понеделник, 30 януари 2012 г.

Картофени банички /бюреци/

Идеята за тези картофени банички е следната: след като тези дни бяха подвластни на кукери и карнавални шествия, исках да приготвя нещо бързо за вечеря, но и да бъде в духа на националната ни кухня. Едно традиционно българско тестено ястие е баницата, но нямах време за разточа сама корите и аз избрах малки банички - със солен пълнеж от варени картофи и сирене. Е, тук в наименованието се явява малка неточност, защото в сместа има масло и яйца, което би причислило този тип печиво към бюрека /Börek/, но пък корите са постни, и крайна сметка не това има съществено значение. Бързата ми справка с Интернет обаче показа, че подобни или /основни?/ корени на така приготвените банички имат и турски произход - Patatesli Börek. Тази прилика между турската и българската кухня е нормална, основавайки се на времената, когато и двата народа са живеели в Средна Азия, а сходството на двете кухни се задълбочава през дългогодишното Османско робство. Рецептите са се формирали в продължение на векове, с традиции в овкусяването, изграждани методи и техники за приготвяне. Така направих импровизация между техните Patatesli peynirli börek и нашите рецепти и технологии за банички, като се получиха хрупкави триъгълни

Картофени банички /бюреци/ 


Продукти:
тънки кори за баница  8 бр.
2-3 броя картофи
1 стрък пресен лук /само зелената част/
100 гр. дребно сирене или извара /аз използвах Pic Frisch Cottage Cheese /
30 гр. масло
3 с.л. олио
1 яйце
¼  ч.чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

сусам за поръсване

 1 ч.чаша =240 мл.
Картофите се сваряват необелени и още топли се почистват /обелват/, и намачкват като за пюре. Към тях се добавят маслото, наситнения лук и сиренето. В млякото се разбива яйцето. В разбърканата картофена смес на части се налива от яйчено- млечната, докато сместа се уплътни, но не разводни много / като гъсто пюре/. Овкусява се с подправките за пълнежа.
Корите за баница се разделят на по 2 кори, които се срязват на 3 или 4 ленти, според големината на листа или желаната едрина на баничките. Аз избрах по 3 ленти. Всяка двойка кори се намазнява с олио. В единия край на всяка лента се разпределя по 1с.л. от плънката и завива на триъгълници по цялата дължина. Другият край на корите се прилепва с малко вода.
Фурната се загрява на 180-200С.
Картофените банички се подреждат в тава с намазнена хартия за печене със загънатата страна надолу. Отгоре се намазват с олио и поръсват със сусам. Пекат в предварително нагрятата фурна за около 15 минути или  до златисто.


Сервирах с мляко. 


Хубави са топли и студени, картофите не се натрапват, а сливат в общия вкус. 


Разрязах ги топли, но след изстиване вътрешността се уплътнява.


Опитайте…

35 коментара:

  1. Дианче, божествени банички си приготвила, а разреза е неустоим!
    Поздрави за успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче, много хубави банички!
    Звучат ми като малки пататници!
    Страхотни снимки!
    Пожелавам ти хубава и успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, така хубаво си ги накиприла :)
    Интересно предложение, което ще опитам с удоволствие!
    Топла прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези банички ми грабнаха окото.
    Страхотни са , Диди.
    Пожелавам ти спорна и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,нежни и интересни изглеждат баничките ти.Така красиво подредени,като пред витрина.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, какви изящни банички....Царицата на тестените и шоколада си ти, Диани! Коронована от мен!
    Топла и уютна седмица!
    мария

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат направо топящи се в устата.Ах,Диди ....

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитни и интересни банички! Благодаря за предложението!

    Топла и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Изключително вкусно изглеждат, Ди! Отлична рецепта. Разрезите и златистата хрупкава коричка са неустоими! Непременно ще ги пробвам!
    Благодаря за рецептата и чудесните снимки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни са , Дианка! Прекрасно си ги поднесла!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Поздрави за прекрасния пост и още по прекрасната рецепта!При теб винаги е красиво и вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудни банички, Диди!
    Като банички с яйце и сирене, но с картофки, които се сливат с общия вкус!
    Великолепна идея и прекрасни снимки!
    Поздрави и топла приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкошни са! Браво!

