събота, 28 декември 2013 г.

Десерт " tiramisù "

След изобилието на коледни сладки с характерните медени вкусове и аромати, пъстри цветове и оформление, малко разнообразие. Имах идея за предложа едни коледни шоколадови бонбони, но серията им с вкусове се разшири към по-екзотични и солени нотки, така че ги оставих за по-късно. А вече с поглед към предстоящите новогодишни празници, избрах един лесен фин сладкиш с нежен крем. Винаги популярен, винаги празничен и винаги изкушаващ... Той няма необходимост от специално представяне - tiramisù. Счита се, че за качествено тирамису са от особена важност няколко продукта - маскарпоне, савоярди, силно еспресо и ароматен ликьор или сладко вино. Уникална е именно тази комбинация от слоеве на крем маскарпоне, бишкоти Savoyardy, напоени с кафе и алкохол, слой какао или шоколад. Няма да се впускам в размисли за история, митове и легенди, нито да се опитвам да разглеждам неговите варианти, модификации и рецепти, претендиращи за  оригиналност и автентичност. Харесваме вкуса и аромата, правя такива кексчета, но сега подбрах вариант, или по-скоро мой нюанс, към множеството предложения на тази тема, а идеите за оформление в Интернет са наистина безбройни.


Десерт  " tiramisù"


Продукти:
250 гр. маскарпоне
½  ч.чаша течна сладкарска сметана
¼ - ½  ч.чаша  захар, според сладостта на сметаната
2 жълтъка
2 - 4 с.л. течност /ликьор амарето, сладко вино или тъмен ром, може и вода/
1 пакет бишкоти "савоярди"
1 ч.чаша еспресо, силно италианско
30 мл. ликьор амарето или тъмен ром
захар по желание

3 с.л. какао за поръсване
50 грама черен шоколад за поръсване

1 ч.чаша =240 мл.
Технологията е много лесна и повече от популярна:
Подготвя се първо крем „сабайон”, като жълтъците и захарта се разбиват в термоустойчива купа с миксер до побеляване и увеличаване на обема. Следва етап за термично обработване на жълтъците, без да им се позволи да заврят. Прибавя се алкохол за аромат и поставя над съд в леко кипqща вода /водна баня/.  С  непрекъснато разбъркване кремът се сгъстява до оставяне на лека следа  – около 15-20 минути. Премахва се от котлона и оставя за охлаждане.

Разбиват се поотделно течната сметана до плътност и маскарпонето, което е със стайна температура, до кремообразна смес. Смесват се първо кремовете „сабайон” и маскарпоне, след това и сметаната.
Подреждането на десерта е по желание, но се спазва последователността:
Потапят се за кратко бишкотите в овкусената с алкохол кафеена смес, следва крем, настърган шоколад или поръсено какао… Броят на редовете, дебелината на слоя крем и формата са по желание. Завършва се с крем и оставя в хладилник за няколко часа, най-добре за нощ.
 

Преди сервиране се поръсва през цедка с високомаслено какао.
 

Класическо редено, 


в чаша,


 или "пънче", въпрос на желание.

  
Опитайте...

сряда, 25 декември 2013 г.

Празнуваме Рождество

В този месец, в двадесет и петия ден,
празнуваме Рождеството по плът на Господа Бога и наш спасител Иисус Христос.
Господи, помогни ни и ние да се родим духовно!


"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове. 
В тихата, свята нощ целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца.

 
Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. На 26 декември се празнува като ден на бащата и Събор на св. Богородица - празник в чест на св. Дева Мария, удостоила се да бъде Майка на Господа Иисуса Христа.


 "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - 
да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"
 В този ден се почита паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Вторият ден на Коледа - 26 декември, се чества и като Денят на бащата. 

По хронология на третия ден след Рождество — 27 декември се чества Стефановден
денят на СветиСтефан, Първият  мъченик за Христос. 


Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. 
За него се казва, че “затваря кръга” на старата година.



Честито Рождество Христово!
Нека носим надеждата, светлината и добротата в сърцата си.
 Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие;
много щастие,  мъдрост и сбъднати мечти.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници!

 По Коледа стават чудеса

вторник, 24 декември 2013 г.

В очакване нощта на великото тайнство

Иде Рождество...  И преди него, онази тиха и свята нощ на великото тайнство в очакване да се роди Божият Син. Нощ без много думи, нощ за размисъл, на непреходна човешка вяра, спасяваща надежда и животворна любов, която ще спаси света - Рождественска нощ. Светлина, мир и любов за всички в Коледната нощ!

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове и  целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца. За всички вярващи То се повтаря вече повече от две хилядолетия, за да стопли, просветли душите и доближи до Бога. Отново и отново Христос се ражда в сърцата и ги изпълва с любов, за да бъдат светли и чисти, защото Той дойде като Спасител на света. Рождество не е просто празник, то е послание, звучащо и в проникновението на  мъдрите слова на църковния отец и мислител св. Ефрем Сириец (IV в.):

"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.
Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия.  Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения.  Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.
Днес е възсиял денят на милостта.  Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.
Настъпил е денят на радостта.  Нека никой да не причинява печал и скръб.
Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.
Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято".


Бъдни вечер е,  навечерието на Рождество Христово  -  

вечерята е обредна, постна , но богата
очакваме Христовото Рождество  –  раждането на Божия Син ...


В очакване сме на нощта с великото тайнство...Рождественска нощ:


Тиха нощ!

1. Тиха нощ; свята нощ!
Всичка земя е в тишина;
Виж! Витлеемската светла звезда
Мъдрите кани от чужда страна,
Гдето Христос се роди.

2. Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега на похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасене донасят до нас:
Ето, Спасител дойде!

3.Тиха нощ! Свята нощ!
Всичка земя пей с веселба;
Богу во вишните да се даде
Слава и почет; от всякъде пей:
Мир за всегда на земя!

Лука 2:8-14

Нека да е тиха, свята и благословена великата Рождественска нощ за всички ни.  
Духовната топлина и домашният уют да ни заредят с доброта, любов и смирение! 
Нека ни донесе много Божия Радост и Божие Откровение ...

събота, 21 декември 2013 г.

Коледни бисквитки „подаръчни кутии”



Какво е Коледа без подаръци?  Е, подаръци ще има…
Смята се, че коледната традиция да се поднасят подаръци в християнството възниква от момента, в който мъдреците даряват новородения Иисус със злато, ливан и смирна. Според евангелието на Матей в Библията се казва, че когато те дошли и видели детето с неговата майка Мария, се поклонили с уважение и като отворили съкровищата си,  му поднесли своите дарове. Както подаръците на влъхвите, така и сегашните коледни подаръци имат преди всичко символичен смисъл, като знак на нашата любов към любими хора, без значение за цена, а израз на любовта и вниманието, с което е избран, купен или приготвен. 
Сред цялото изобилие на идеи, предложения и решения избрах и нещо различно: Когато видях тази сладки, оформени като подаръчни кутийки ме очарова с нестандартното им и тематично оформление. Макар сега "дрешката" им да е за Коледа, намирам ги удачни за рожден ден и всеки друг празник, свързан с подаръци... Още повече, провокира ме цялата конструкторско-технологична част на разточване, рязане, подреждане, слепване, ново изрязване и сглобяване. Бях сигурна, че ще ги направя. Отхвърлих няколко други рецепти и … ето ги. Оказа се забавно и по-лесно, колкото изглежда, оползотворих и всички изрезки в други бисквитки с различна визия. Тестото е маслено, с тайна” за добър вкус и същина на този тип печива е използването на висококачествено масло. Резултатът - нежно, не много сладко и ароматно печиво,  което обогатих с новия аромат „butter - vanille”, както и с фино какао на  д-р Йоткер. 



