Сред най-тематичните предложения за сезона са рецептите с
тиква и тиквените истории имат ново продължение у нас. Без да правя аналогия с
Хелуин, още една идея за вдъхновение с тиква - маслени тиквени бисквитки с канелен аромат.
Семпли, с леки завъртулки във формата и топли оттенъци в бледо жълто оранжево, носят характерния вкус и ухание на есен. Те са пръхки, но не и твърди, дъхави, бързи и лесни
за приготвяне, като за разнообразие са оформени чрез шприц за розетка със звездовиден
накрайник. Комбинацията от сладостта на тиквата и миризмата на канела, съчетани
с вкуса на маслото е удачна като резултат на получената текстура в получените бисквитки. Съотношението и
пропорциите на съставките прави тестото удобно за моделиране и запазване на
формата по време на печене.
И те, както своите "събратя" сладки в постен вариант и крем са чудесно допълнение към чаша чай или кафе в хладните есенни
дни, раздаващи фин вкус, нежно ухание с усещане за топлина и семеен уют - ето ги…
Тиквени шприц бисквитки с масло и канелен аромат
Продукти за около 14 бисквитки
70 гр. меко масло
80 гр. пудра захар
60 гр. пюре тиква*
100 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте д-р Йоткер
1 ч. л. канелена захар д-р Йоткер /½ ч..л.канела
80 гр. пудра захар
60 гр. пюре тиква*
100 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте д-р Йоткер
1 ч. л. канелена захар д-р Йоткер /½ ч..л.канела
1 ч. л. бакпулвер д-р Йоткер
* пюрето от тиква е с минимално съдържание на вода, с по-гъста
и плътна консистенция.
Фурната се загрява на 160° С. Тава за печене се покрива с
пекарска хартия.
Маслото се разбива с пудрата захарта до получаване на крем, добавя се
пюрето от тиква и след това останалите сухи съставки /пресети заедно/ и
ароматизира. Цялата смес се разбива до хомогенизиране до получаване на гладко и
пластично тесто. Поставя се в сладкарски
джоб със звездовиден накрайник и се шприцват бисквитки /аз избрах закръглена форма/ върху тавата.
Поставят се в предварително загрята фурна на 160 °
С за 15-17 минути, след което се изваждат, леко охлаждат в тавата и прехвърлят
върху решетка за окончателното им изстиване.
Имах идея да слепя двойни сандвичи с шоколад, но количеството се оказа определено малко и следващия път ще удвоя дозата.
Опитайте...