събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово



 Вечерята е обредна... нощта е тиха и свята...
очакваме Христовото Рождество  –  раждането на Божия Син ... 

За традициите  на тази празнична вечер се знае много. В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е богата, но постна. На нея се поставя паница с боб, ошав и плодове, каквито са се народили през годината. Масата се краси и с боговица - прясно изпечен кръгъл хляб. В него поставят обикновено сребърна пара, та при разчупването от старшията на софрата, в чийто къшей се падне парата, се смята, че той ще бъде носител на благоденствие, щастие и радост през годината. Някъде разстилат слама на пода и слагат на нея софрата в спомен за Витлеемските ясли, в които се е родил Богомладенецът Иисус Христос. Някъде дават на децата запалена свещ, ръчна кадилница с тамян, вино, хляб и ги изпращат до външните врати на дома. Там, с чистите си сърца, те молитвено трикратно произнасят: "Ела, Дядо Господи, да вечеряме." На връщане всички им стават на крака, като да са посрещнали Господа, и децата се обръщат в един глас към възрастните в дома: "Честито Рождество Христово!", а те им отвръщат: "Амин! На многая лета, за много години!".
Стопанинът или най-малкият чете Господнята молитва "Отче наш...", прикаждат трапезата и запяват Рождествения химн.
Твоето рождество, Христе Боже наш,
озари света със светлината на познанието.
Защото в него онези, които служеха на звездите,
от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата,
и да познават Тебе, Изтока от висините.
Господи, слава на Тебе!
(Тропар на Рождество Христово)

След това старшият казва: "По молитвите на светите отци Господ да благослови трапезата ни." Всички се прекръстват и казват "Амин!". 

Постните ястия /зелеви сарми с ориз и гъби, пълнени чушки с боб на фурна, бобено пюре, тиквеник, ошаф, мед, плодове и орехи, чесън, за Бъдни вечер са вече готови, къщата е прекадена, празничната питка с късмети е опечена.

Любимата ни постна содена питка.

Содена питка за Бъдни вечер

 Продукти:

3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 ч.чаша хладка вода
паричка, върбова клонка и/или други късмети
1 с.л. сусамово семе за поръсване
1 ч.л. олио за намазване

1 ч.чаша =240 мл.
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при постепенно добавяне на 1 ч.чаша хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда  питката, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се декорация отгоре върху питката. Намазва се с олио, поръсва се със сусам и  пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

И още една:


И още:


И още:


Скоро сядаме на празничната трапеза,
ще прочетем молитвата,
ще изпратим SMS 1117 и святата вечеря ще започне.

А след нея, оставаме в очакване на Рождество...
С пожелание за здраве, мир и любов, светлина и благоденствие!

 Празничен Богослов от Асен Разцветников

Сняг се сипе, Коледо ле,
над поля и над гори,
във огнище, Коледо ле,
бъдник весело гори.
Както свети, Коледо ле,
във огнище пламък злат,
тъй да свети, Коледо ле,
любовта по целий свят.
Както сипе, Коледо ле,
Бог снежинките безспир,
тъй да сипе, Коледо ле,
в къщи добрини и мир,
както рони, Коледо ле,
Господ снег от сивий свод,
тъй да сипе, Коледо ле,
в къщи той имот и плод!
Тиха и спокойна, свята и благословена нощ!

8 коментара:

Dani каза...

Благословена да е, Дианка!
И вие да сте благословени!
Топла прегръдка!

Екатерина каза...

Чудна е питката! Светъл празник и много любов в дома ви!

Йоланта Делибозова каза...

Честито Рождество мила Диди!Бог да е с вас!

Нели каза...

ПОЖЕЛАВАМ ТИ МНОГО ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА КОЛЕДА !

Pavlety каза...

Честито Рождество Христово и Весела Коледа Дианка, с пожелание за много здраве и щастие на цялото семейство!

Albena Weibel каза...

Прекрасна питка си направила Дианче! Чудесно си я украсила! Браво! Весели празници!

di_ani каза...

Сърдечна благодарност и голяма прегръдка за всяка една от вас.
Бъдете благословени:
Дани,
Сandy,
Йоли,
Нели,
Павлети,
Албена
Тиха и спокойна, свята и благословена нощ! С пожелание за здраве, мир и любов, светлина и благоденствие, Диана

tillia каза...

Много сполучливо предложение за постна содена питка. Приготвих я за Бъдни вечер. Въпреки че е без мая, тя е мека, вкусна и засищаща.
Диана, благодаря за чудесната рецепта!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2016/12/blog-post_27.html