   Бисквитки „подаръчни кутии”
/по идея от Gift box cookies/


Продукти /2-3 дузини, според големината/
    100 гр. качествено масло
    100 гр. пудра захар
    1 яйце
    130 гр. брашно
    115гр.
брашно + 15гр. какао

по желание шоколад и декорации
Смесват се маслото и захарта, докато омекнат и разбиват на крем. Добавя се яйцето и разбърква, докато се поеме. Сместа се разделя на две части - към първата се пресява 130гр брашно и разбърква, докато се оформи топка тесто. Загъва с стреч фолио и охлажда в хладилник за най-малко един час /при мен не беше необходимо/. В другата половина от сместа масло/ захар/ яйце се добавя брашното и какаото и следва същата технология. Разточват се двете теста с точилка – около 6мм дебелина за бялото тесто и 4мм за какаовото тесто. Охладих за няколко часа в хладилник преди да започна с рязане и оформяне.
Снимки в подробни стъпки:  Gift box cookies  и още:
Първо за започва с разточеното бяло тесто. В зависимост от желаната големина на бисквитките следва и разрязването на лентите. Правят се надлъжни разрези на бяло тесто в четири ленти с еднаква ширина, а кафявото със същата ширина - на 3. Слепват се по две ленти бяло тесто с кафява помежду им. Полученият широк сноп се разрязва на на две равни части - ½ ширина и цяла дължина. Третата кафява лента се разрязва също по дължина на две равни части – ½ ширина. Половинката кафява лента се поставя перпендикулярно, между двата черно бели снопа и се слепва/притиска към тях – в напречно сечение ще се е оформило характерното кръстче. Допълнително изравних и изрязах страните и окончателно притиснах слоевете, разточвайки леко с точилка.Аналогично се процедира и със следващия набор ивици. Загъват се с фолио и оставят в хладилник в продължение на най-малко половин час, използвах фризер за по-кратко време. 


Нарязват се с остър нож „кутийки” – по-големи или по- малки, по желание, /избрах с различна големина/ и се поставят върху хартия за печене на разстояние едно от друго. От останалото кафяво тесто се оформят малки „панделки": изрязват се първо квадратчета, те се разделят диагонално, и с получените 4 части се окомплектоват две по две. В оригиналната рецепта „панделките” се пекат заедно с кутийките, при мен - отделно.
Загрява се фурната до 150-175 ºC, аз пекох "кутийките" за 10-12 минути на 160ºC /за да останат по-бели/, а "панделките" за около 6 мин. Изваждат се и охлаждат на решетка. 


Декорацията е по желание – залепих „панделките” с малко разтопен шоколад и 
гарнирах с декоративна украса на д-р Йоткер. 


 Оползотворих и всички изрезки в други бисквитки с различна визия, в някои добавих и орехи.


Финални пожелания за здрави, светли и споделени празници, 
с много усмивки и подаръци.
 

 И ...по Коледа стават чудеса!
Опитайте...

петък, 20 декември 2013 г.

Започват коледните празници - Игнажден

Днес православната традиция чества Свети Игнатий Богоносец,
свързан с предпразненство на Рождество Христово, 
от който започват коледните празници и считан за начало на новата година, 
наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"


По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: 
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".

На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - при гоненията на римския император Траян срещу християните загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.

Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.
Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.
На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
Днешните колачета са естествено постни, но замесени с медена водичка.


И тази година пак да си пожелаем хубав празник, 
добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

сряда, 18 декември 2013 г.

Коледни меденки: пълнени шоколадови сърца


Закъснявам с коледната подготовка тази година… Имам изобилие от идеи, но малко време за тяхното изпълнение и още по-малко за споделяне, пресявам ги за пореден път. Вярвам в идеята, че домашно приготвените сладкиши имат и друга, по-силна енергия. Аромати на мед, масло, канела и ванилия, какао, джинджифил - някакво приказно вълшебство, създаващо настроение и усещане за топлина, уют и празничност. Все пак моите традиционни меденки вече са опечени, остава най-забавната им част - декорирането… Вече споменах, че имам щедър подарък от продукти на д-р Йоткер с тематично коледно съдържание и имам удоволствието да използвам нови продукти за овкусяване, ароматизиране и декорация на сладки. Споделям тяхното твърдение, че успехът никога не е случаен и с качеството,като най-добрата рецепта, те гарантират получаването на вкусни и красиви резултати.  
Във времето на предпразничните дни вече всички изпращат коледни благопожелания с надслов - "от сърце". Избрах да оформя част от медените сладки двойни, пълнени и шоколадови, с моето послание:  
любовта да е винаги с нас!

