Негово величество Спанакът!
Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг - със или без спора относно количеството на желязо. Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглеводороди, на витамините С, В1, В2, В6, E, K и P, каротин, калий, фосфор, магнезий, антиоксиданти, За родина на растението Spinacia oleracea науката смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай. Заслуги за това имал кралят на Тибет, който изпратил семена от спанак в двореца на китайския император от династията Танг в знак за приятелство. В Европа се е появил най- вероятно през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка. Късното му навлизане в кулинарията личи и от твърде близките му наименования в почти всички европейски езици. Персийското му наименование aspanakh на арабски е станало isfinag, откъдето е влязло в испанския език като espinaca, в италианския като spinaci, а във френския като epinard. В Англия години наред го наричали испански зеленчук. Немското име на растението е Spinat,в руския език е шпинат. В останалите славянски езици името е сходно - спинак на чешки и полски, спинач на сръбски.
Една рецепта - популярна, която харесваме, правя често и позволява варианти с различни вкусове.
Тимбалчета от спанак с ориз на фурна
300гр. изчистен спанак
2 стръка пресен лук /или ½ глава стар/
1/2 -1/3 чаша ориз
150 гр. сирене , натрошено /несолено/
1 с.л настърган пармезан
1 -2 с.л. настърган кашкавал
2-3 яйца
1 с.л. джоджен или босилек
1 скилидка чесън
30 гр. масло и няколко лъжици олио
сол, черен пипер на вкус, щипка индийско орехче
масло и галета за поръсване
Оризът се сварява в ароматен бульон, до полуготовност, не разварен - al dente.
Скилидката чесън се запържва в олиото и маслото, след което се изважда.
Нарязаният спанак се задушава в мазнината, с бялата част на лука и щипка захар докато омекне. Прибавят се свареният ориз, сиренето, яйцата, зелената част на лука, пармезана, кашкавала и вкусовите подправки.
Джодженът, респ. босилекът е с доминиращ аромат.
Съдчета се намазняват с масло и поръсват с галета.
Пекат се на водна баня в затоплена фурна на 180С за около 30 мин.
Варианти:
- Добавка на 100 гр. задушени гъби в общата смес;
- Добавка на 1-2 с.л. запечени слънчогледови семчици.
Подходящ е млечен сос за гарниране и сервиранер и салата.
Може да се изпече и в общ съд, както във вдъхновяващата ме рецепта.
И още спанак с ориз...
Няма коментари:
Публикуване на коментар