За празничното Благовещение избрах предложение за сладкиш от типа на брауни, отдавна доказано утвърден
с много и успешни изпълнения във веган
стила на хранене. Към колекцията от тематични рецепти за брауни, сега допълвам още една - какаови кексчета тип
"брауни", гарнирани с розички от фъстъчен крем…. Ефектни, вкусни и не прекалено
сладки пастички, които са без яйца и млечни продукти, с лека, не прекалено
влажна текстура. Фъстъченият крем за глазура е подчертано по-сладък, фин и кадифено
гладък, създаващ не само усещане за баланс, но и нотка празничност. Използването на кокосово масло, което не е с
твърде силно изразен вкус и мирис /за разлика от кокосовите стърготини/ се
съчетава в нежна комбинация с портокаловия, какаов и кафеен аромати. Мисля си, че рецептата позволява и импровизации: както към кексчетата да се добави шоколад, или банан, така и в изпълнението на фъстъчената глазура. Чудесен
десерт, който не изисква много приготовления, изключвайки времето за печене... ето ги в компанията на клонка слънчева форзиция:
Постни кексчета тип „брауни” с фъстъчена глазура
Продукти за 9-10 бр.
1 ч. чаша брашно
1 ч. чаша захар
1/3 ч. чаша какао на прах
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
½ ч. чаша вода*
½ ч. чаша кокосово масло, разтопено
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 ч. чаша захар
1/3 ч. чаша какао на прах
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
½ ч. чаша вода*
½ ч. чаша кокосово масло, разтопено
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 ч.чаша =240 мл.
* замених с ¼ ч.чаша слабо еспресо и ¼ ч.чаша портокалов сок
Фурната предварително се затопля до 175С и
формичките за кексчета леко се
омазняват.
В голяма купа се пресяват заедно брашното, захарта, какаото, солта и бакпулвера, след което в средата се изсипват водата /кафе и сок/, маслото и екстракта от ванилия. Разбърква се до хомогенизиране и получената смес се разпределя във формичките за кексчета. Пекат се в продължение на 18-25 минути (в зависимост от размера и желаната влажност). За по-меки - се проверяват около 18-та минута, а за по-сухи, като кекс малко по-дълго, с проба с суха клечка.
Докато сладкишите се пекат, може да се разбие и глазурата, но е удачно да се приготви и по-рано.
В голяма купа се пресяват заедно брашното, захарта, какаото, солта и бакпулвера, след което в средата се изсипват водата /кафе и сок/, маслото и екстракта от ванилия. Разбърква се до хомогенизиране и получената смес се разпределя във формичките за кексчета. Пекат се в продължение на 18-25 минути (в зависимост от размера и желаната влажност). За по-меки - се проверяват около 18-та минута, а за по-сухи, като кекс малко по-дълго, с проба с суха клечка.
Докато сладкишите се пекат, може да се разбие и глазурата, но е удачно да се приготви и по-рано.
След като кексчетата вече са изпечени, се изваждат от фурната и оставят да изстинат напълно,
преди да се гарнират с фъстъчения крем.
Продукти*
¾ ч. чаша фъстъчено масло
½ ч. чаша кокосово масло
½ ч.л. ванилия
2 ч. чаши пудра захар
1 щ. сол
½ ч. чаша растително мляко /бадемово или др. ядково**
1 ч.чаша =240 мл.
½ ч. чаша кокосово масло
½ ч.л. ванилия
2 ч. чаши пудра захар
1 щ. сол
½ ч. чаша растително мляко /бадемово или др. ядково**
1 ч.чаша =240 мл.
* може да се приготви и ½ доза
** количеството може да варира, в зависимост от плътността
на фъстъченото масло
Оставя се кокосово масло да омекне до стайна температура или
леко да се разтопи.
В купа за миксер се разбиват кокосово и фъстъчено масло на средна скорост, до гладка хомогенна смес /може на няколко пъти/. Добавя се ванилията, пудрата захар и 1щ.сол. Разбива се отново на средна-висока скорост, докато се поемат и смесят добре. Последно е растителното мляко, като количеството може да варира, в зависимост от плътността на фъстъченото масло и разбиването продължава, докато се оформи лек и пухкав крем. Съхранява в затворен съд при стайна температура (ако ще се използва в същия ден) или в хладилник, като преди консумация се изважда и оставя да достигне стайна температура преди сервиране. Може да се използва за гарниране на сладкиши или директна консумация.
В купа за миксер се разбиват кокосово и фъстъчено масло на средна скорост, до гладка хомогенна смес /може на няколко пъти/. Добавя се ванилията, пудрата захар и 1щ.сол. Разбива се отново на средна-висока скорост, докато се поемат и смесят добре. Последно е растителното мляко, като количеството може да варира, в зависимост от плътността на фъстъченото масло и разбиването продължава, докато се оформи лек и пухкав крем. Съхранява в затворен съд при стайна температура (ако ще се използва в същия ден) или в хладилник, като преди консумация се изважда и оставя да достигне стайна температура преди сервиране. Може да се използва за гарниране на сладкиши или директна консумация.
След като кексчетата вече са напълно охладени се гарнират с
фъстъчения крем.
Полученият крем е гладък, пластичен и удобен за шприцване…
И разчупени:
Сервирах върху разтопен шоколад с още фъстъчен крем и
няколко печени фъстъчени ядки за хрупкав момент.
Опитайте…