Рецептата е позната, публикувала съм я като Коледни звезди и, изпълнявана през годините в различни варианти на оформление и декориране – коледни звезди, медени къщурки, снежни човеци, шоколадови пакетчета, ботушки, картички... Сега са оформени като двойни сърца, слепени и пълнени със сливов мармелад /може друг или пък марципан/ и ядки, залети с шоколадова глазура. За цялостното им овкусяване и декориране съм се доверила на продуктите на  д-р Йоткер /какао, сода, аромат на ванилия, ромов аромат и новите хранителни бои и цветни захарни гел шрифтове за декорация/. Мога само да благодаря за удоволствието! 


Това е рецепта, в която има подобие с много други,
но все пак е различна и са моите меденки за Коледа, които правя от години...


Коледни меденки: Пълнени шоколадови сърца

В оригиналната рецепта - Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej е използвано друго тесто, което престоява няколко седмици, но се получиха и с това.

Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от ( олио + масло)
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч./с.л. какао
2 щ. джинджифил
1щ. сол
1 прах ванилия /ванилова захар/ портокалови кори
500 гр. брашно /3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване

1 ч.чаша конфитюр с по-твърда консистенция /избрах сливов с ромов аромат д-р Йоткер /
около 200 гр. шоколад за глазиране
1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и олио се стопяват, изстива сместа и се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час -два. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
Различно е само оформлението и него ще поясня:
От тестото се разточва кора с дебелина около 3 мм. изрязват се кръгчета и в средата на всяко се поставя около ½ ч.л. гъст конфитюр. Избрах сливов, който допълнително овкусих с ромов аромат на  д-р Йоткер и в някои поставих едро нарязани орехови ядки.
Краищата леко се намазват с белтък, останал от приготвянето на тестото, отгоре се захлупва с второ кръгче /поставя се малко по-свободно, без да се притиска много, за да не се напука при изрязването/ и се изрязват с формичка за сладки /по-малка от диаметъра на кръгчетата/,  сърчица. Намазват се отново с белтък и пекат в/у хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 10-минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване.


Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се заливат с шоколадова глазура от разтопен шоколад около с малко растителна мазнина /напр.олио/./на 100гр. шоколад 1 с.л. мазнина/.


Финалните щрихи са по желание.


 И ...по Коледа стават чудеса!

Опитайте...

събота, 14 декември 2013 г.

Коледни ментовки



Първите ми сладки за Коледа тази година. Много лесни и бързи, в класически коледни цветове - зелено, бяло, кафяво и червено за акцент.  С дъх на мента … Ментата е един не толкова популярен у нас, /за разлика от лятото/, но много фин спътник към класическите коледни аромати. Асоциациите за оставяща прохлада в устата, сняг и лед, усещане за настроение, спокойствие и уют, нежна свежест в зелено.
Ментата е една от онези билки, които просто стават за всичко. Споменавана в Библията, в гръцката и римската митология, е била използвана като ритуално растение, а римляните ароматизирали залите при тържества и пирове. В държавите на Европа, девойките за женене се закичвали с това растение зад ухото и легнали да спят, мечтаели за сънуват онзи, за когото ще се омъжат. Представителки от много народи и етноси вярвали в силата на аромата на тази билка и са закичвали връзки от него в дома си, за да прогонят злите духове. Освен безспорни лечебни и полезни качества има видно има и много митологични: ментата разгаря емоцията на любовта, защитава, стимулира просперитет и късмет. Според една от легендите, ментата е получила името си от римската богиня Мента, която е богиня на мъдростта и разума.
И миналата година правих коледни сладки с ментов аромат, но тези са по-различни - с крем сирене, масло и захар. Количеството е задоволително, при цялото изобилие от разнообразни сладкиши, а оформлението може да бъде различно. Е, няма да бъдат ментовки, но ароматът може да се замени с ванилия например. Ето ги:


