Със смяната на сезоните и първото есенно застудяване, като че се
засилва и усещането за повишен апетит – логичен стремеж на човешкия организъм към натрупване на запас от
мазнини. Успокояващо или не, като
правило в студено време се яде по-калорична и питателна храна. Най-често
съветите в тази насока са: ако ни е студено и сме гладни, си струва да се
облечем по-топло или да вземем топла вана, а чаша топло обезмаслено мляко, би помогнала
едновременно да се стоплим и ще задоволи чувството за глад. Но ако не ни напуска желанието
да ядем по-мазна храна, значи тя е необходима на организма. Освен топлите супи
за много удачни и полезни се считат картофите. Обичам картофи и за полезните им качества съм
споменавала многократно, а сварените с кората картофи са вкусно, питателно и
нискокалорично ястие. Все пак избрах две приятни есенни предложения, малко по-калорични рецепти,
варианти на печени картофи и оформени като картофени терини, сходни, но и различни от картофения галет. Подходящи е да се сервират горещи или при стайна температура за
предястие или лека вечеря, може да се допълнят със свежа салата или зеленчуци
по избор или пък като гарнитура към основно. Картофи „паве” – това предложение може да се определи като пластове
картофи или вид картофен терин, който на френски е известен също като картофени
„павета”. за предястие,
гарнитура или леко основно. Хрупкави
отвън и отвътре меки, харесван вкус. С помощта на видеото от световно
известният готвач Томас Келър /Thomas Keller/ в сайта на Марта Стюарт е лесно и достъпно за изпълнение. А втората идея е за една ароматна комбинация
от картофи, с ябълка и сирене „бри”, напластени
и запечени в индивидуални формички, ето първо нея във форма на тимбалче:
Следва картофеният терин тип "паве"
Картофи „паве”
/Potato Pave Recipe (from Thomas Keller’s Ad Hoc at Home)/
Продукти:
1 ч.чаша течна сметана
Морска сол
Прясно смлян черен пипер
3-4 големи картофа, препоръчват се червеникавокафяви
60 гр. масло
2 стръка мащерка
2 скилидки чесън,
Морска сол
Прясно смлян черен пипер
3-4 големи картофа, препоръчват се червеникавокафяви
60 гр. масло
2 стръка мащерка
2 скилидки чесън,
Червен лук (по желание)
Загрява се фурната до 180 °С. Покрива се основата и двете дълги страни правоъгълна
/22 х 11 cm/ форма за печене с по-голяма хартия за печене, която е по-дълга от
тях, за може да се покрие и отгоре. Омазнява се и поръсва със сол и черен
пипер. .
В голяма купа се налива течната сметана и добавя 1 ч. л. сол
и ½ ч. л. черен пипер.
Използвайки ренде, мандолина или остър нож се нарязват на
тънко картофи около 1/16 инча, около1,6 мм/. и веднага се пускат веднага в сметаната, за да
се избегне окисляването.
Следва наслояването: С леко застъпване, картофените филийки се подрежат
така, че да образуват равномерен слой върху основата на формата и наслояват два
слоя. Поръсват се с няколко малки кубчета масло, със сол и черен пипер
върху основния слой. Продължава се със следващия слой филийки картофи по начин,
който най-плътно ще запълни формата. Видео. Добавя се периодично масло, сол и
черен пипер, след всеки два слоя. След като е приключило наслояването, с предвидената
по-дълга хартия за печене се покрива горната повърхност, а също и обвива
плътно с алуминиево фолио.
Формата се поставя във фурната и пече в продължение на 1 час
или повече, докато омекне, при проба с шишче. Изважда се от фурната и оставя да
се охлади за около 15 минути. Подготвя се парче от дебел картон малко по-малък
от размера на съда (по-малък само с няколко милиметра, така че да обхваща
свободно в горната част на слоя). Увива се картончето в алуминиево фолио и се
поставя на най-отгоре, а върху него тежести, които да осигуряват равномерен
натиск, например пълни консервни кутии /
След охлаждане до стайна температура, се поставя в хладилник в
продължение на най-малко 6 часа, най-добре за нощ или до 2 дни.
Преди окончателното приготвяне, се освобождава от съда, леко
се подрязва и оформя правоъгълник. Нарязва се на парчета по желание – тип
„павета”и след като достигне стайна температура се запържва леко в топла и
овкусена по желание с чесън мазнина до златисто.От моите някои се разпаднаха, или нишестето в картофите не е било достатъчно или следващия път трябва да внимавам повече при напластяването...
