сряда, 2 октомври 2013 г.

Картофи - "паве" и тимбалчета с ябълки и „бри”



Със смяната на сезоните и първото есенно застудяване, като че се засилва и усещането за повишен апетит – логичен стремеж на човешкия организъм към натрупване на запас от мазнини. Успокояващо или не, като правило в студено време се яде по-калорична и питателна храна. Най-често съветите в тази насока са: ако ни е студено и сме гладни, си струва да се облечем по-топло или да вземем топла вана, а чаша топло обезмаслено мляко, би помогнала едновременно да се стоплим и ще задоволи чувството за глад. Но ако не ни напуска желанието да ядем по-мазна храна, значи тя е необходима на организма. Освен топлите супи за много удачни и полезни се считат картофите. Обичам картофи и за полезните им качества съм споменавала многократно, а сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ястие. Все пак избрах две приятни есенни предложения, малко по-калорични рецепти, варианти на печени картофи и оформени като картофени терини, сходни, но и различни от картофения галет. Подходящи е да се сервират горещи или при стайна температура за предястие или лека вечеря, може да се допълнят със свежа салата или зеленчуци по избор или пък като гарнитура към основно. Картофи „паве” – това предложение може да се определи като пластове картофи или вид картофен терин, който на френски е известен също като картофени „павета”.  за предястие, гарнитура или леко основно. Хрупкави отвън и отвътре меки, харесван вкус. С помощта на видеото от световно известният готвач Томас Келър /Thomas Keller/ в сайта на Марта Стюарт е лесно и достъпно за изпълнение. А втората идея е за една ароматна комбинация от картофи, с ябълка  и сирене „бри”, напластени и запечени в индивидуални формички, ето първо нея  във форма на тимбалче:


Следва картофеният терин тип "паве"


Картофи „паве”
/Potato Pave Recipe (from Thomas Keller’s Ad Hoc at Home)/

Продукти:
1 ч.чаша течна сметана
Морска сол
Прясно смлян черен пипер
3-4 големи картофа, препоръчват се червеникавокафяви
60 гр.  масло
2 стръка мащерка
2 скилидки чесън,
Червен лук (по желание)
Загрява се фурната до 180 °С. Покрива се основата и двете дълги страни правоъгълна /22 х 11 cm/ форма за печене с по-голяма хартия за печене, която е по-дълга от тях, за може да се покрие и отгоре. Омазнява се и поръсва със сол и черен пипер.  .
В голяма купа се налива течната сметана и добавя 1 ч. л. сол и ½  ч. л. черен пипер.
Използвайки ренде, мандолина или остър нож се нарязват на тънко картофи около 1/16 инча, около1,6 мм/.  и веднага се пускат веднага в сметаната, за да се избегне окисляването.
Следва наслояването: С леко застъпване, картофените филийки се подрежат така, че да образуват равномерен слой върху основата на формата и наслояват два слоя. Поръсват се с няколко малки кубчета масло, със сол и черен пипер върху основния слой. Продължава се със следващия слой филийки картофи по начин, който най-плътно ще запълни формата. Видео. Добавя се периодично масло, сол и черен пипер, след всеки два слоя. След като е приключило наслояването, с предвидената по-дълга хартия за печене се покрива горната повърхност, а също и обвива плътно с алуминиево фолио.
Формата се поставя във фурната и пече в продължение на 1 час или повече, докато омекне, при проба с шишче. Изважда се от фурната и оставя да се охлади за около 15 минути. Подготвя се парче от дебел картон малко по-малък от размера на съда (по-малък само с няколко милиметра, така че да обхваща свободно в горната част на слоя). Увива се картончето в алуминиево фолио и се поставя на най-отгоре, а върху него тежести, които да осигуряват равномерен натиск, например пълни консервни кутии /  След охлаждане до стайна температура, се поставя в хладилник в продължение на най-малко 6 часа, най-добре за нощ или до 2 дни.
Преди окончателното приготвяне, се освобождава от съда, леко се подрязва и оформя правоъгълник. Нарязва се на парчета по желание – тип „павета”и след като достигне стайна температура се запържва леко в топла и овкусена по желание с чесън мазнина до златисто.От моите някои се разпаднаха, или нишестето в картофите не е било достатъчно или следващия път трябва да внимавам повече при напластяването...
 

Като предястие или лека вечеря, може да се допълни със свежа салата или зеленчуци по избор. 


За свеж вид и аромат поръсих с едро нарязан червен лук и босилек.


Следва предложението за тимбалчета с картофи, ябълки и сирене "бри":


Тимблачета с картофи, ябълки и „бри”


Примерни продукти за 4 порции
2 големи картофа
1 ябълка
125 гр. меко сирене, тип „бри” или "камамбер"
60 гр. масло, разтопено
мащерка, мента, риган или друга прясна подправка
сол и черен пипер,бахар на вкус
хималайска сол и див лук за поръсване

Загрява се фурната на 200° C. Съдчета за суфле /може и по-високите за крем карамел/ се омазняват с масло, като на дъното им се поставя хартия за печене.
Обелените, измити и подсушени картофи се нарязват на тънки кръгчета /използвах V- образно ренде /.
Ябълките също се нарязват на тънко, а сиренето на малки парчета.
Картофените резени се потапят в разтопеното масло и овкусяват със сол и черен пипер.
Аз използвах по-особената технология както при картофени галет с предварителното леко бланширане на картофените слайсове в горещо масло, за около минута-две, до тяхното съвсем леко омекване. Изваждат се върху абсорбираща кухненска хартия. Овкусяват се с подправките.С няколко от тях се покрива дъното и със застъпване стените на съдчетата. Сипва се малко масло на този слой и поръсва сол, черен пипер, щипка бахар и нарязана свежа подправка.. Покрива се с резенче ябълка,  сирене, картофи и се продължава в този ред на подреждане да изпълване на обема. Завършва се с картофи и притиска за уплътняване, след което повърхността се омазнява.
Пекат  за около 40 минути или докато те са омекнали и златисто изпечени.
Изваждат се от фурната и охлаждат за няколко минути. С върха на ножа се освобождават около ръба на всяко и обръщат. Като предястие или лека вечеря, може да се допълни със свежа салата или зеленчуци по избор. 


За свеж вид и аромат поръсих с едра хималайска сол, рукола и див лук. 



Опитайте...

13 коментара:

Иглика каза...

Фантастични снимки на невероятно вкусни ястия, Дианка, поздравления и пожелания за ново вдъхновение!

traiana каза...

Разкошни златни предложения!Много апетитни и сгряващи окото и небцето!

Gergana Lazarova каза...

Как да не му се отвори сега апетитът на човек, Дианка... Може ли да събереш толкова вкусотия наведнъж? Чудесни са се получили и тимбалчетата, и паветата. :)
Сърдечни поздрави и ползотворен ден! :)

Dani каза...

Дианка, толкова апетитно "паве" не съм виждала :)
Чудесно съчетание и технология за картофите!
Прегръдка и много усмивки!

Екатерина каза...

Страхотни вкусотии!!! Първо галят сетивата с вид, аромат и вкус! А презентацията ти е прелестна! И паветата и тимбалчетата ще опитам, много ми допаднаха! Прегръдки, Дианка!

Irma каза...

Освен огретен и "Pomme Anna" други наслоени картофи не съм пробвала, Дианка. Павето ти изглежда меко казано впечатляващо! Харесва ми и тимбалчето много!
Поздравления!
Прегръдки и хубав четвъртък от мен!

Pavlina Petkova каза...

Ама много впечатляващо, даже много! Прекрасно изглежда и ми струва доста вкусно!
Прекрасен утрешен ден! Поздрави от мен!

Роси каза...

Дианка,пак си творила чудеса!Много интригуващи рецепти и снимки и този път!Поздрави и хубава вечер!

EliDrag каза...

Вкусни и красиви предложения!
Тимбалчето прилича на пъпка от роза.
Диди, ти си страхотен кулинар и голям естет.
Поздравления и пожелания за хубави почивни дни.

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Като погледнеш - картофи ...., но при теб превърнати в много красиви ястия ! И снимани страхотно ! Поздравления !

chereshkata каза...

Как може да изглеждат толкова прекрасно :)

gogolina каза...

Не само вкусни ... на всичко отгоре и много фотогенични :)
Поздравления Дианка !

di_ani каза...

Много ви благодаря момичета, радвам се, че тези картофени идеи ви допадат.
Вариантите за изпълнение и оформление могат както да се разнообразят, така и обогатят по желание.
Иглика,
Траяна,
Гери,
Дани,
Кате,
Ирма,
Павлина,
Роси,
Ели,
Ивана,
Черешка,
Дани,
Сърдечни поздрави, слънчеви и усмихнати есенни дни, Диана