбелязано през 1329 г. в Наумбург. Приготвен бил като
коледен подарък за местния пастор, който не бил сладкиш, а тип хляб за
коледните пости от вода, овес и олио, извлечено от цвекло. Едва през 1491 г.
папа Инокентий VIII разпространява т.нар. маслено писмо, с което позволява
вместо олио от цвекло да се употребява прясно масло. Но при едно условие –
вярващите, използващи масло за щолена, е трябвало да платят обезщетение, като
средствата се събират за построяването на катедралата във Фрайберг. Идеята
предколедният хляб да се използва за празничната трапеза на самата Коледа,
принадлежи на Хайнрих Драздо, пекар в двора на Саксония, като слага в
тестото много сушени плодове и така го променя завинаги. Днес за най-прочут се счита дрезденският щолен, което е и запазена марка, въпреки
че там сладкишът се споменава за първи път 150 години след Наумбург, наречен е
Христов хляб или още щрицел.
Коледни щолен кексчета
Продукти за 12 кексчета
1 ч.чаша сушени плодове
( използвах малко повече стафиди,
и по-равно сущени кайсии, фурми, сини сливи и ябълки/
1 с. л. вишнев ликьор
2 с. л. коняк
½ пакетче активна суха мая /опаковка д-р Йоткер от 7 гр./
¼ ч.чаша топла вода
½ ч.чаша мляко
½ ч.чаша захар
¼ к.л. сол
½ ч. л. бадемов аромат
1 пак. ванилова захар
2 ½ ч.чаши брашно
½ ч.чаша ядки, едро нарязани /микс от бадеми, лешници, орехи слънчогледови семки/
1 с.л. настъргана кора от лимон и портокал
¼ ч.чаша захаросани
цитрусови кори, захаросан ананас и череши
1 яйце
½ ч.чаша масло, стайна температура
½ к.л. канела
1 щипка смляно индийско орехче, или на вкус
50 гр. бадемов марципан
още
1 с.л. масло /извадена от общото количество/
1с.л. захар
1к.л. канела
1 щипка кардамон, или на вкус
*малко масло и брашно за подготвяне на формите за печене,
ако е не с незалепващо покритие или не се използват хартиени кошнички подложки.
още
2 с.л. масло
½ -1 ч.чаша пудра захар за поръсване
1 ч.чаша = 240 мл.
За няколко часа, или най-добре за ден, сушени плодове се
заливат с ликьора и 1 с. л. коняк, за да се напоят и обединят вкусовете.
Млякото се затопля на котлона, заедно със захарта и солта, като
се разбърква, докато захарта се разтвори. Отстранява се и добавя останалата 1 с.
л. коняк, ароматите от ванилия и бадем, след което оставя да изстине.
Разтваря се маята във водата и изчаква да се запени и
задейства за около десетина минути.
Смесват се ½ ч.чаша брашно, маята и млякото, като се
разбърква до хомогенизиране. Гъстотата е като по-рядко кексово тесто.
Покрива се и оставя да втаса на топло място за най-малко два
часа, докато се е удвоил обема,
Когато тестото се е надигнало,/ при мен бе необходимо около
2 ¼ часа/, към него се прибавят сушените плодове, ядките, захаросани цитруси и лимоново-портокаловата
настъргана кора.
Добавят се яйцето, маслото, без една супена лъжица, канелата
и инд. орехче.
Разбърква се с още 1 ½ ч. чаши брашно и се омесва тестото,
след което се прехвърля върху набрашнена повърхност за работа. Замесва се с останалата ½ ч. чаша брашно, докато тестото
се изглади.
Разделя се равномерно
за 12 формички, като във всяка се поставя по парченце бадемов марципан. Оформят
се, аз се опитах да придам вид с леко прихлупване отгоре и поставят се във
подготвените форми за печене*.
Разтопява се останалата супена лъжица масло и с нея се
намазват отгоре суровите кексчета. Поръсват се със смес от 1 к.л. канела и 1
с.л. захар, и кардамона.
Покриват се и оставят да втасват още 1 ½ часа, или докато се увеличат двойно по обем.
Пекат се на 175С за около
20 -22 минути, до зачервяване и проба за суха клечка.
Аз ги оставих да изстинат напълно и опаковах в домакинско стреч фолио.
Силно ароматни и апетитни, някои вече ги хапнаха топли и много
одобриха. Ще се опитам да ги опазя и да допълня по- късно и за вкуса на
„отлежалите”. Ако не, ще има следваща доза. Прокрадва ми се идеята, ако намеря подходящи кутийки, да изпека още и да оформя малки подаръчета.
Опитайте...
Толкова са сладки,Диди!
ОтговорИзтриванеНаправо си взимам едно със сутрешното кафе.... :-))
О, колко е Коледно тук, Диани-прекрасни малки щолени! И аз много ги обичам!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица и много настроение!
Мария
Много нежни и красиво поднесени, Дианка! И с пъстър разрез :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна и забавна коледна подготовка ти пожелавам!
