В началото на лятото кулинарните блогове изобилстват от свежи плодови и леки десерти, сладоледни предложения и рецепти. Аз също съм приготвила няколко вида домашен сладолед, (ние го обичаме целогодишно), но в очакване на по-топлитe летни дни, сега размених съотношението сладолед - сладкиш. Използвах го за гарниране към тези малки пайчета от маслено тесто, макова покривка и плодчета кайсия. Кайсията и маковото семе са една много вкусна комбинация, а сега е и времето на златната кайсия, считана за елексир на младостта. Интересна е различна текстура на двата слоя, ароматът на масло и ванилия в съчетание с хрупкави макови семена. Леко запечената кайсия и фина глазура допълнително засилват плодовият вкус.
Тази идея е от сайта Rezeptwiese, рекламиращ чрез рецепти продуктите с марка Д-р Йоткер. Предложението е за голямо печиво, което се реже на парчета или хапки при сервиране, но аз избрах малки индивидуални формички.
Пайчета с кайсии и маково семе
Продукти за приблизително 20 броя или около 36 малки сладкишчетаЗа основата от маслено тесто:
200 гр. масло
200 гр. захар
4 яйца
300 гр. брашно
50 гр. нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
За маковия слой:
350 мл. мляко
50 гр. масло
250 гр. мак
80 гр.грис
3 супени лъжици ром
170 гр. захар
850 гр. компот от кайсии, аз използвах пресни
3 яйца
Дозата може да се намали.
В купа се смесват маслото със захарта, ванилия и яйцата и разбиват с миксер.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране.
Намазнява се обща тава или отделни формички и тестото се разстила равномерно.
Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и добавят яйцата едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване.
Загрява се фурната до 180 градуса C.
Върху маслената основа се разстила маковия слой. Поставят се половинки от кайсиите и поставя да се пече.
Печенето продължава около 40 мин. за цял сладкиш или около 22 за пайчетата, като се прави проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане се освобождава от формата.
Може да се намаже с желираща смес за сладкиши/напр. желе за торти на Д-р Йоткер бяло/, както в оригиналната рецепта, по указание на производителя - кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се излива върху сладкиша или пайчетата.
Нарязва се след пълното му изстиване /ако се пече в цял/, на парчета с големина по желание. Аз гарнирах с глазирани череши и още бадемови ядки.
Сервирах с домашно карамелено джелато и глазирани кайсии.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране.
Намазнява се обща тава или отделни формички и тестото се разстила равномерно.
Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и добавят яйцата едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване.
Загрява се фурната до 180 градуса C.
Върху маслената основа се разстила маковия слой. Поставят се половинки от кайсиите и поставя да се пече.
Печенето продължава около 40 мин. за цял сладкиш или около 22 за пайчетата, като се прави проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане се освобождава от формата.
Може да се намаже с желираща смес за сладкиши/напр. желе за торти на Д-р Йоткер бяло/, както в оригиналната рецепта, по указание на производителя - кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се излива върху сладкиша или пайчетата.
Нарязва се след пълното му изстиване /ако се пече в цял/, на парчета с големина по желание. Аз гарнирах с глазирани череши и още бадемови ядки.
Сервирах с домашно карамелено джелато и глазирани кайсии.
Опитайте…
30 коментара:
Какви красиви кексчета само!Диана, много ми харесват:))).
Сърдечни поздрави!!!
Дианка, много са симпатични пайчетата ти! Като слънчица са грейнали.:-))))) Майсторски направено, поднесено, презентирано и снимано!
Благодаря за красотата!
Най-сърдечни поздрави и усмихнато утре!
Съвършени малки хапки. Поздравления, Дианка :)
Хубав утрешен ден от мен!
Изглеждат възхитително вкусни и красиви! Ще ги направя възможно най- скоро, благодаря ти за чудесната идея!
Благодаря, Аелис!
И аз мислех да ги нарека кексчета, но в оригинал е цял сладкиш - маслено тесто, слой от млечно-маково смес и плод, което би могло да се определи като пай.Обясних го сложно:)
Поздрави и слънчево утре, Диана
Сърдечно благодаря, Мони!
Кайсиите са едни от любимите ми и много слънчеви плодове - вкусни, ароматни и изразителни.
Поздрави и усмихнато утро, Диана
Зори, благодаря много!
Вече писах, че идеята ми бе те да бъдат допълнение към сладолед, но се получи обратното.
Прегръдка и слънчево настроение, Диана
Благодаря за посещението и коментара, Буба.
Много ще се радвам да ти харесат.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Прекрасни са тези малки пайчета!Разреза е мммммм, супер апетитни!Поздрави от морето!
Прекрасни са, Дианка! А мак обожавам, ммммммм :)
И ще се възползвам от тази ти идея в най-скоро време.
Лека нощ :)
Благодаря, Марияна!
Много се радвам, че ти харесват.
Сърдечни поздрави и слънчево морско настроение, Диана
Пепи,
мисля си, че и ти обичаш маковото семе /как звучи:)/ и ще се радвам да ти харесат.
Благодаря ти,
поздрави и хубаво утре, Диана
Очарователни са, Диани! Сигурна съм, че и без добавка от сладолед са невероятно вкусни!
Поздрави, Милена :-)
Диди,
Много са красиви, а обещават и да са много вкусни!
Комбинацията е интересна, знам че маковото семе и лимона се допълват прекрасно като вкус и сега съм любопитна за съчетанието кайсия и мак.
Прекрасна рецепта и великолепно изпълнение!
Сърдечен поздрав!
Дианка, ти откри сезона на кайсиите :)
Толкова много плодове има на пазара,
шарено, красиво и ти радва очите :)
А твоите прекрасни сладурчета освен вкусни и унаещи на масло, са и красиви!
И на мен напоследък ми се иска към сладкиша да има и сладолед :)))
Прекрасно сервирано!
Прегръдки и усмихнат, цветен ден!
Благодаря, Миленка!
Наистина са вкусни и самостоятелно, но през лятото ми се иска да преобладават по-леките и плодови десерти. Така с повече "гарнитура" се опитвам да намаля количеството на тестените.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Наистина, Лети,
маковото семе е чудесно в комбинация с лимон, опитвала съм и портокал. Сега с кайсия, отново е една много добра комбинация. Явно умее да "работи в екип":)
Благодаря много,
поздрави и усмихнати летни дни, Диана
Благодаря, Дани!
Обожавам кайсии и почти с излизането им на пазара открих сезона. Лятното изобилие на плодове /и зеленчуци/ ми радва и окото, и небцето.Харесвам този сезон:)
Прегръдка и слънчево настроение, Диана
Ти си истинска кулинарна фурия! Изглеждат уникално! Сигурно са и много вкусни, макар да знам, че маковото семе много се завирало между зъбите, но се преживява!
Успех в кухнята! ^^ :))
Вкусни, красиви и ароматни - неустоими са, Диана! Сърдечни поздрави! :)
Благодаря, Mistery!
Драго ми е, че ти харесват, а за проблема с маковото семе и междузъбното пространство може би трябва да се консултиране с Дани:)
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Какво съвършенство от визия,цветове,вкусове и снимки!!!
Прекрасни са ,Диди!
Дианка-чудна композиция от плодови мъфинки,джелато и карамелени кайсии!Всички любими съставки за перфектен десерт са налице!Мислено се почерпвам с хапчица от всичко!
Прегръдки,мила!
Диди, СТРАХОТНО изглеждащи пайчета! Интересно звучи тази комбинация кайсия и мак, бих я пробвала с удоволствие! :) Убедена съм, че са разкошни на вкус, но дизайнът им е просто уникален, много оригинален, страшно много ми хареса, наистина! Отлични снимки :)
Поздрави.
Ди, със сигурност ще ги направя по твоя вариант - много по-добре изглеждат така, а е и по-удобно.
Констрастът между цветовете е зашеметяващо красив!!!
Поздравления за идеята и чудесната снимки :)
Ох, много са красиви!! И това разрязаното - полегналото - божествено е!!! Представям си и колко са ВКУСНИ :)
Диди,
Чудни са!
Не съм опитвала комбинация от кайсия и маково семе, но след тази разкошна презентация непременно ще пробвам!
Меки и пухкави като дунапрен!
Много ми харесаха и пастата и слънчевото хлебче! Особено слънчевото хлебче! Уникално оформяне!
Сърдечни приятелски поздрави и слънчево лято!
Тази рецепта по странни причини ми напомня за Чехия, където и кайсии, и маково семе бяха много чести съставки в сладкишите и кухнята като цяло, та ми стана носталгично :) страхотна рецепта и блог :):) с много усмивки ще продължавам да следя публикациите :)
http://plummytales.blogspot.com/
Единственото, което мога да кажа, е че изглеждат фантастично!!!! Не допускам вкусът да е по-различен:-)
Приятна почивка!
Страхотни са, Диди!
Толкова красиво си ги сервирала! Джелатото е направо мечта! Писала ли си някъде рецептата?
Поздрави :))
Диана, прекрасни пайчета си приготвила! :) При това с кайсии - плод който много обичам ! Определено рецептата ме заинтригува а и как апетитно ни ги поднасяш - как да им устои човек! :)))
Поздрави и един чудесен, усмихнат уикенд! :)
Миро
Със закъснение, но от сърце ви благодаря за милите думи, драго ми е, че тези плодови десертчета ви харесват. Много свежа и допълваща е комбинацията на кайсии и маково семе. Визията има някакво далечно подобие с популярния сладкиш "дунавски вълни". Ще се радвам да ви допадне този вкус:)
Краси,
Еликсир,
Вили,
Ина,
Мина,
Роси,
Плами,
Мъх,
Ели,
Миро,
Приятелски поздрави, много слънчево настроение и хубаво лято, Диана
:)
Tолкова са кипри твоите пайчета, отново предложение и снимки - Ди-марка:)
Благодаря много, Марта!
Наистина се кипрят. Замислих се, дали има нещо общо с мен...:)
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Sono meravigliosi!!! Li voglio provare, mi segno subito la ricetta!
Many thanks Lucia,
I will be happy,
if these mini cakes flavored apricot and poppy seed you like.
Greetings and smiling summer, Diana
Публикуване на коментар