След изобилието на коледни сладки с характерните медени вкусове и
аромати, пъстри цветове и оформление, малко разнообразие. Имах идея за предложа едни коледни шоколадови бонбони, но серията им с вкусове се разшири към по-екзотични и солени нотки, така че ги оставих за по-късно. А вече с поглед към предстоящите новогодишни празници, избрах един лесен
фин сладкиш с нежен крем. Винаги популярен, винаги празничен и винаги изкушаващ... Той няма необходимост
от специално представяне - tiramisù. Счита се, че за качествено тирамису са от особена важност няколко продукта - маскарпоне, савоярди, силно еспресо и ароматен ликьор или сладко вино. Уникална е именно тази комбинация от слоеве на крем маскарпоне, бишкоти Savoyardy, напоени с кафе и алкохол, слой какао или шоколад. Няма да се впускам в размисли за история, митове и легенди, нито да се опитвам да разглеждам неговите варианти, модификации и рецепти, претендиращи за оригиналност и автентичност. Харесваме вкуса и аромата, правя такива кексчета, но сега подбрах вариант, или по-скоро мой нюанс, към множеството предложения на тази тема, а идеите за оформление в Интернет са наистина безбройни.
Десерт " tiramisù"
250 гр. маскарпоне
½ ч.чаша течна сладкарска сметана
¼ - ½ ч.чаша захар, според сладостта на сметаната
2 жълтъка
2 - 4 с.л. течност /ликьор амарето, сладко вино или тъмен ром, може и вода/
1 пакет бишкоти "савоярди"
1 ч.чаша еспресо, силно италианско30 мл. ликьор амарето или тъмен ром
захар по желание
3 с.л. какао за поръсване
50 грама черен шоколад за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Технологията е много лесна и повече от популярна:
Подготвя се първо крем „сабайон”, като жълтъците и захарта
се разбиват в термоустойчива купа с миксер до побеляване и увеличаване на
обема. Следва етап за термично обработване на жълтъците, без да им се позволи
да заврят. Прибавя се алкохол за аромат и поставя над съд в леко кипqща вода
/водна баня/. С непрекъснато разбъркване кремът се сгъстява до
оставяне на лека следа – около 15-20 минути. Премахва се от котлона и оставя за охлаждане.
Разбиват се поотделно течната сметана до плътност и маскарпонето,
което е със стайна температура, до кремообразна смес. Смесват се първо кремовете
„сабайон” и маскарпоне, след това и сметаната.
Подреждането на десерта е по желание, но се спазва
последователността:
Потапят се за кратко бишкотите в овкусената с алкохол кафеена
смес, следва крем, настърган шоколад или поръсено какао… Броят на редовете,
дебелината на слоя крем и формата са по желание. Завършва се с крем и оставя в
хладилник за няколко часа, най-добре за нощ.
Опитайте...
Преди сервиране се поръсва през
цедка с високомаслено какао.
Класическо редено,
в чаша,
или "пънче", въпрос на желание.