Коледни ментовки 
/по идея, с изменения от Cream Cheese Mints/
Продукти за около 4 дузини 
120 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
30 гр. масло, меко
4 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
зелен цвят хранителна боя
още ¼ - ½ ч.чаша пудра захар и 1-2 с.л. нишесте за разточване
за декорация
кокос, коктейлни череши, шоколад 

Мекото маслото се разбива с крем сиренето до гладкост и въздушност. Започва добавянето на пудрата захар, на части и разбиване с миксер, до поемането й. След последната част се ароматизира  с ментовия аромат и хранителната боя, по желание.  Аз избрах да запазя и част от белия цвят. Получената смес се поставя  за 20-30  минути в хладилник. 


Следва желаното оформление: Може сместа да се шприцова, докато е още по-пластична; може да се оформят топчета, в които да се направи вдлъбнатина и запълни с крем  или друго; може с още малко пудра захар и нишесте да се разточи кора и изрежат формички – снежинки, елхици или друго. Оставят се да изсъхнат за няколко часа на стайна температура.


За окончателното декориране  чудесно си пасват хубав шоколад, 
кокосови стърготини и коктейлни череши.


Слънчевото време тази година ме провокира към по-ярки, контрастни и цветни решения.


Нежно изглеждат дори и в по-семпло оформление:



Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

Съботна закуска


Събота сутрин... За някои работна, за други - не :). Сутрин, с начертани планове за позакъсняло печене на коледни сладки, но първо е време за закуска, както и за завършване на поетите ми тестови обвързаности с моето ново кулинарно вдъхновение... Мултифункционалният Philips Multicooker вече трайно и много успешно се е настанил в кухнята на нашето ежедневие, изпробван с множество ястия, чиито рецепти са познати, и все пак продължавам с едни от последните експерименти на заложените разнообразни програми.  
Безспорно, интересна е възможността за направа на домашно кисело мляко: емблематична за нашите земи храна, богат източник на хранителни вещества като калий, калций /250 грама  кисело мляко съдържат с около 25% повече калций в сравнение с прясното мляко/ и магнезий, протеини, витамини от групата В и част от детското и здравословно хранене. Още повече, пробиотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко, повишават настроението на хората, тъй като се отразяват добре за функционирането на мозъка.
Киселото мляко, като млечнокисел продукт се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Знае се, че основните микроорганизми, който участват в процеса на ферментацията на кисело мляко са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Под действието им в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формира неговия вкус и аромат. Оптималната температура за растеж е 40-43 °C, а температурата, която запазва уреда Philips Multicooker е 40°C.


Ето моето домашно заквасено кисело мляко в Philips Multicooker:


Домашно кисело мляко в Philips Multicooker 
1 л прясно мляко: 
пастьоризирано /пакет, кутия/ или домашно, предварително сварено и охладено до стайна температура;
краве, овче, козе, биволско или смес, с висока или ниска масленост. 
180-200 гр. закваска с достатъчно количество живи бактерии: 
вече готово натурално кисело мляко, без добавени сгъстители/нишесте, сухо мляко/ и/или други подобрители.
Исках да използвам закваска от рекламираните млека с наличие на bifidus essensis (Бифидус есенсис), но първо доставчиците на мляко не се изказаха утвърждаващо, а след това прочетох повече.
Начин на приготвяне:
Пастьоризираното или предварително сварено и охладено до стайна температура прясно мляко се смесва със закваската и се разбърква добре, до хомогенизиране.
В основния съд на уреда Philips Multicooker се излива млечната смес. Аз опитах да подредя бурканчета /чисти и сухи/, може и чаши, и в тях налях млякото. По аналогия с класическата технология, някои затворих с капачета, а други оставах отворени, заквасеният млечен резултатът не бе различен и за двата варианта. 
Могат да се добавят и екстри: пресни плодове, захар, мед, някакъв аромат или есенция -въпрос на въображение и вкус. Препоръчва се пресните плодове да се поставят 30 минути преди края на програмата, но аз заложих банани и замразени горски плодове още в началото.
Затваря се капакът, натиска се бутона MENU и избира програма YOGURT, /температурата, която запазва е 40°C/, автоматична е и на дисплея изписва времетраене 8 часа. Следва натискане на бутона STAR


Чудесен вариант да се заложи вечерта и на следващата сутрин да има натурално заквасено мляко, без добавки и подобрители. Съвсем нормално истинското мляко отделя и малко вода, ако гребнеш с лъжица от него, на другия ден на това място ще има вадичка.