    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,
    интересен пълнеж.И това твое предложение е ново за мен.,
    Благодаря ти и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Еххх Дианче каква прелест си сътворила самооо..
    Красиви изискани и апетитни!
    ПРЕГРЪЩАМ ТЕ МИЛА!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, изглеждат превъзходни, много вкусни! Взимам си едно бюрече от твоите :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Ау,колко вкусно изглеждат тези бюречета да знаеш. И колко стройно са се подредили. Прекрасни са!

    Поздрави и хубав слънчев и не толкова мразовит вторник,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  18. Много са красиви и така златисти,Дианка!
    Отново много естетически поднесени,както ти умееш!
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Как си ги изпекла,страшно апетитен вид!И хрупкави,струва ми се:)

    ОтговорИзтриване
  20. Каква стройна куличка от златисти банички!
    Чудесна идея, Дианка, много ми харесва!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Диди, истинско изкушение са за мен тези банички - прекрасни са! Чудесни снимки!
    С удоволствие ще се възползвам от рецептата, благодаря ти!
    Прегръдка и пожелание за цветно настроение в студените дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасни снимки, а баничките са направени толкова прецизно! Много ми допада този начин на правене на банички, стават хрупкави отвън:). Чудесни са! Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Звучи много вкусно, задължително ще ги опитам!
    Поздрави и хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  24. Dear friend, I look at these pictures and smile, as if these delicacies were part of my breakfast. Amazing post.
    Hugs
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, много са красиви баничките! Аз никак не съм добра в правенето на обикновените баници, а и не съм им кой знае какъв фен. Но виж, такива хрупкавки триъгълничета и то с такава интересна плънка, бих си хапнала с удоволствие.
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Изглеждат много лесни за приготвяне и са толкова ефектни! Много красиво си ги представила, Дианка!

    Спорна и усмихната седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Много ви благодаря момичета, щастлива съм, че толкова добронамерена и приятелска атмосфера има в нашето малко кулинарно общество.
    Радвам се, че едни семпли, но по-различни и вкусни банички могат да бъдат така високо оценени и подкрепени с мили думи и коментари.
    Марияна,
    Катя,
    Дани,
    Ели,
    Живка,
    Мария,
    Йоли,
    Таня,
    Ина,
    Траяна,
    dreamer,
    Роси,
    Петя,
    Мъхче,
    Зиче,
    Ева,
    Дани,
    Роси,
    Нели,
    Пепи,
    Лети,
    Катя,
    Диди,
    Lúcia,
    Ели,
    Миленка,
    Сърдечно ви благодаря!
    Имам проблем с времето, посещението във вашите блогове и навременното модериране на коментарите, моля за разбиране.
    Топли прегръдки,
    хубави и уютни зимни вечери, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  29. Чудесни банички! Благодаря за рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Не бих отказала една две :) А и толкова красиво поднесени :)

    ОтговорИзтриване
  31. Катя,
    Зори,
    благодаря ви, почерпете се...:)
    Много се радвам, че ви допада тази идея.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  32. Диани, страхотни са!
    Спретнах пълнежа снощи и тази сутрин само ги сгънах и изпекох, за да са топли за закуска. Много са вкусни!
    Аз, разбира се, пак обърках нещата - оказа се, че картофите ми са били по-големи от твоите и стана повече пълнеж. Освен това обърках и количеството мляко, като сложих повече от написаното, но това беше добре, зашото успешно компенсира количеството на картофите :) така че крайният резултат беше чудесен.
    На външен вид не могат да се мерят с твоите де :)
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150576913613011&set=a.10150103554238011.287898.573353010&type=3&theater

    Благодаря за чудесната рецепта!
    Надето

    ОтговорИзтриване
  33. Ех, че ме зарадва, Надя!
    Благодаря за избора и доверието, много ми е драго, че си останала доволна от резултата - точно това е смисълът на споделените кулинарни рецепти.
    Чудесна идея, да ги приготвиш предварително, а и твоите лични напасвания са дали страхотен резултат.
    Може да не успея да ги погледна, но съм убедена,че са били прекрасни.
    Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря, Анонимен -
    много се радвам, че ви допадат.
    Поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване