сряда, 25 март 2009 г.

25 март - Свето Благовещение

Днес християните празнуват Благовещение
Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството.

Християнската църква празнува този ден в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника - Благовещение. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.
Според поверието , в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.
Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник. Аз правя и сладки питки "жаваронки".
Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, като духовен семеен празник. Бил е свързан с църковна служба, с празника на света Богородица и е пренасял сякаш частица от светлината, от радостта на Майката Божия и към собствените майките.
Иска ми се да поздравя майките - с обич, с добра дума – може би и с цвете…



Честит празник!

!

Няма коментари: