неделя, 5 април 2009 г.

Постни шоколадови квадрати /мъфини/

Неделният сладкиш е по рецепта на
постни шоколадови квадрати

Този път вариант мъфини.

1 чаша = 240 мл
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се приготви и във формички за мъфини. Направих доза и половина за 12 -14 мъфина. Тогава времето за печене е 25 мин.

Могат да се сервират поръсени с пудра захар, кокосови стръготини или залеят с глазура.
Глазура:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.

Рецептата е комбинирана с основна идея veganagogo

Още постни сладкиши 

14 коментара:

Milen@ каза...

Дианка, това е още едно шоколадово изкушение, което с удоволствие бих опитала! Имаш чудесни и много изкусителни рецепти, а представянето им е стил, красота и въображение! Голямо удоволствие е да се разглежда блогът ти!

Поздрави, Милена

di_ani каза...

Милена,
твоето мнение е много стойностно за мен!
Благодаря от сърце за тези мили думи, симпатията ни е взаимна!
Слънчев и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

Поздрави и от мен на авторката за страхотната рецепта!!! Скоро по-вкусно нещо не бях яла. Нямах ванилия и я замених с малко бадемова есенция - страшно ароматен стана сладкиша!!! Задължителен е просто! :)

di_ani каза...

Сърдечна благодарност, Анонимен!
Много се радвам, че тази идея ви допада. Аз, от своя страна ще се възползвам от предложението за бадемовия аромат. Убедена съм, че ще се получи по-фин сладкиш.
Хубави и усмихнати почивни дни, Диана

Pavlety каза...

Диани, много добро предложение! Сега имам нещо много вкусно, с което да почерпя гости, спазващи коледния пост! Аз пък в глазурата сложих черешово ликьорче, ммм!

di_ani каза...

Благодаря ти Павлети!
Ще се радвам,
да допадне и на твоите гости.
Има варинати и за обогатяване на тестото - Илианка предлага чудесна идея за добавяне на чаша орехи.
Поздрав и усмихнат ден, Диана

малки неща каза...

Диана, направих тези шоколадови мъфини и много се харесаха. Благодаря за рецептата и весело посрещане на новата година! :)

di_ani каза...

Благодаря от сърце, Мира!
Много се радвам, че са ви харесали.
Сърдечен поздрав, Диана

Анонимен каза...

Мацки, жестоко е усещането на меласата(1/2 от даденото количество захар)

Люси каза...

Здравейте и от мен :) Страхотен блог и истиснко вдъхновение за мен, като много млад блогър. Много ме радва, че имате такова изобилие на постни ястия и сладкиши. Направих препратка към ваша рецепта в моя публикация, надявам се да съм спазила всичко необходимо. ( http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/05/blog-post_3.html )
Пожелавам ви весело посрещане на празника!

di_ani каза...

Сърдечна благодарност, Люси -
за доверието, оценката и обратната връзка!
Блогът ви е чудесен, с подбрани рецепти, красиво оформление и стилен дизайн.
Успях да видя и ефектното великденското предложение на този сладкиш - много оригинално решение!
Моите поздравления и пожелания за светли и благословени празници, Диана

vseznaiko каза...

Сладкиша и прекрасен! Благодаря Ви за предложението!

di_ani каза...

Зарадвахте ме, vseznaiko -
Благодаря много за доверието, обратната връзка и най-вече, че сладкишът ви е се харесал. За мен това е смисълът и удовлетворението за споделените рецепти и кулинарни идеи.
Сърдечни поздрави,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

Вили каза...

По тази рецепта направих блатове за торта.Направих 4 бр. изпекох ги в тава с размери 40/25 см. Станаха много сочни и вкусни.Благодаря за рецептата :)