Като предястие или лека вечеря, може да се допълни със свежа салата или зеленчуци по избор.
За свеж вид и аромат поръсих с едро нарязан червен лук и босилек.
Следва предложението за тимбалчета с картофи, ябълки и сирене "бри":
Примерни продукти за 4 порции
2 големи картофа
1 ябълка
125 гр. меко сирене, тип „бри” или "камамбер"
60 гр. масло, разтопено
мащерка, мента, риган или друга прясна подправка
сол и черен пипер,бахар на вкус
хималайска сол и див лук за поръсване
Загрява се фурната на 200°
C. Съдчета за суфле /може и по-високите за крем карамел/ се омазняват с
масло, като на дъното им се поставя хартия за печене.
Обелените, измити и подсушени картофи се нарязват на тънки
кръгчета /използвах V-
образно ренде /.
Ябълките също се нарязват на тънко, а сиренето на малки
парчета.
Картофените резени се потапят в разтопеното масло и
овкусяват със сол и черен пипер.
Аз използвах по-особената технология както при картофени галет с предварителното леко бланширане на картофените слайсове в горещо масло,
за около минута-две, до тяхното съвсем леко омекване. Изваждат се върху
абсорбираща кухненска хартия. Овкусяват се с подправките.С няколко от тях се покрива
дъното и със застъпване стените на съдчетата. Сипва се малко масло на този слой
и поръсва сол, черен пипер, щипка бахар и нарязана свежа подправка.. Покрива се
с резенче ябълка, сирене, картофи и се
продължава в този ред на подреждане да изпълване на обема. Завършва се с
картофи и притиска за уплътняване, след което повърхността се омазнява.
Пекат за около 40
минути или докато те са омекнали и златисто изпечени.
Изваждат се от фурната и охлаждат за няколко минути. С върха
на ножа се освобождават около ръба на всяко и обръщат. Като предястие или лека вечеря, може да се допълни със свежа
салата или зеленчуци по избор.
За свеж вид и аромат поръсих с едра хималайска сол, рукола и див лук.
Опитайте...
13 коментара:
Фантастични снимки на невероятно вкусни ястия, Дианка, поздравления и пожелания за ново вдъхновение!
Разкошни златни предложения!Много апетитни и сгряващи окото и небцето!
Как да не му се отвори сега апетитът на човек, Дианка... Може ли да събереш толкова вкусотия наведнъж? Чудесни са се получили и тимбалчетата, и паветата. :)
Сърдечни поздрави и ползотворен ден! :)
Дианка, толкова апетитно "паве" не съм виждала :)
Чудесно съчетание и технология за картофите!
Прегръдка и много усмивки!
Страхотни вкусотии!!! Първо галят сетивата с вид, аромат и вкус! А презентацията ти е прелестна! И паветата и тимбалчетата ще опитам, много ми допаднаха! Прегръдки, Дианка!
Освен огретен и "Pomme Anna" други наслоени картофи не съм пробвала, Дианка. Павето ти изглежда меко казано впечатляващо! Харесва ми и тимбалчето много!
Поздравления!
Прегръдки и хубав четвъртък от мен!
Ама много впечатляващо, даже много! Прекрасно изглежда и ми струва доста вкусно!
Прекрасен утрешен ден! Поздрави от мен!
Дианка,пак си творила чудеса!Много интригуващи рецепти и снимки и този път!Поздрави и хубава вечер!
Вкусни и красиви предложения!
Тимбалчето прилича на пъпка от роза.
Диди, ти си страхотен кулинар и голям естет.
Поздравления и пожелания за хубави почивни дни.
Като погледнеш - картофи ...., но при теб превърнати в много красиви ястия ! И снимани страхотно ! Поздравления !
Как може да изглеждат толкова прекрасно :)
Не само вкусни ... на всичко отгоре и много фотогенични :)
Поздравления Дианка !
Много ви благодаря момичета, радвам се, че тези картофени идеи ви допадат.
Вариантите за изпълнение и оформление могат както да се разнообразят, така и обогатят по желание.
Иглика,
Траяна,
Гери,
Дани,
Кате,
Ирма,
Павлина,
Роси,
Ели,
Ивана,
Черешка,
Дани,
Сърдечни поздрави, слънчеви и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар