понеделник, 26 март 2012 г.

Постна питка

Преди няколко дни разговаряйки с една приятелка установих, че макар и често да приготвям постни питки за празници, не съм предложила мой вариант на рецепта. Този вид питки са по-скромни като съставки, но носят своя празничен заряд и настроение, много вкус и усещане за домашен уют. Различни са от ежедневните постни хлябове и малки хлебчета. Ясно е, какво има да се сложи като основа в една постна питка - брашно, вода и мая, но за празник брашното, което използвам е бяло, а не типово и/или пълнозърнесто, както при всекидневния хляб.  Овкусители като олио, захар и сол се подразбират, а аз винаги добавям и мед, и още щипка сода за хляб и ябълков оцет. Ако ще се разточват отделни кори, се предвижда още олио за намазване. За поръсване семена като сусам, лен и мак са класика, а за финал – лек топинг /на вкус/ от мед, олио и капки вода. Правя ги малки, оформлението е по-богато и може да бъде различно. Това са две от последните постни питки, които съм правила за големите християнски празници по една и съща рецепта -  предишната за въведение Богородично, а сегашната за Благовещение.  
 

Постна питка

3 ч.чаши брашно*                                 
1 ч.чаша хладка вода
20 гр. прясна мая
3 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
3 к. л. сол
1 ч.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
3 с.л. олио/разтопен маргарин за намазване на корите
1 с.л. сусам / семена за поръсване
малко брашно за доомесване и оформяне
декорация, по желание

* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното
1 ч.чаша =240мл.

Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с 1-2 с.л. брашно. Оставя се да задейства - „шупне” за около15 мин.
В купа се обединяват брашното със солта и содата. Отделно се смесват ¾ ч.чаша вода с олиото /с малко се намазнява съда за втасване/, меда и оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление.  След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още 1-2 с.л./ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Разделя се на отделни парчета и оформя по желание. Тъй като оформленията не са с особена сложност - рулца, кифлички или усукани,  ми се струва за излишно да ги пояснявам. Поставя се върху тава, покрита с хартия за печене. Последната не успях да снимам неизпечена, но пък в оригинал и не постна може да се види тук, а предишната  принципно изглеждаше така, оформена по идея на Валентина Цуркан:


Втасва отново зa около още 20-30 мин., до увеличаване на обема. 
Окончателно се дооформя, декорира и поръсва със семена по желание.


 Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 30-35 мин.до зачервяване.


След изваждане може да се намаже с мазнина и/или медена вода. 


Оставя се на решетка да се охлади и да „обиколи нивята”…


Макар и постна, вътрешността е въздушна и мека.

Опитайте…

21 коментара:

  1. Мила Диди, питките са възхитителни.
    Толкова въздушни и красиви! Голям майстор си!
    Пожелавам ти успешна и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка голяма красота...питката е разкошна и толкова пухкава!Чудесно си я оформила,майстор си да знаеш!
    Много ми харесаха снимките!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, мила, благодаря ти от сърце-
    е, чак майсторски ...?, но знаеш колко високо ценя и ме радва твоята оценка. Поздрави и от мен, хубава и успешна нова седмица, Диана

    Радвам, се че ти допада Мира,
    а ми е и драго, да го прочета от майстор на пухкав и въздушен хляб като теб!
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и усмихнато пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, толкова са красиви, че да ти е жал да ги отхапеш!
    Но пък при отхапване ще се усети чудесната, пухкава консистенция!
    У нас май честичко е празник, защото е на почит бялото брашно!
    Сърдечни прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Красота! И вкусно! И страхотно пухкави!
    Хубава нова седмица от мен, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, винаги са толкова апетитни питките ти, винаги изглеждат толкова празнично, че ми се ще да имам по една на всеки празник.
    Както винаги- безупречно представяне!!

    ОтговорИзтриване
  7. Много са красив, Диана, много! Прекрасна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, с голямо удоволствие чета публикациите ти посветени на питките :) Невероятно оформление - много красиви и майсторски изпълнения! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ди, напоследък ти се радвам за тая вкусна постна кампания, само някой на пости да се е оплакал от липса на вдъхновение!
    Не знам обаче с липсата на желание да се отдадеш на кулинария какво ще правим:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Майстора си е майстор от където и да го погледнеш.
    Страхотни питки Дианче прекрасни снимки и още по прекрасно постно тесто записвам си го веднага ще с8е прави!!!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, страшно са красиви питките!
    Винаги много ми допада начинът ти на оформление. Не знам кога и аз ще се престраша да пробвам.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка,отново адмирации,великолепни са и двете питки!И с прекрасно оформление и рисунък!Само да попитам на първата кога притискаш по средата на парчето,за да стане тип пеперуда,преди второто втасване или след него и преди печенето?Защото преди втасването съм пробвала,но докато втасва,се слива отново,ти кога го направи?

    ОтговорИзтриване
  13. Много е красива и несъмнено вкусна!

    ОтговорИзтриване
  14. При толкова много празнични предложения за питки около Благовещение, съм радостна, че и моята постна провокира вашия интерес и одобрителни коментари.
    Относно дооформянето на венеца при питката тип пеперуда - първоначално преди последното втасване /тестото е по-стегнато, питката е малка и времето не е продължително/ и отново още веднъж дооформяне, непосредствено преди изпичането.
    Дани,
    Зори,
    Мъхче,
    Ева,
    Габи,
    Ива,
    Зиче,
    Ели,
    Роси,
    Траяна,
    Много ви благодаря и високо ценя вашите оценки, защото ви признавам за можещи и вещи в тази област.
    Сърдечни поздрави и много усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Много, много, ама много красиво!!!
    Виждам, че съм изпуснала много красиви и вкусни неща.
    Ще си открадна аз тази идейка за декориране на питка :))

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятна питка! И друг път съм казвала, че се възхищавам на хора като теб, които така ловко и красиво боравят с тестото. Чакам с нетърпение да подновиш публикациите в блога. Надявам се си добре и всичко е наред. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, Цвети,
    Благодаря ви от сърце и много се радвам, че ви допада тази идея.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, не знам дали са ти купили снимката или я използват неправомерно без авторските права... Реших просто да ти кажа, ако трябва да си търсиш правата върху снимките... http://gepi.bg/offers/VKUSNA-PITKA-S-KASMETI-ZA-VAShATA-PRAZNIChNA-TRAPEZA

    Поздрави, Надето

    ОтговорИзтриване
  19. Много ти благодаря, Наде, но сама знаеш, че този вид "взаимствания" са не регламентирани. Естествено, че не само не са купили снимката, но дори не са ме и попитали...
    Нищо не бих могла да направя, а и не бих искала да с развалям празничното настроение.
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Тази рецепта е чудесна, днес направих питка по нея и стана много хубава. Много благодаря! Прекрасни са и другите Ви кулинарни творения, наслаждавам им се, а понякога ползвам и рецептите.

    ОтговорИзтриване
  21. Най-сърдечно Ви благодаря, Анонимен - това е един особено голям и ценен подарък в навечерието на Коледа.
    Благодаря за доверието, вниманието и топлите думи,
    но съм още по-щастлива от факта, че за такъв голям празник, вие сте доволни!
    Желая ви здрави, честити и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване