вторник, 10 март 2009 г.

Коприва / спанак с ориз и ядки


Коприва / спанак с ориз и ядки

Една кафена чашка ориз се накисва във вода и престоява 20 мин., отцежда се и поставя в студена мазнина /аз използвам маргарин и олио/. Включва се котлона и когато започне пърженето се добавя скилидка чесън и глава кромид лук /нарязана на ситно/. Задушва се и се добавя малко лим. сок /за по - бял цвят/. Овкусява се с черен пипер, сол , чесън на прах, джоджен. Долива се топла вода 2,5 к. чашки, изчаква се да заври и изключва котлона, като съда остава на него. След 20 мин. в зависимост от вида на ориза трябва да е омекнал, но не разкашкан.

3 - 4 шепи коприва (може и сушена) се заливат с вряща вода да ги покрие. Ври около 10 минути до омекване с кубче зеленчуков бульон и 1 ч. лъжичка джоджен. Прецежда се (течността се запазва за супа), а копривата се пасира. Овкусява се със счукан чесън, зехтин, няколко капки балсамов оцет и 1 с.л. доматено пюре.
Ядки една шепа микс /орехи, бадеми и шам фъстък/ се смилат на едро и запичат леко, за да се засили аромата им. Поръсват се върху копривата.

В готварски пръстен се поставя копривеното пюре, отгоре смлените и запечени ядки, и ориза.
Гарнира се с кетчуп, маслини и пресен лук /чесън/.

Така приготвената коприва /без ориза/ може да се поднесе и като разядка с препечен пълнозърнест хляб.

Тази рецепта може да се изпълни и със спанак, който е задушен в мазнина и ароматизиран с мащерка,пресен джинджифил, чесън, черен пипер и няколко капки балсамов оцет.
Добре се съчетава вкусово с карамелизирани моркови.


Няма коментари: