сряда, 11 май 2011 г.

Солунските братя

Няколко дни след деня на обединена Европа, почитаме славянските първоучители, обявени за нейни съпокровители. Днес, 11 май - православната църква тържествено чества паметта на Солунските братя
Светите братя Кирил и Методий
и тяхното равноапостолско и просветителско дело.
Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.


Всеки знае, Св. св. Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, като създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. С началото, през 862 /863г. се създава най-старата българска азбука - глаголицата. Тя предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.

Названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума“ (такова е и названието на буквата Г). Тъй като глаголати означава говоря, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“. Названието ѝ е възникнало късно в Хърватско, като има основания да се предполага, че старото название на глаголицата е било кирилица, по името на нейния създател Константин-Кирил Философ. С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги, с които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през 9 век.

Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. До средата на XIX век паметта им била отбелязвана поотделно – Св. Кирил на 14 февруари и Св. Методий на 6 април.





Писала съм за паралела между двата празника - 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на Славянската писменост, българската просвета и култура .

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).


Честит празник!

2 коментара:

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Благодаря за интересния разказ!
Прелестна снимка!
Поздрави и хубава вечер!

di_ani каза...

Честит двоен празник, Роси!
Бъди здрава, успяваща и усмихната, Диана