Какво е едно име... в годините на запазена традиция и богата
история, класическата салата капрезе /Insalata Caprese/ се радва на многобройни, разнообразни,
творчески и нетрадиционни модификации за оформлението, вкусови нюанси и съчетавани съставки.
От семпла италианска салата/предястие направена от нарязани прясна моцарела (в
идеалния случай биволска моцарела), домати и зелен босилек, подправена със сол
и зехтин, вече се е превърнала в синоним на елегантно присъствие на всяка трапезата
с италиански привкус. Вече споменах за изобилието от вариации – с песто,
рукола, маслини, различни плодови и зеленчукови съчетания в характерните
трицветни багри, а в случая … и с пълнеж. Това е изненадата – привидно плътната
топка моцарела е с център от поширано/забулено яйце. Рецептата е на chef Rossana Marziale, официален представител на консорциум за моцарела, собственик на звезден
ресторант, специален гост при финалисти в MasterChef Italia4 и още респектиращи
моменти в нейната биография, като за нейн патент се считат пълнените топки моцарела ovomozzo - игра
на текстури, вкусове и контрасти.
Видео рецепта ovomozzo.
Избрах по-опростена версия ... идеята е да се обвие яйце с моцарела и отново да се придаде
характерната сферична форма на сиренето, с което да се замаскира пълнежа.
Осъществяването не е трудно – първо се пошира/забулва яйцето по някой от познатите и
успешни начина; аз избрах стреч фолио, като добавих малки кубчета домат и зелен
лук, овкусих със сол и черен пипер. Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до
получаване на пластична и удобна за моделиране маса. След оформянето следва
кратко охлаждане и окончателно стягане в хладилник. Самото подреждане на
салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение. Ето моят вариант:
Салата "ала капрезе" с изненада
Продукти за 1-2 порции:
125 гр. сирене моцарела
1/2 ч.л. едро натрошен черен /меланж пипер
1 яйце - гарантирано прясно
1 ч.л. кубчета домат, филетиран и нарязан на малки кубчета
1 ч.л. див лук, нарязан на ситно
сол, черен пипер на вкус
1 домат, използвах големи сорт розови домати
1 стрък босилек
1 ч.л. ароматен зехтин
Още за гарниране:
препечен ръчен хляб; маслини, рукола, зехтин с балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Видео рецепта ovomozzo.
Първо се пошират/забулват яйцата: Вече споменах, че могат да се прилагат различни успешни начини. Аз аз избрах стреч фолио. Изрязва се голямо парче стреч фолио, за да може да се завърже яйце. В
чашка или друг съд фолиото се поставя плътно към стените. Фолиото се
намазнява и върху него се счупва суровото яйце, като се внимава да не се
разкъса жълтъкът, добавих малки кубчета домат и зелен
лук, овкусих със сол и черен пипер. Краищата на фолиото се пристягат около яйцето /оставя
се малко въздух/ и завързват плътно. Така могат да се подготвят няколко
яйца, които да се пошират едновременно. В дълбок съд се кипва вода и
поставят яйчените вързопчета, прихванати и стабилизирани с клечка /шиш/. Варят се 3,5-5-6 мин., според вкуса и се изваждат. Могат да се охладят веднага,
за да се спре процесът на варене. Освобождават се от фолиото и се оставят леко да се охладят, докато се подготви моцарелата.
За моцарелата: Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до
получаване на пластична и удобна за моделиране маса. Прехвърля се върху чиния, покрита със стреч фолио, притиска се до оформяне на плосък диск. В центъра се поръсва едро натрошен черен пипер и отгоре поставя яйцето с гладката страна надолу, след което краищата се загъват към центъра. Работи се по-бързо, за да не се охлади и стегне сиренето.
С подложното стреч фолио топката се дооформя окончателно, поставя се в купичка и охлажда в хладилник за около 1/2 -1 час.
Самото подреждане на салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение - гарнирах с препечен ръчен хляб, маслини, зехтин с балсамов оцет, рукола и още домати.
Степента на твърдост на жълтъка е по-желание - по-течно или стегнато;
Опитайте...