неделя, 27 октомври 2013 г.

Шоколадова бисквитена торта



Идеята е в непреходните вкусове, но това не е само шоколадова бисквитена торта, 
тя се определя за любимата торта на принц Уилям и стана много популярна покрай сватбата му с Кейт Мидълтън, когато освен традиционната плодова торта с крем, бе пожелал и още една - шоколадова бисквитена.
Избрах да я представя дни, след кралското кръщение на принц Джордж Александър Луи, сина на принц Уилям и Кейт Мидълтън, които бяха избрали светското събитие да се проведе на 23-ти октомври за да кръстят малкия Джордж. Тримесечното бебе е било кръстено в кралския параклис на двореца "Сейнт Джеймс," резиденцията на принца на Уелс, с вода от река Йордан, /където е бил кръстен Исус Христос/, облечено в копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г., която е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям. Кръщенето на малкия принц, в контраст с бляскавата сватба на херцога и херцогинята на Кеймбридж през 2011 г, е било в тесен кръг на частна церемония, след което гостите били поканени на чай в официалната резиденция в Лондон на принц Чарлз, Кларънс хаус. Там им било сервирано парче от сватбената торта на Уилям и Кейт, една британската традиция, да се замразява най-горния слой на сватбената торта и да се черпят гостите при кръщението на първородното дете.
Счита се, че любимият на сладкиш принц Уилям е мил спомен от майка му, принцеса Даяна, а се споменава и за фаворит на кралица Елизабет, приготвян почти винаги, когато той се присъединявал към нея за чай. Предполага се, че рецептата в автентичен вид се знае само придворните готвачи, но е известно, да е доста лесна за направа, дори и в домашни условия - състои се само от хрупкави бисквити, масло и много шоколад. Естествено е да има различни версии на тази торта – поне аз намерих няколко – само с шоколад, с шоколад и сметана, с шоколад, стафиди и кондензирано мляко, с шоколад, ядки и плодове, с шоколад и крем "нутела", а сигурна съм, че има и още много… Много харесах кралското предложение на Дани с добавка на пресни череши и ром, мед и солени бадеми... Избрах да проверя рецепта, приписвана на Дарън Макгрейди /Darren McGrady-, бивш кралски готвач в продължение на 15-години на кралица Елизабет Втора и личен готвач на лейди Даяна, принцовете Уилям и Хари/. При всичките притеснения за наличието на сурово яйце .... в този вид и с варианти /,а преди години като подобие на бисквитения сладкиш "салам"/, я правя често – семпла и лесна за приготвяне, бърза и без печене, удобна за престояване и декорация, с гарантиран вкус и представително име…Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям.


 Шоколадова бисквитена торта 
/Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям/
 /Darren McGrady recipe/

Продукти за малка торта /ф18см./ дозата може да се удвои
240 гр. чаени бисквити
125 гр. масло
120 гр. захар, фина
120 гр. шоколад
1 яйце*

* препоръки на читатели към оригиналната рецепта и още - яйцето може  са пропусне или замени с 1/4 ч.чаша сметана, или мед, или ябълково пюре, които да омекотят шоколада.

240 гр. шоколад за глазиране
какао и/или канела за поръсване
Малка форма за торта се намазнява леко. Бисквитите се натрошават на едро. Разтопява се рендосаният шоколад на водна баня. Разбиват се маслото със захарта на крем и добавят към шоколада с непрекъснато разбъркване, накрая и яйцето и продължава до хомогенизиране. Аз размених последователността и към топлия шоколад първо прибавих яйцето и след него маслената смес. Поставят се парченца бисквити, като трябва напълно да се покрият с шоколадовата смес. Пълни се формата, леко притиска и изглажда, за да няма въздушни мехурчета. Поставя се в хладилник за около 3-4 часа, най-добре за нощ.

Изважда се от формата и се залива с разтопения шоколад или може да се поръси с какао.


Естествено, че вкусът и ароматите могат да се обогатят с 
 ядки,  плодове, стафиди, както и да се оформи по различен начин.

 И още, във вариант пастички с допълнения:


С разбита сметана или ароматна напитка - въпрос на избор:)



Опитайте...

36 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дани, иситинско шоколадово блаженство... Много, много вкусно и толкова изкусително!
Сърдечни поздрави, Дани! :)

Iviyana каза...

Мммм тази рецепта е толкова елементарна , но пък на вкус е уникална и може да се направи и в най-екстремните ситуации хахахахааа :) . Прегръдки !!!

Dreamer каза...

Изглежда страхотно, малко ми напомня на сладък салам, но това е защото го обожавам. Някой път ще си направя и аз такава торта. ^.^

pep-4o каза...

Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!
Благодаря, че сподели, ще опитаме със сигурност от нея :)
Прегръдка и хубава нова седмица!

Dani каза...

Дианка, влюбена съм в моя вариант на тортата!
Със сигурност ще се случи същото и с твоя!
Чудесно е поднесена както винаги!
Прегръдка и усмихната нова седмица!

Анонимен каза...

Както винаги стил и класа!!!
А какви бисквитки са използвани??

fedora каза...

Разкошна е, Ди! Страхотно оформление и чудесни разрези!
Сърдечни шоколадови прегръдки :))

Роси каза...

Дианка,личи си,че тази торта ви се е харесала много при толкова варианти и безпогрешни презентации!Все едно разлиствах луксозен кулинарен каталог,комплименти!
Прегръдка и хубав понеделник!

traiana каза...

Голямо изкушение:) С теб сме на една вълна, по-късно и моята бисквитена торта, която обче няма да стигне до принца:)

Мира каза...

