Ето че сме в средата на
лятото, сред изобилие на свежи плодови изкушения: ароматен пъпеш,
сочна диня, дъхави праскови, кайсии и медени круши. На вид тези плодове като че
ли не могат да ни впечатлят особено - освежаващи, сладки и полезни, но ето нещо ново,
което заслужава внимание. Например за пъпешите:освен нишесте, белтъчини,
въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините
С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций
и т.н, имат ниска им калоричност /100 грама от пъпеша, има само 34 калории/; но
учени в САЩ установили, че той съдържа цели 30 процента повече бета каротин от
портокалите.
Най-воднистият плод сред
останалите е динята, с 92% вода от тегло си. Сърцевината на динята е богата и
на витамин С, калий,фибри, съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган,
желязо, магнезий и никел, а семките са
богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Съдържанието
на ликопен пък я прави силен антиоксидант.
Според легендите
безсмъртните се хранели с праскови /Богът на дълголетието Шоусин винаги държи
праскова в ръка/, но със сигурност обаче могат да забавят настъпването на
старостта, защото са отличен антиоксидант. Богата на органични
киселини-ябълкова, винена, лимонова, освен това съдържа минерални соли като
калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магний; съдържа и богат
комплекс от витамини-С, витамини от групата В, Е, Р, а също и каротини; още
пектин и ефирни масла. Костилката й също е много полезна, защото съдържа
горчиво бадемово масло и прочутия витамин В17. Дори да нямате достатъчно време,
може да се отреже парче праскова и да разтрие лицето с него -по принцип маските
с праскова подхранват кожата, поддържат влагата и по този начин забавят
стареенето.
За кайсиите като супер
храна вече съм писала, а крушата ми се иска да бъде обект на самостоятелно
представяне.
Но това не е всичко, както
се казва в рекламата - идеята е това богатство от полезни, вкусни и ароматни
плодове да не бъде само част от десерта пред лятото, а да присъства и по
друг начин в чиниите на масата. Не е новост съчетаването им с млечни и/или месни
продукти – диня с фета и скариди, пъпеш с прошуто, круши и праскови с разтопяеми меки сирена... Днешното ми предложение се състои от няколко
елемента – плодови топчета с моцарела и топинг от маково семе, и като
допълнение, и по желание, едни лимонови скариди - морските дарове са особено актуални през този сезон. Още преди няколко седмици,
когато видях тази рецепта /melon-balls-poppy-seed-dressing/ бях изкушена да я приготвя и приятно изненадана от резултата – с
много и различни възможности за комбинации, овкусяване и оформление.
Салата с летни плодове, моцарела и лимонови скариди
/по идея от melon-balls-poppy-seed-dressing/
Продукти ориентировъчни за две порции:
2 чаши плодови топки /пъпеши,
диня, круша, праскова/кайсии/
1 моцарела, прясна топка или мини/бейби моцарела1 с. л. макови семена или семена от чия*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. мед или захарен сироп
1 ч. л. фина дижонска горчица
1 ч. л. сол
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ ч. чаша зехтин или олио
В малък сух тиган, на средна температура се загрява маковото семе за 2-3 минути, с често разбъркван, да се запекат. Ако ще се използват семена от чия се слагат сурови.
Смесват се съставките за маковия
дресинг: лимонов сок, бял балсамов
оцет, мед, горчица, сол и черен пипер. С продължаващо разбъркване /може да се използва миксер/ се добавя зехтина, а накрая и запечените макови семена. Ако ще
се използват семена от чия се слагат сурови.
Подготвят се топчетата от плодовете
– пъпеш, диня, праскови/кайсии и от моцарелата. Поставят се топките на пъпеш в купа и заливат
с дресинга отгоре.
Сервира се веднага.
Лимоновите скариди са едно
чудесно допълнение, а и рецептата е бърза, лесна и семпла
10-на броя скариди
2 с.л. зехтин 1 скилидки чесън
1 с.л. прясно отцеден лимонов сок
магданоз, сол, черен пипер
Суровите, замразени скариди се изплакват и по желание, /аз не предпочитам/ се почистват. В тиган се
затопля зехтина със скилидка чесън, след което тя се изважда. Поставят се
скаридите и захлупват с капак. На силен огън, с често разбъркване се готвят
около 5 минути, докато променят цвета си и порозовеят. Поръсват се с лимоновия сок, нарязан
магданоз, разбъркват се за финал и махат от котлона. Овкусяват се със сол и
черен пипер и сервират с още магданоз, рукола и няколко резена лимон/лайм.
Забележка: Ако не се предвижда сервиране
веднага – запазват се плодовете, сиренето и дресинга поотделно. Когато е време,
се отцежда отделената от плодовете течност, обединява се всичко и сервира.
Салата или предястие - въпрос на количество, настройка и оформление.
Опитайте...