Дианче,страхотна идейка и изпълнение!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и кресиво!
Поздрави и хубав ден:)
Изглеждат много свежо и предизвикателно.
ОтговорИзтриванеПрекрасна аранжировка, Диана!
Ох каква красота ... Дианче и аз тази година съм решила да пробвам да приготвя щолен ,,, пък да видим :)) Твоята идея страшно ми допада и сега се замислих дали това именно да е моят вариант! Чудни снимки както винаги :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и един много усмихнат ден ти пожелавам!
Много ми допадат направени по този начин. Тези като подаръчета са чудесна идея. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеДиди, много ми хареса идеята ти за тези симпатични щоленчета! Много красиви хартиени капсулки имаш :)
ОтговорИзтриванеИзкушена съм да ги опитам. Дано ми остане време и за тях.
Поздрави и пожелания за вълнуваща подготовка за Коледа!
Прекрасни са мини щоленчетата ти, Диана! Много красива аранжировка, коледно настроение и несъмнено неустоим вкус! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДианче, шолените ти са прекрасно толкова пъстри и пухкави.
ОтговорИзтриванеМного хубаво предложение за Коледа благодаря ти.
Прегръдки и хубав ден!
Е това се казва красота и изящество!Много ми харесаха тези Коледни кексчета,толкова са свежи и апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрави за кулинарното майсторство и хубавите снимки!
Изключително идейно и много симпатично превъплъщение на този коледен десерт, Ди!
ОтговорИзтриванеМного е красиво поднесено и много вкусно изглеждащо отвътре!
Поздравления за поредната чудесна рецепта!
ЧУДЕСНА ИДЕЯ,ДИАНКА :)
ОтговорИзтриванеШаренички, покрити с "пухкав сняг", апетитни, ароматни!
Не виждам как ще ги опазиш!
Прегръдка и хубава вечер!
Е, вече писах - "традициите не са това, което бяха" - така и с оформлението на щолена:)
ОтговорИзтриванеИскрено се надявам крайният резултат да е задоволителен. Съжалявам, че цветните акценти в червено и повече зелено, както и марципана, не попаднаха в среза.
Много ви благодаря, радвам се, че харесахте тази идея:
Краси,
Мария,
Пепи,
Кате,
Марта,
Ева,
Катя,
Ели,
Ева,
Зиче,
Мира,
Ина,
Дани,
Заповядайте и се почерпете. Желая и на вас лека, спорна и приятна коледна подготовка, Диана
Прекрасни са,Диани! Точно мислех да направя малък вариант на щолен, твоята идея ми идва навреме!
ОтговорИзтриванеПоздрави от слънчева Испания!
Ех, че хубаво ми идват твоите слънчеви поздрави от Испания, Траяна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,
много се радвам за теб и приятно изкарване! Ще очаквам разказ и снимки, Диана
Дианка, много са красиви :) и аз от години приготвям един хляб с много сушени плодове и ядки по Коледа в индивидуални форми за кутиите със сладкиши. Може тази година да направя и твоите щоленчета :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Дианка,
ОтговорИзтриванеидеята да разчупиш формата на класическия щолен е страхотна;-) Така ми се дояжда още повече;-)
Прекрасни снимки!
Прекрасна вечер и хубав утрешен ден!
Мила Диани, чудесни са твоите мини-щоленчета!!! Толкова нежни и сладурски!:-)))
ОтговорИзтриванеЗа миналата Коледа направих два големи щолена, тази със сигурност ще се възползвам от твоята идея, защото много ми допадна!:-)))
Топла прегръдка и прекрасно предколедно настроение!:-))
П.П. Когато имаш малко време, при мен те очаква една предколедна изненада.:-))
Диана, много красиво, вкусно и коледно е при теб! Много обичам щолен, мммммммм!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
ОтговорИзтриванеКато едни човечета си ги докарала за снимката,както са стъпили на обърнатите чашки!
Страхотни композиции,толкова труд и старание си вложила в снимките!
Сърдечен поздрав от мен!
Толкова са сладки! Мисля, че моето момче много ще им се зарадва :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Диана!
Absolutely divine cakes!!! I like them!Kisses from Spain.
ОтговорИзтриванеOlga
Много се радвам, на вашите позитивни мнения - ценя вашето мнение и ми е драго, че ви допада тази по-различна идея.
ОтговорИзтриванеИ да, споделям мнението, че всички се стараем много не само за празника, за цялата подготовка, а и нейното представяне. Истинско удоволствие е да разглеждам коледните теми в кулинарните блогове.
Топла прегръдка за вас:
Зори,
Мъхче,
Мони,
Марияна,
Роси,
Мария,
приятна и спорна коледна подготовка, Диана
Oguichi1970,
Many thanks, I'm glad you liked-
a nice day, Diana
Чудни, а идеята да бъдат поднесени като подаръчета е страхотна! И аз си мисля за такива подаръци, само с красиви кутии трябва да се снабдя:)
ОтговорИзтриване