Една идея за неделен сладкиш - постен, но ... сочен и ронлив като структура, много
ароматен и апетитен, почти неразкриваем откъм постните си съставки. В основата на тази рецепта за кекс е съдържанието на
грис, в същото време е различна от популярния в близкото минало десерт, с
редуване на ябълкова и грисова смес. В българския кулинарен речник
няма наименование за такъв вид печиво на основа грис, а в руския, откъдето го
взаимствах – се нарича манник. В случая
– с какао или шоколадов. Много лесен, от налични продукти и много варианти за обогатяване с ядки и/или плодове. Аз заложих на портокал, орехи и стафиди, а в последния момент поръсих и с малко
замразени боровинки. Технологията на приготвяне и допълнително ароматизиране
притъпява характерния вкус на гриса. Изкушаващият
момент е препоръката, да се изчака поне ден, за уплътняване, по-лесно разрязване и вкусово обединяване. Може да се поръси само с пудра захар или
залее със сос/глазура. Отгоре поръсих с запечени бадемови трохи. Гарнирах с резени портокал, да създават усещане за още цвят, свежест и аромат.
Постен какаов манник /какаов кекс с грис/
Продукти:
1 ч.чаша грис
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша вода/сок*
1 ч.чаша брашно
3 с.л. какао /заоблени/
½ ч.чаша олио
1 ½ ч.л. бакпулвер
1щ. сол
1щ. канела /по желание/
1 ч.л. портокалова кора
1 с.л. ванилова захар
¼ ч.чаша орехи и/или други
ядки/
¼ стафиди и/или други
сушени плодове/
¼ боровинки и/или и
други пресни плодове/, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* използвах портокалов сок
Шоколадов сос:
1 с. л.вода
2 с. л. захар, или на вкус
2 с. л. какао
1 с.л.
маргарин
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
Бадемови трохи:
2 с.л. бадеми, счукани или ситно нарязани
2 с.л. захар
Бадемите се запичат леко в сух тиган и добавя захарта. Непрекъснато се разбърква до нейното карамелизиране, и поемане от бадемите, след което се маха от котлона и охлажда. Сместа се разрохква се и с нея се поръсва сладкиша.
В купа се поставят захарта и гриса, ароматизира се с
ваниловата захар и портокаловата кора, след което се налива водата или сока.
Оставя се около 1,5 - 2 /или повече/ часа на стайна температура, за да може
грисът да набъбне.
Фурната се загрява на 175С.
Брашното се пресява с какаото, солта, канелата и бакпулвера.
Към получената грисова каша се налива олиото и разбърква до
хомогенизиране. След това се поръсва и сухата брашнена смес.
Хомогенизира се, получената гъстота трябва да бъде с консистенция на гъста
сметана /при изливане има вид на лента и да остава за кратко на повърхността/,
и ако е необходимо де долива още малко вода.
Накрая се прибавят орехите и стафидите,аз ги поръсих отгоре.
Малка форма за кекс или друга се намазнява и в нея се излива тестото. Пече се около 30-40 мин., според големината на формата, до
суха клечка, но без да се препича – при мен 35 мин.
Изважда се, леко се охлажда със формата, след което
окончателно изважда извън нея.
Разрязва се студен, позволявайки по-добро порциониране,
а и престоявайки вкусовете и ароматите се
обединяват и задълбочават.
Имах опасения, че така приготвеният манник би могъл да бъде сух и приготвих глазура.
Може да се декорира по желание, аз избрах бадемови трохи.
Опитайте...