Мисля,че се хареса  - 
Е, не е с гъстота и масленост както на рекламните снимки в рецептурната книжка към уреда...
Сега аз го оцених като визия, плътност и консистенция, определено ще го приготвя отново, като ще споделя и моето мнение за вкуса. Наясно съм, че качеството се влияе от основните съставки - моите бяха нискомаслено прясно краве мляко и закваска "Земенея' 2%.



Има клипче, което мога да кача.

Предложих за закуска и постни тиквени кексчета, също изпечени в Philips Multicooker. 
Тази програма вече е проверена, защото я изпробвах многократно - за изпичане на голям кекс, пълнени ябълки и питка.


Постни тиквени кексчета


За 6 кексчета в силиконови формички*:
1 ч.чаша брашно
½  ч.чаша захар
¼  ч. чаша олио
1 ч.л. оцет
1/3 ч.чаша пюре тиква
1 с.л. ароматно какао**
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер**
1/4 к.л. сода**
1 щ. сол
½  ч.чаша вода, сок или ароматно кафе
½ ч.чаша орехи, едро нарязани
ванилова есенция и ванилова захар за поръсване**

използваните сликонови формички е желателно да бъдат от по-стабилен материал, за да не се деформира цилиндричната им форма. Удачна единична вместимост е около 120 мл., чийто обем да се запълни около 3/4 с предвидената кексова смес. Мисля си, че може да се приготвят и в термоустойчиви чашки - максималната температура на печене е 180С., ще опитам и споделя....

** използваните продукти са от колекцията за печива с марка на д-р. Йоткер  - "качеството е най-добрата рецепта".

Приготвяне с Philips Multicooker:   
Смесват се всички сухи съставки. Добавят се тиквеното пюре, олиото, оцета, водата, сок или кафе и ароматизира. Към получената смес се добавят орехите и разбърква до хомогенизиране. В основният съд на уреда се подреждат силиконови форми за кексчета и се налива в тях с обем 3/4 от височината, след което се затваря капакът. Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене BAKE. Чрез бутона Temperature се задава 180С. Натиска се COOKING TIME и задава време за печене 45 минути. Следва натискане на бутона START и време за едно дълго кафе, с нежна звукова сигнализация, мултикукъра ще извести за края на програмата. Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM. Кексчетата се оставят леко да се охладят във формите, след което изваждат и поднасят, с кафе, мляко или сами.


Приготвяне по традиционния начин:  
Смесват се всички сухи съставки. Добавят се тиквеното пюре, олиото, водата, сок или кафе, ароматизира се. Към получената смес се добавят орехите и разбърква до хомогенизиране. Формичките за печене за леко омазняват и пекат в предварително затоплена на 175С фурна около 20 мин. до суха клечка. Изваждат се от фурната и след 10-минутно охлаждане могат да се освободят от формите и сервират. Гарнирането е по желание...
   

Още една идея: Ние обичаме палачинки и заложих програма пържене /FRY/в съда на Philips Multicooker. Избрах веган, тип "pancake", с 1ч.чаша брашно; 1-2 с.л. захар; ½ч.л. сол; 2ч.л. бакпулвер; 2с.л. олио; 1ч.чаша вода, с кратко, 5-минутно престояване на сместа. Температурата за пържене от 150С, и гладкото, тип тефлоново покритие на съда се оказаха идеални за тази цел, а прилежащите черпаче и лопатка окомплектоваха напълно инвентара. Получиха се мекички и златисти, въпреки най-обикновените продукти - перфектни! Тяхната пълна рецепта и представяне -  някога по-късно, определено уреда ще бъде експлоатиран И за тази цел...


Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте…