Мотовила-вила, ни ти вода пила, ни ти треска пасла, а педя сланина нарасла-
що е то?Наричат я царицата на есента, витаминозна бомба, все още се спори плод или зеленчук е, символ на Хелуин /празник на Вси Светии/.
Ясно е, че става въпрос за тиквата, а тиквените истории и номинации за медал започна да пише чаровната Ина. След нея получих покана от Роси, с една неустоима тиквена торта. А Ели ме включи, представяйки нейно величество тиквата в пълен блясък.
Благодаря ви, мили дами! Усмивки за вас!Ясно е, че става въпрос за тиквата, а тиквените истории и номинации за медал започна да пише чаровната Ина. След нея получих покана от Роси, с една неустоима тиквена торта. А Ели ме включи, представяйки нейно величество тиквата в пълен блясък.
И аз обичам тиквата в почти всички варианти за приготвяне:
- класическа печена с мед и орехи;
- в сладкиши: ароматно напълнена с плодове, прилежно надиплена в тиквеник, в мекички сладки с глазура и в неизменния вариант на мъфини;
- солена: салата от прясно настъргана тиква с бекон и вкусно ризото с тиква и спанак.
Тиквеният медал задължава да се сготви и представи една тиква. Ето моето сладко тиквено предложение.
- солена: салата от прясно настъргана тиква с бекон и вкусно ризото с тиква и спанак.
Тиквеният медал задължава да се сготви и представи една тиква. Ето моето сладко тиквено предложение.
Тиквени курабийки /Pumpkin Scones/
Продукти за Pumpkin Scones:
2½ ч.чаши /от 200 мл/ брашно
½ ч.чаша захар
1 с. л. бакпулвер /една опаковка на д-р Йоткер/
½ к.л. сол
½ ч.л. канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил на прах
125 гр. студено масло
¾ ч. чаша сварена, изцедена и пасирана тиква
3 с.л. сметана /кисело мляко равни
1 яйце
2 с.л. едро наряазни орехи
2 с.л. стафиди
Глазура:
1 чаша + 1 с.л. пудра захар
2 с.л. пълномаслено мляко
Използвах кухненски пасатор. Разбиват се 2 ч.чаши брашно с бакпулвера, солта и подправките. Прибавя се нарязаното масло и пулсира няколко пъти до получаване на "трохи".
Отделно се хомогенизират сметаната, яйцето и тиквеното пюре.
Добавят се към масленото тесто, заедно с орехите и стафидите, и вече само с бъркалка се обединява сместа. Изсипва се върху набрашнен с останалото брашно плот и без да се меси продължително се оформя общо тесто. Разточва се на дебела кора и изрязват форми по желание - кръгли или триъгълни. Поставят се върху хартия за печене и замразяват за около 20-25 мин, във фризер.
Фурната се загрява на 200-220С. Поставят се курабийките и пекат 15-18 мин. до златисто.
Изваждат се и след пълното им охлаждане се декорират със захарна глазура.
Опитайте и се почерпете към чаша топло кафе.
Продължение на наградата е и личностно споделяне за:
- Моят любим автор?
Аз съм представител на по-старото, четящото поколение и трудно бих избрала само един. Все пак ще се спра на Стайнбек.
- Какво ме вълнува?
Вълнуват ме много неща, най вече свързани с природата, живота и бъдещето на децата и близките ми.
- Мразя?
Ето за това нямам отговор. Съзнателно се опитвам да игнорирам и замествам негативните емоции, които биха ескалирали до такава степен.
Аз съм представител на по-старото, четящото поколение и трудно бих избрала само един. Все пак ще се спра на Стайнбек.
- Какво ме вълнува?
Вълнуват ме много неща, най вече свързани с природата, живота и бъдещето на децата и близките ми.
- Мразя?
Ето за това нямам отговор. Съзнателно се опитвам да игнорирам и замествам негативните емоции, които биха ескалирали до такава степен.
Трябва да предам наградата на 7 блога. Много вече са я получили. Това са моите избраници за продължаване на тиквените истории:
Вики
Дими
Илианка
Краси
Мими
Мира
Павлети
Очаквам с интерес вашите предложения.
Избрах и още 7 чуждестранни:
Andrea
Daniela
Fimère
Hilmar
Mimi
Stefania
Vera
I expect your culinary ideas and recipeswith pumpkin.
За да приключа с жестовете на симпатия и внимание, искам да подаря следващата награда на всички приятели на моя блог. Лети ме присъедини в своя кръг приятели. Имам тази емблема отдавна, но е хубаво и приятно да се обновява.
Благодаря, Лети!
Ще се радвам, тази награда да вземат всички, които приемат виртуалното приятелство. За мен ще бъде удоволствие!