неделя, 20 октомври 2013 г.

Шоколадов браунис с есенен привкус



Обичам есента, в нейната пищна красота, нежна пъстрота и пастелен колорит. Обичам вкуса и уханието на есен. Обичам усещането за домашен уют, изпълнен от топлина и миризма на прясно изпечен сладкиш с типичните есенни аромати. За неделния десерт избрах браунис, заради универсално му предимство към успешни комбинации с множество необичайни вкусове и подправки, специфичната контрастна структура между по-плътен повърхностен слой, мека вътрешност и наситен шоколадов вкус. И не само…  


Наскоро си спомних, че браунис /chocolate brownie/, като един от популярните, лесни и бързи рецепти за богат шоколадов сладкиш, с многобройни вариации и разновидности, празнува вече своята 120-та годишнина. По-официално за начало на неговата история се счита 1893-та, когато през месец октомври в Чикаго се провежда поредното Световно изложение  (World's Columbian Exposition), посветено на 400-ната годишнина от стъпването на Христофор Колумб на американския бряг. У нас свързваме това изложение и с книгата „До Чикаго и назад“- първия пътепис на Алеко Константинов до Новия Свят, написан след пътуването му там, провокиран от приятелите, подтикващи го да оформи своите впечатления.
Като любители на браунис в колекцията ми има вече с тиквен и с ябълков есенен аромат, а това е още един, но без плодово присъствие - шоколадов браунис с топъл сезонен привкус. Богат маслен шоколадов вкус, влажна и по-едрозърниста структура, ядки за акцент и сладък аромат на любими подправки като канела, джинджифил, индийско орехче и карамел, една по-различна идея за вкуса, по аналогия с есента. За базова рецепта използвах препоръка и обещание за THE BEST BROWNIES.
За повече разкош завършва с карамелена глазура, лек шоколадов щрих и 
фъстъци в захарно-медена обвивка - остава само чаша топло какао или чай…
и усещане за спокойна есенна рапсодия:


Шоколадов браунис с есенен привкус
 /по идея, с изменения от THE BEST BROWNIES/ 

Продукти 

200 гр. масло
140 гр. шоколад*
1 ¼ ч.чаша захар
3 яйца
2 с.л. какао
1 ч.чаша брашно
1 щ. сол
¼ ч.чаша смлени бисквити
¼ ч.чаша едро нарязани ядки /орехи и/или други/
½ ч.л. бакпулвер
1 с.л. бадемов ликьор/коняк
1 ч.л. микс есенни аромати 
/канела, ванилия, джинджифил и индийско орехче, с пропорции  на вкус/

* 100 гр. тъмен 50% какао и 40 гр. млечен шоколад
1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява до 175 градуса С. Тава в размери 20х20 см. се намазнява и поръсва с брашно или покрива с хартия за печене алуминиево фолио.
В по-голяма купа, подходяща за термична обработка или друг съд се стопява маслото.
Сваля се от огъня и се разбърква със захарта, яйцата и ароматите. Разбъркват се какаото, брашното, солта с бакпулвера и бисквитите. Смесват се сухите и мокри съставки, разбъркват се само до обединяване и изсипват в тавата за печене.    
Пече се в предварително загрята фурна за 25 до 30 минути. Важно е да не се препича, аз пекох 25 минути. 


Изважда се от фурната и оставя да се охлади, след което залива с карамелена глазура, а след нейното стягане се правят "щрихи" от 50 гр. разтопен на водна баня или в МВ, шоколад.


Разрязва се  след пълното му охлаждане.


Глазура:
1 опаковка карамелена глазура на д-р Йоткер или студен, стегнат Карамелен сос


Вече споменах, че допълних с карамелени фъстъчени плочки. И тяхната рецепта:


Карамелено фъстъчени плочки
Продукти:
1 ч.чаша захар
¼ ч.чаша вода
1 с.л. мед
2 с.л. масло
½ ч.чаша фъстъци, печени и осолени
1 щ. сол
½ ч.л. сода бикарбонат

1 ч.чаша =240 мл.


В тенджера с дебело дъно се кипва захарта с меда и водата, след което се оставя да ври на умерен огън, като се разбърква. По препоръка, ври до достигане 234°F (112°C), измерена с готварски  термометър, или  за около 10-на минути, когато 1 ч. л. горещ сироп пада в студена вода образувайки мека, еластична топка. Добавят се фъстъците и разбъркват, следва маслото, солта, ванилията и содата за хляб. Всичко се обединява добре и съда се маха от котлона. Веднага се излива върху намазана метална тава. С използване намазнена шпатула се разстила тънко и оставя да се охлади. След изстиване се чупи на парчета.


Може да се съхраняват в херметически затворени съдове, на хладно и тъмно място в продължение на седмица.  Чудесни са за гарниране и на сладолед.


Опитайте...

