понеделник, 9 април 2012 г.

Без заглавие


Мили приятели и читатели, 
в близките седмици няма да поддържам, да пиша и публикувам в "Опитайте...".
Желая ви здраве, 
светли Великденски празници и една прекрасна пролет!
Диана

неделя, 1 април 2012 г.

Постен какаов манник /какаов кекс с грис/


Една идея за неделен сладкиш - постен, но  ... сочен и ронлив като структура, много ароматен и апетитен, почти неразкриваем откъм постните си съставки. В основата на тази рецепта за кекс е съдържанието на грис, в същото време е различна от популярния в близкото минало десерт, с редуване на ябълкова и грисова смес. В българския кулинарен речник няма наименование за такъв вид печиво на основа грис, а в руския, откъдето го взаимствах  – се нарича манник. В случая – с какао или шоколадов. Много лесен, от налични продукти и много варианти за обогатяване с ядки и/или плодове. Аз заложих на портокал, орехи и стафиди, а  в последния момент поръсих и с малко замразени боровинки. Технологията на приготвяне и допълнително ароматизиране притъпява характерния вкус на гриса. Изкушаващият момент е препоръката, да се изчака поне ден, за уплътняване, по-лесно разрязване и вкусово обединяване. Може да се поръси само с пудра захар или залее със сос/глазура. Отгоре поръсих с запечени бадемови трохи. Гарнирах с резени портокал, да създават усещане за още цвят, свежест и аромат.



Постен какаов манник /какаов кекс с грис/
/по идея , с малки изменения от Постный шоколадный манник/
Продукти:
1 ч.чаша грис
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша вода/сок*
1 ч.чаша брашно
3 с.л. какао /заоблени/
½ ч.чаша олио
1 ½ ч.л. бакпулвер
1щ. сол
1щ. канела /по желание/
1 ч.л. портокалова кора
1 с.л. ванилова захар
¼  ч.чаша орехи и/или други ядки/
¼  стафиди и/или други сушени плодове/
¼  боровинки и/или и други пресни плодове/, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
* използвах портокалов сок

Шоколадов сос:
1 с. л.вода
2 с. л. захар, или на вкус
2 с. л. какао
1 с.л. маргарин
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.

Бадемови трохи:
2 с.л. бадеми, счукани или ситно нарязани
2 с.л. захар
Бадемите се запичат леко в сух тиган и добавя захарта. Непрекъснато се разбърква до нейното карамелизиране, и поемане от бадемите, след което се маха от котлона и охлажда. Сместа се разрохква се и с нея се поръсва сладкиша.

В купа се поставят захарта и гриса, ароматизира се с ваниловата захар и портокаловата кора, след което се налива водата или сока. Оставя се около 1,5 - 2 /или повече/ часа на стайна температура, за да може грисът да набъбне.
Фурната се загрява на 175С.
Брашното се пресява с какаото, солта, канелата и бакпулвера.
Към получената грисова каша се налива олиото и разбърква до хомогенизиране. След това се поръсва и сухата брашнена смес. Хомогенизира се, получената гъстота трябва да бъде с консистенция на гъста сметана /при изливане има вид на лента и да остава за кратко на повърхността/, и ако е необходимо де долива още малко вода.
Накрая се прибавят орехите и стафидите,аз ги поръсих отгоре.
Малка форма за кекс или друга се намазнява и в нея се излива тестото. Пече се около 30-40 мин., според големината на формата, до суха клечка, но без да се препича – при мен 35 мин.
Изважда се, леко се охлажда със формата, след което окончателно изважда извън нея.


Разрязва се студен, позволявайки по-добро порциониране, 
а и престоявайки вкусовете и ароматите се обединяват и задълбочават.


Имах опасения, че така приготвеният манник би могъл да бъде сух и приготвих глазура. 
Може да се декорира по желание, аз избрах бадемови трохи.


Оказа се, че са били неоснователни - вътрешността е рехава и сочна.


Опитайте...