Такива финландски картофени питки видях приготвени от Живко Иванов, един от моите фаворити /заедно с Владо/ в кулинарното TV шоу "Lord of The Chefs". Бях сигурна, че ще ни допаднат, потърсих рецепта и повече информация за тези плоски хлебчета. Наричат се "Rieska" – традиционен картофен безквасен хляб, направен най-често от ръжено/овесено брашно и варени картофи, както и пшеничено за развитие на глутена. Различните провинции имат свои варианти, които смятат за оригинал и така се срещат добавки на мляко, масло, яйца, дори и набухватели. Бързи и лесни за приготвяне, сервират се топли, намазани с масло- мекички и вкусни.
Гарнирах със сурово маринована херинга т. нар. ‘морско сребро’ на Балтийско море, още една характерна за скандинавска кухня и много полезна риба. И както по традиция консумират много млечни храни и продукти, добавих цедено кисело мляко с нарязана краставица. Няколко стръка пресни подправки, за допълване на вкуса и ароматна свежест.
Финландски плосък картофен хляб - Rieska
Продукти за 4 питки:Гарнирах със сурово маринована херинга т. нар. ‘морско сребро’ на Балтийско море, още една характерна за скандинавска кухня и много полезна риба. И както по традиция консумират много млечни храни и продукти, добавих цедено кисело мляко с нарязана краставица. Няколко стръка пресни подправки, за допълване на вкуса и ароматна свежест.
Финландски плосък картофен хляб - Rieska
Адаптирано с изменения от Rieska – Finnish Potato Flat Bread
1 ½ ч. чаша охладено картофено пюре-пасирани сварени картофи
¾ - 1 ч. чаша брашно / лимец* и пшеничено/
1 яйце
1 с.л. масло
1 ч.л. сол
*Използвах брашно- готова смес за хляб с мая от лимец/динкел предназначено за машина.
Смесват се картофите с маслото и ¼ ч.чаша брашно от динкел и солата. Сместа се оставя се за няколко часа в хладилник.
Загрява се фурната на 220C.
Добавя се яйцето и още брашно - лимец и пшеничено до получаване на хомогенна смес. Разделя се тестото на 4 порции.
В тава за печене , облицована с хартия за печене се пръсва с брашно. Поотделно се поставя всяка част от тестото и оформя на диск.
Набождат се с вилица и пекат около 15 мин.
Сервират се топли с масло, риба или млечни продукти.Смесват се картофите с маслото и ¼ ч.чаша брашно от динкел и солата. Сместа се оставя се за няколко часа в хладилник.
Загрява се фурната на 220C.
Добавя се яйцето и още брашно - лимец и пшеничено до получаване на хомогенна смес. Разделя се тестото на 4 порции.
В тава за печене , облицована с хартия за печене се пръсва с брашно. Поотделно се поставя всяка част от тестото и оформя на диск.
Набождат се с вилица и пекат около 15 мин.
Опитайте...
22 коментара:
Дианка, тази вечер мога да се нахраня само с прекрасно приготвени и поднесени рецепти!
За съжаление започнах с десерти, но на толкова вкусни питки с херинга не е възможно да устоя!
И на мен ми допадаше Владо!
Прегръдки и много усмихната седмица!
Благодаря много, Дани!
Аз също не бих отказала от твоето ягодовото изкушение.
Макар и да харесвах повечето участници в шоуто, Владо и Живко бяха моите фаворити. Беше ми интересно и желая всички да имат професионални успехи.
Прегръдка,
хубава и усмихната седмица, Диана
Нищо по-вкусно от топъл хляб... и малко добавки :)
Прекрасна рецепта, Дианка и много красиви снимки!
Хубав утрешен ден!
Диана, изглеждат много апетитно на снимката, а навярно са и много вкусни! А и поднесени така - просто запреглъщах като гладно котарак! :)))
Чудесна рецепта и много изкушаващи снимки !:)
Поздрави! :)
Миро
Изглежда прекрасно, Диани:)
Mi piace molto questa tua pietanza, ciao ❀
ммм, прекрасно изглеждат, а и да картофени. Включвам ги в списъка, защото съм сигурна, че ни харесат!
С пожелание за много усмихнат ден, Ди :)
Това ми звучи чудесно - ох :) и много апетитно изглежда!! Ле-леее :) как ме е яд, че съм на работа и не мога да ги пробвам веднага :))
Страхотни хлебчета - цял ден ще са ми пред очите!!
Дианка,
не знаех че финланците имат такива интересни питки, тип хлебчета. Но звучат много примамливо. Страхотно изглеждат. Благодарности.
Страшно апетитно изглеждат!
Напоследък съм на вълна питки, ще пробвам и тези.
Поздрави и приятен ден :)
Ох, невъзможна си. Нали знаеш, колко обичам хляб???
Прекрасни изглеждат, Дианка!
Сега къде да търся при нас такова брашно...?
Много апетитни питки, Диди!
И на мен Живко ми беше фаворит, макар да не гледах редовно, но хляба го "улових".
Картофен хляб съм правила, сигурна съм, че и тези питки ще се харесат у нас.
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Ох,че вкуснички питки,Дианка!Много ми харесаха,едни такива златисти,с вкусна коричка!
Поздрави и хубав ден!
Дианка, не съм следила цитираното шоу, но представеният от теб хляб ми хареса много, така с херинга или с друга рибка (вкъщи се яде много риба) предполагам, че ще е много вкусно. Благодаря ти за споделената рецепта!:-))
Усмивки и хубави дни!
This sounds very interesting and delicious. :)
Дианка, апетитно изглеждат тези хлебчета, не съм правила картофен хляб, при възможност ще опитам.
Много интересен картофен хляб, Диди!
Изглежда страхотно апетитно!
А поднесен и аранжиран по твоя неповторим начин направо е изкушение!
Поздрави и хубав и слънчев ден!
Не успявам с своевременни коментари -
Много ви благодаря!
Прегръдки и усмивки за всички, Диана
Чудесна рецепта, тъкмо търсех нещо подобно за един клуб в училище. Много благодаря!
Анонимен, много ще се радвам да ви се харесат - лесни и бързи, а с картофения акцент и по-различни.
Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
Здравей Диана, няколко пъти съм попадала на твоя блог и винаги рецептите са били много сполучливи. Благодаря ти за усърдието :) В къщи вчера решихме да опитаме една седмица без продукти съдържащи глутен и днес бях в търсене на нещо като хляб. Видях рецептата и ми се стори много апетитна, и за малко да се откажа да я направя защото има лимец и динкел вътре, но после реших да експериментирам с царевично брашно ..... И СЕ ПОЛУЧИ МНОГО ДОБРЕ! Сложих 1 чаша и може би още 1 супена лъжица с връх царевично брашно и 1ч.л мая на прах.
Продължавай да ни радваш и знай че ние вкъщи експериментираме :)
Съжалявам за късния отговор, но сърдечно ти благодаря, Катина!
Драго ми е, че си се доверила на рецептата и още повече се радвам,
че резултатът е бил успешен!
Твоята идея за изпълнение ми допада и следващия път ще опитам и аз,
страхотно предложение за разнообразяване на вкуса - обичам царевично брашно.
Отново ти благодаря, поздрави за теб и още кулинарно вдъхновение!
Публикуване на коментар