26 коментара:

Eva Toneva каза...

Истински разкош, Диана! Невероятно ароматно, вкусно и много елегантно поднесено изкушение! Прекрасна неделя ти желая! :)

Люси каза...

Отново прекрасно предложение Диана! Сега си пия кафето и така хубаво щеше да ми дойде едно парче от този сладкиш :)

Гергана Лазарова каза...

Ех, ама как да не се изкуши при теб човек, Дианка... И като любител на всичките ти рецепти и на чудения браунис, определено мисля да пробвам и този вариант. Благодаря ти, че си винаги така креативна и вдъхновяваща. :)
Прекрасна есен ти желая! :)

Павлина Петкова каза...

Толкова изкушаващо изглежда, все пак е брауни и то шоколадово! Приказно е! Прекрасен слънчев ден!

Таня Голева каза...

Страхотно и неустоимо сладичко предложение поднасяш,Дианче.Много ми допаднаха и карамелените плочки,ще ги опитам.:)Хубав уикенд ти желая!

pep-4o каза...

Страхотен брауниз, Дианка!
И цветово съчетан с есенните листа :) и влажност.
Поздравления!
Поздрави сърдечни и хубава нова седмица!~

Candy каза...

Неустоим! Великолепна есенна интерпретация, невероятен вкус и много красота! Разкошен сладкиш, Дианка! Прегръдки!

Mira каза...

Диана, браунисът изглежда страхотно! Есенните аромати сигурно чудесно пасват на шоколадовата основа :). Определено е заинтригува с тази рецепта :)
Поздрави и хубава нова седмица!

Мъх каза...

Дианка, късната есен и зимата са моите сезони за браунис- всяка неделя му се наслаждаваме;) Прекрасни вкусове и прекрасни снимки! Благодаря ти!

traiana каза...

Толкова рано , такава вкусотия, Дианака, просто е неустоима! Хубава седмица!

Роси каза...

Дианка,при теб изобилието е винаги гарантирано!Няколко рецепти накуп омагьосват сетивата всеки път!Отново богат на аромати десерт и толкова сочен!Пожелавам успешна нова седмица!

Иглика каза...

Неустоим е, Дианка, толкова влажен и шоколадов и така елегантно презентиран, поздравления и пожелания за прекрасна седмица!

Marta каза...

Излежда чудесно твоят браунис, Дианка. И фъстъчените плочки и аранжировката, и есента!

Да са ти пълни дните с обикновени чудеса!:)

Живка каза...

Разкош...
Хубав ден,Дианка!

Йоланта Делибозова каза...

Толкова хубаво изглежда,че привкусът му е зимен, пролетен и летен, освен есенен.Този разкош е за цялата година,невероятен е!

Ани каза...

Страхотна рецепта Дианка, комбинацията от ароматни есенни подправки и какао е чудесна.

The witch каза...

Красота! Това е една сладка есен!

di_ani каза...

Много благодаря на всички ви за милите думи и чудесни коментари. Радвам се и усмихвам, наистина :)
Есента е любимият ми сезон, както и на повечето от вас, и успях да се насладя на много красиви, вкусно изкушаващи идеи.
Ева,
Люси,
Гери,
Поли,
Таня,
Пепи,
Кате,
Мира,
Мъхче,
Траяна,
Роси,
Иглика,
Марта,
Живка,
Йоли,
Ани,
The witch,
На свой ред ви благодаря за удоволствието. Хубава, усмихната и вдъхновена есен ви желая, Диана

Petya Ivanova каза...

Прекрасно!Моето дете умира за карамел във всичките му форми,затова скоро ще пробвам твоята рецепта за карамелено фъстъчени плочки! Поздрави! :)

di_ani каза...

Благодаря, Петя,
много ще се радвам да ви се харесат, ядките могат да бъдат и различни.
Аз ви желая усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана

Kokona каза...

Страхотен брауниз и перфектно съчетани вкусове. Шоколад, бисквити,ядки, карамел, ммммм, чак тук ми замириса :)
Грабвам си парченце с удоволствие :)

di_ani каза...

Благодаря, Дари,
любим сезон, любими съставки, любими аромати..., радвам се, че ти харесва.
Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

Анонимен каза...

Карамелената глазура на д-р Йоткер от къде може да се закупи!???

di_ani каза...

Аз я закупих от веригата магазини Кaufland, но успешно може да се замени и с домашна.
Поздрави, Диана

Анонимен каза...

При нас няма в Кaufland нито в Била. Ще бъде с домашна.Яна После ще напиша!!

di_ani каза...

Яна, много ще се радвам да ти се хареса, естествено може и с домашно приготвена, напр. както соса в Шоколадово канелé с карамелен сос.
Подправките, също могат да се комбинират и дозират на вкус.
Сърдечни поздрави, вдъхновение и много усмивки, Диана