Поздравления ,Дианка!
Чудесен кулинарен шедьовър,поднесен стилно и елегантно!
Хареса ми във всичките варианти!
Приятна и ползотворна нова седмица!

Eva Toneva каза...

Истинско произведение на кулинарното изкуство си сътворила, Диана! Невероятно майсторство и финес, адмирации! Прекрасна нова седмица пожелавам! :)

Ани каза...

Дианка, винаги, когато се отбия тук ми иде да забравя за всякакъв спорт и диети, направо ме побъркваш :))) Страхотно изглежда бисквитената торта, а пастичките нямам думи, греховно вкусни. Сърдечен поздрав мила

Иглика каза...

Дианка, тортата изглежда перфектно, страхотно оформление, прегръдки!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, направо шоко-фантазия! Обаче като знам колко си слабичка, кой ги изяжда тия вкусотии се питам?
С усмивка
мария

Еoc каза...

Красота :)Пък и вкусно :)
Хубава седмица от мен, Дианка!

Йоланта Делибозова каза...

Като непипната с ръце,такова изящество.Диди,ти знаеш ... няма да го казвам,почувствай го.

Екатерина каза...

Неустоимо вкусни шоколадови прелести! Много красиво са оформени, Дианка, страхотна презентация! Поздрави и прекрасна нова седмица!

Tania каза...

Диди, много красива презентация на тази толкова любима за много хора торта! Прекрасна е и на вид, а надявам се и на вкус! Поздрави!

Diana Stoyanova каза...

Страхотно шоколадово изкушение и както винаги невероятни снимки, приканват те да се присегнеш и да си дръпнеш парченце :)). Поздравления!

vesela каза...

Дианка, в твое изпълнение дори простичката бисквитена торта се превръща в шедьовър, прекрасно представяне!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!Много красиво оформена торта, страхотна презентация и много красиви снимки! Поздрави и хубав ден ти желая!

di_ani каза...

Много благодаря за всички вас за интереса и милите думи.
В крайна сметка, това е само една шоколадова бисквитена торта,
но идеята е в непреходните вкусове, спомени и разнообразни възможности - семпла и лесна за приготвяне, бърза и без печене, удобна за престояване и декорация, с гарантиран вкус и представително име…Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям, а и поводът ми се стори удачен за представяне:
Гери,
Иви,
The Woman,
Пепи,
Анонимен,
Ина,
Роси,
Траяна,
Мира,
Ева,
Ани,
Иглика,
Зори,
Йоли,
Таня,
Дианка,
Веси,
Таня,
Кате,
Мария,
Дани,
Благодаря ви от сърце, поздрави,
хубава, слънчева и усмихната неделя, Диана

Angellove's Cooking каза...

Дианка, прекрасна е и непременно ще се пробва :) подозирам в различни и чести вариации!!!
Успешна и усмихната нова седмица от мен :)

Bety каза...

Как не съм видяла това бижу!
Чудесна презентация и много хубави снимки, Дианка!
Хубава и усмихната седмица!

di_ani каза...


Мина, Бети,
наистина в това изобилие от кулинарни предложения в множеството кулинарни блогове не успяваме да видим всичко.
Благодаря ви,
сърдечни поздрави и прегръдки за вас!

gogolina каза...

И аз съм от закъснелите :)
Обаче искам да оставя коментар след това красиво представяне на това шоколадово изкушение!
Когато го направя и аз, най-щастлив ще е големият ми син :)
Толкова красиви и изразитени снимки!
Направо да си бодна от монитора с виличка :)

Kokona каза...

Голям разкош, Дианка! И в двата варианта много ми хареса :)
Обичам такъв вид торти :)

di_ani каза...

Благодаря много, момичета,
Дани, Дари,
любими съставки, любими аромати - Шоколад -
радвам се, че ви харесва.
Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

По повод на мой рожден ден/събота/направих тортата. Е, не се получи толкова изискана като на снимките, но е много приятна, интересна и по-различна от стандартните торти и сладкиши.Благодаря за рецептата. Ежедневно следя блога и чакам с нетърпение всяка публикация.Яна

di_ani каза...

Първо поздравления за рождения ви ден, Яна,
сърдечни поздрави за здраве, и успехи, сбъднати мечти и много много щастие!
Благодаря за доверието, хубав и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

Благодаря за поздравите!!Яна

di_ani каза...

Най-сърдечни и от мен, Яна,
радост, щастие и много усмивки, Диана

Unknown каза...

Получи се страхотна тортичка. Понеже не мога да кача снимка тук, ще дам адрес към снимката. http://www.receptite.com/snimki.php?photo=46458

di_ani каза...

Благодаря много, Елена, радвам се и ми драго, че си се доверила на тази рецепта, и най-вече,че се е получила страхотно...
На свой ред се впечатлих от прекрасния ти албум, който си позволих да разгледам.
Моите поздравления -
страхотни неща имаш, дали не открих или нямаш свой кулинарен блог - би било чудесно!
Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

Unknown каза...

Благодаря! Не всички снимки в албума са мои, по скоро в този албум "Десерти" са събрани снимки от много потребители. Ето тези снимки са мои http://www.receptite.com/snimki.php?usr=elit093 . Не, нямам блог, понеже на този етап все още изпробвам рецепти от сайтове, с една дума експериментирам. Някой ден, когато достигна нужното ниво, ще се радвам да споделя блога си с Вас. Поздрави и приятен уикенд! Дано продължите да ни радвате с Вашите рецепти!

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
на свой ред си мисля, че една от идеите на блога е да се съхранят и споделят рецепти, идеи и вкусове -
така,че винаги би могла да започнеш...
Сърдечни поздрави, хубави, усмихнати и вкусни зимни дни, Диана