вторник, 20 декември 2011 г.

Игнажден е, Коледа наближава!

Днес е Игнажден;
20 декември е с особена значимост в народните традиции и вярвания- 
Приема се, че всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, 
може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
Чества се Предпразненство на Рождество Христово, 
от който започват коледните празници и считан за начало на новата година, 
наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"



По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: 
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".
На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.


 Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги. Българските вярвания обаче не се изчерпват с чистата символика. Важен е ритуалът - Когато сполазникът влезе в двора, той задължително поздравява с новата година. След това влиза в къщата и взима от дръвника пръчка. Започва да разбърква огнището и реди следните думи: "Колкото искрици, толкова яренца, теленца, кончета...".

Друга част от поверието задължава гостът-сполазник да седне най-напред върху донесени му от домашните пръчки или слама. Посяда върху тях за известно време, а символиката в тези действия е да се мътят квачките през годината. След това на сполазника му се дават сито и пшеница, той поръсва къщата и благославя: "Да се роди дето рало ходи, дето ходи или не ходи!".От своя страна, за тази добрина, която им се прави, домашните не остават длъжни. Те обсипват с пшеница и сушени плодове сполазника за плодородие. В някои райони пък му се дарява риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.
Със сполазника Игнажден не свършва. Този ден обозначава приближаването на едно ново начало. В този ред на мисли денят е добър за гадаене, казват хората. На Св. Игнат момите гадаят за кого ще се омъжат.Ритуалът е следният: момата сяда на дръвника и се посипва с ечемик, като нарича: "Който ми е на късмет, да дойде нощес да се женим заедно!". След това момата взема в едната си ръка трески, а в другата - ечемик, и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемикът поставя под възглавницата. Този, който й се присъни през нощта, е бъдещият й съпруг.
На 20 декември традицията повелява жените да не работят. Ако ли не всички жени, то поне онези, на които им предстои да раждат. Поверието казва, че ако не работят в този ден, раждането ще е леко. На Игнажден жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата. Това се прави, за да се запази благополучието от недоброжелателството на магьосниците. На този ден започват родилните мъки на Богородица.
В този ден се събират и коледарите, за да заучават коледарските песни. Една от тях гласи: "Замъчи се Божия майка от Игнажден до Коледа, та си роди млада Бога".
Друго българско поверие тълкува деня така: на Игнажден е добре да се поработи от всичко по малко. Така през годините работата ще върви по-леко. Празникът се свързвал със зимното слънцестоене и се смятал  за началото на новата година.
Още за Игнажден в народния календар.
На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.



Да си пожелаем хубав празник, добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

13 коментара:

Ева Тонева каза...

Честит празник, Диана! Здраве, благоденствие и успехи в дома ти да има през новата година! Поздрави! :)

di_ani каза...

Очаквах първият си гост, Ева!
И миналата година и тази, съм много щастлива, че точно ти си моят полазник в блога!
Сърдечно ти благодаря -
От сърце ти желая също,
крепко здраве и успехи, берекет и благоденствие да ощастливяват теб и дома ти.
Голяма прегръдка и хубави празници, Диана

Mарияна каза...

Диана, честит празник! На този ден Кръстихме моят син преди години :), започвам колачетата!
Хубав ден!

di_ani каза...

Честит да бъде празникът, синът ви и всички вие, Марияна!
Прекрасен ден сте избрали, нека и днешният ви донесе
здраве и хубав късмет, успехи и благоденствие, много усмивки и щастие!
Благодаря ти, Диана

Роси каза...

Честит празник,Дианка!
Здраве и берекет да има в дома ви през цялата година!И много любов и разбирателство!
Пожелавам много уютна и щастлива Коледа!
Роси

Marta каза...

И от мен честит Игнажден! Сега пека кравайчетата:)

Поздрави!

Cool Chic Style Fashion каза...

Un abbraccio
ciao

ninfil каза...

Честит празник и от мен!
Много благоденствие и пълна да ви е трапезата. Добър гостенин да прекрачи първи прага на домът ви. Здраве и берекет на всички!
Аз още не съм свършила с коледните сладки и ми се иска също да приготвя колачета. Ще чета и поглеждам, може някое от момичетата да предложи вариант на колачета.
Успешен и ползотворен ден!

Dani каза...

Дианка, Честит празник!
Нека през Новата година има всичко в дома ви : и здраве, и късмет, и благоденствие, и много поводи за радост и усмивки!
Прегръдка и хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря много за пожеланията,Роси!
И от мен- Здраве и берекет да има в дома ви през цялата година, много любов и топлина.
Желая ти вълшебна, уютна и щастлива Коледа, Диана

Честит да бъде, Марта и да се получат вкусни и ароматни кравайчета.
Хубава празнична вечер,
здраве и благоденствие в дома ти, Диана

Stefania,
thanks a lot
greetings and a nice winter evening, Diana

Много благодаря за чудесните пожелания, ninfil!
Сърдечни благопожелания за теб и твоя дом, за здраве и късмет, успехи и берекет.
Ще успееш да приготвиш и коледните сладки.
Хубави и щастливи празници, Диана

Чудесно пожелание, Дани,
сърдечно благодаря и на свой ред:
голяма прегръдка за теб, крепко здраве, късмет и успехи, много много щастие и усмихнати дни, Диана

Мъх каза...

Честит празник, Дианка:-)
Здраве, щастие и късмет да спохожда домовете ни:-)

Unknown каза...

Честит празник Дианче :) Хубави хора с добри мисли да влизат в дома ти! Колачетата много ми харесват!
Хубава вечер и много усмивки :)

Ivaalex каза...

Благодаря Дианка, понякога ми се струва, че съм на край света и нямам нищо общо с България. Ти ми донеса мъничка светлинка. Ние обаче, днес изнесохме от дома, подарихме няколко неща на децата в детската градина тук... дано да е за добро. Поздрави.