събота, 3 декември 2011 г.

Сладкиш с конфитюр ала “Medeno srce”


Като съм започнала темата за познатите, но разнообразно модифицирани десерти, не мога да пропусна и още една класика – сладкиш с конфитюр. Колкото домакинства, мисля и толкова рецепти. Аз имам цяла колекция: от мама, от колежката, от времето на кризата, от готварски  книги и списания, за пости или не, и още… Доказал се е, макар и непретенциозен, винаги е вкусен и ароматен, бърз и лесен за приготвяне. Избрах един сръбски вариант POSNO MEDENO SRCE”, /домашна разновидност на популярни сладки MEDENO SRCE , производство PIONIRООД Белград/, като  логично и намерих подобни хърватски и унгарски модификации. 
Получава се  сочен, макар без яйца, /а и без мед/ с чудесен вкус и възможности от една смес да се оформят два принципно различни сладкиша. По – „засуканият” се пече два пъти: първо се излива половината тесто, изпича се до полу готовност, намазва се топъл с конфитюр и поръсва обилно с настърган шоколад; а отгоре се излива останала част, като се пече отново. По-опростеният начин е,  да се изпече цялото тесто, след което да се намаже още топло с конфитюр. И двата случая се завършва с шоколадова глазура. Може би това уточнение би било по-удачно да приложа към технологията на приготвяне, но реших да опиша различията още в началото. Аз го правя вече няколко пъти – с фин кайсиев конфитюр и ванилия, и по-едро смлян сливов с канела, предвидила съм и с шипков мармелад. Течността може да бъде мляко или вода, ако е постен. Видът на шоколада, също трябва да се съобрази или замести с постна какаова глазура. 


Сладкиш с конфитюр ала “Medeno srce”



Продукти:
     1,5 ч. чаши брашно
     1 ч. чаша захар
     3 супени лъжици олио
     1 ч. чаша мляко или вода, за постен вариант
     5 с. л. конфитюр (по-рядък, например кайсии, сливи или др.)
     1 ч. л. бакпулвер
     1 с.л. ванилова захар или 1 ч.л. канела

покритие:
     4 равни с. л. конфитюр
     100 грама настърган шоколад за готвене, само при двублатовия сладкиш.

глазура:
     100 грама шоколад за готвене, /съобразен като съдържание при пости/
     80 гр. маргарин
     3-4  капки олио
1 ч.чаша =200 мл.
Фурната се загрява на 180С.
Смесват се всички съставки за тестото и разбъркват до хомогенност. 
  • Ако ще се използва двублатовият вариант на сладкиша, сместа се разделя на две части. Излива се предвидената ½ част тесто поръсва се с предварително рендосания 100 гр. шоколад. Отгоре се излива останала ½ от тестото и връща във фурната, да се допече за около още 25 мин. Изважда се и оставя да се охлади.
  • Ако ще се използва едноблатов, общ вариант на сладкиша, сместа не се разделя, а излива цялата в намазана с олио тава за печене или покрита с пекарска хартия. Пече се около 30 мин. до суха клечка. Изважда се от фурната и още топъл се намазва с 4 с.л. конфитюр и оставя да се охлади.
  • Ако ще се избере вариант малки кексчета, сместа не се разделя, а излива в намазани с олио, или покрита с пекарска хартия форми за кексчета Пекат се около 15-20 мин., според големината на гнездата, до суха клечка. Изваждат се и още топли се намазват с конфитюр, и оставят да се охладят.


  • Приготвя се глазурата:
    Маргаринът и натрошеният шоколад се поставят на котлона и се разбъркват, докато шоколадът се топи напълно. Добавят се  няколко капки олио за гланц на глазурата и излива върху сладкиша. За постен вариант, може да се използва само лека какаова заливка.
    Оставя се няколко часа да се стегне видът и да се обединят вкусовете. 
    Нарязва се на парчета.


     Много ми допадна идеята и вкуса за гарниране със захаросани корички. 



Опитайте...

12 коментара:

traiana каза...

Прекрасен сладкиш, а малките кексчета приличат на вулканчета:)

zi4e каза...

Малееееее .... колко са прекрасни и двата вида супер ,а и рецептата май е много лесна.
Това за коледа е невероятно за почерпка.
Прегръдки и хубава вечер

КАТЕРИНА каза...

О,Дианче!
Превъзходно,както винаги,невероятно вкусно,ароматно,интересно и направено с голям финес!
Обичам стила ти на аранжиране и снимане!
Прегръдки и нубав неделен ден:)

Dani каза...

Дианка,
както и да ми го поднесеш, ще го хапна с невероятно удоволствие!
Чудесно изглежда, а и не може да е без шоколадова глазура!
Прегръдка и хубава неделя!

di_ani каза...

Траяна, благодаря ти,
днес видях и харесах твоята рецепта за един също лесен и много вкусен сладкиш - обичам такива.
Поздрави и хубава неделя, Диана

Зиче,
този сладкиш е лесен, бърз и многовариантен - това ми допадна. Благодаря ти, поздрави и много усмивки, Диана

Сърдечна благодарност, Кате!
Симпатията е взаимна, аз харесвам твоят начин на поднасяне и .
Прегръдка за теб и спокойна вечер, Диана

Дани,
заповядай, почерпи се, може и с още шоколадова глазура да полея...
Нищо че е без яйца, е вкусен. Този тип сладкиш, в различните му варианти не остарява:)
Топла прегръдка за теб, хубава неделя, Диана

Елена Димиева каза...

Диани, много красиво, и не ми иглежда труно. Копвам си рецептата и ще ги пробвам обезателно!
Поздрави!

Kokona каза...

Ух, че апетитно!
Постен или не, аз и двата варианта бих яла.:)
Заинтригува ме и описания по пипкав начин с двойното печене.
Най-вероятно ще се отрази и на вкуса на самия сладкиш, но за да разбера това, ще трябва да приготвя и двата варианта - и по-бързия и по-бавния.

fedora каза...

Ама много хубави геометрични форми постигаш, Ди! Харесва ми предложението, още повече, че човек може да постигне различен привкус, благодарение на конфитюра.
Глазурата е трепач! :))

eva bor каза...

Фантастични сладкиши Дианче, както винаги съм зашеметена от красотата и вкусните предложения :)
Чудна неделя!

Живка каза...

Дианче,имам сладко,което много, много не ядем,но по този начин ще бъде използвано.Благодаря за споделената рецепта-снимките както винаги-уникални!
Приятен ден!

Daniela Dineva каза...

Супер изглежда този сладкиш!!!
Поздравления за невероятната рецепта. Кафенцето насреща е допълваш елемент към шоколадовото удоволствие.

di_ani каза...

Благодаря ви момичета!
Много се радвам, че тази семпла и позната рецепта ви допада в един по-различен вариант.
Елена,
Дарина,
Ина,
Ева,
Живка,
Дани
Сърдечни поздрави и голяма прегръдка за всяка една от вас, Диана