Неизброими са превъплъщенията на палачинките. Познати по света под най-различни наименования, те радват хората от далечна Южна Индия до САЩ и макар понякога принципите на приготвяне да имат малко общо помежду си, тази всенародна страст говори за трайна, направо вечна връзка на добрия вкус.
Индийската доса е тънка, приготвя се от различни видове брашно, най-често оризово, и обикновено по-предпочитан е соленият вариант с обилно лют елемент.
В Малайзия и Сингапур съществуват версии, при които яйцата и водата се заменят със соево мляко, а в Южна Африка се поднасят със захар с аромат на канела.
Щатите и Канада са дали своя принос към галактиката на палачинките, като там те са едни топчести пухкави питки, които се приготвят с някакъв вид набухвател, най-често бакпулвер.
В Европа тестената компания е многобройна, но със сходна идея и мисия – блинчики, pancakes и crêpes имат някои детайлни разлики, но като краен резултат доста напомнят нашите си палачинки.
Каквито и да са - палачинките винаги са нещо по-специално, дори и в постен вариант.
Постни портокалови Pancakes
Продукти за 10 бр.
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 1 / 4 чаши пшенично брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 / 2 чаена лъжички сода
1 / 2 чаена лъжички сол
1 / 4 чаена лъжичка канела
1 / 8 чаена лъжица индийско орехче и щипка карамфил /по желание/
1 чаена лъжичка портокалова кора (прясно настъргана портокалова кора)
1 1 / 2 чаши портокалов сок
1 / 4 чаша бели стафиди (по желание)
1 с.л. олио
Загрява се тиган на средна температура.
Смесват се всикчи сухи съставки, портокаловата кора, стафидите и сока.
Разбъркват до хомогенизиране.
Леко се омазнява тигана, налива се от сместа и пържат до появат на „балончета”.
Обръщат се и доизпържват до златисто.
Сервират се веднага, поляти с мед.
Това постно и вкусно лакомсво е от fatfreevegan
Няма коментари:
Публикуване на коментар