Ябълкова шарлота с козунак
Продукти за 6 порции:6 ябълки
¼ ч.чаша захар / на вкус, според сладостта на ябълките/
60гр. масло за ябълките
1 лимон – кора и сок
1 с.л. ароматно бяло вино
½ ч.чаша конфитюр от кайсии /използвах дюлев/
1 ч.л. канела
2-3 с.л. мед
2-3 с.л. орехи
2 с.л. стафиди
около /зависи от големината на формата/15 резена сух козунак с дебелина 0, 5 см
50-70 гр. за намазване на козуначените филии
25 гр. масло за намазване на формичките, аз избрах керамични чаши.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на средно тънки резени.
Поливат се с лимоновия сок.
В тиган се запичат нарязаните на едро орехи. Изсипват се от съда и на тяхно място се стопяват захарта с меда и виното до леко карамелизиране. Добавят се маслото и ябълките, заедно с лимоновия сок.
Разбърква се от време на време, до изпаряване на течността. Отстранява се от котлона и ароматизира с лимоновата кора, канела и конфитюра. Прибавят се орехите, стафидите и оставя се да изстине.
Фурната се загрява на 175 С.
Формичките се намазват обилно с масло.
Предвиденото масло за козунака трябва да е много меко.
В оригиналната рецепта количеството на маслото е 250 за хляба и 75 за ябълките.
Предпочетох по-малко масло и намазване на филийките.
Козунакът се реже на резени с дебелина 0,5 см , широчина около 2 см. и височина, колкото е височината на съда. Намазват се филийките с лек слой масло, и подреждат около стената на съда за печене. Важно е леко да се застъпват.
Напълват се с ябълковата смес, отгоре се поставя и капаче от козунака.
Пекат се на водна баня за 20-на минути, до зачервяване.
Охлаждат се, но не напълно във формите, поръсват се с пудра захар, обръщат и сервират.
Подходящо вкусово допълнение е сметана, конфитюр, сладолед и крем - една добра комбинацията на леко топло и студено.
Основната рецепта, с изменения е Apple Charlotte на gourmettraveller
Близко вкусово ябълково съчетаване с карамел и крем е Шоколадов ябълков крамбъл
На още една, по-различна идея за ябълкова шарлота, която харесвам може да се насладите тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар