Тези дни Зори предложи чудесна идея за лятна вечеря с гъби. Хареса ми, обичаме гъби и такъв тип леки ястия. Имах купени гъби и прясна мащерка...
Но преди тях, лятната тема за слънцето и гъбите има още една пресечна точка. Знае се, че гъбите съдържат значителни количества витамин D. Интересното е, че подобно на хората, гъбите синтезират витамин D, когато са изложени на слънчева светлина (UV). Дори и изкуствено подлаганите на ултравиолетова светлина са единственият естествен, не животински източник на слънчевия витамин D, считан като едно от поредните чудеса за човешкото здраве.
В моята колекция с рецепти отдавна отлежава един вегетариански гъбен пастет и ... надделя. Оказа се незаслужено пренебрегван и чудесен като предястие, за сандвичи, а за някои – основно ястие. Гъбите имат специфичен вкус, който се засилва по време на готвене. Нарязани на тънко и бавно карамелизирани с малко масло и чесън, дори и обикновените печурки успяват да развият наситен вкус и аромат. Още свежи подправки, малко вино и опаковка крем сирене /има изобилие от вкусови варианти/ – лесно, бързо и засищащо…, дори и след ден.
Но преди тях, лятната тема за слънцето и гъбите има още една пресечна точка. Знае се, че гъбите съдържат значителни количества витамин D. Интересното е, че подобно на хората, гъбите синтезират витамин D, когато са изложени на слънчева светлина (UV). Дори и изкуствено подлаганите на ултравиолетова светлина са единственият естествен, не животински източник на слънчевия витамин D, считан като едно от поредните чудеса за човешкото здраве.
В моята колекция с рецепти отдавна отлежава един вегетариански гъбен пастет и ... надделя. Оказа се незаслужено пренебрегван и чудесен като предястие, за сандвичи, а за някои – основно ястие. Гъбите имат специфичен вкус, който се засилва по време на готвене. Нарязани на тънко и бавно карамелизирани с малко масло и чесън, дори и обикновените печурки успяват да развият наситен вкус и аромат. Още свежи подправки, малко вино и опаковка крем сирене /има изобилие от вкусови варианти/ – лесно, бързо и засищащо…, дори и след ден.
Продукти за около 2 ч.чаши
2 с. л. масло
350 -400 гр. гъби*, нарязани
2 скилидки чесън**
2 с. л. сухо бяло вино
200 гр. крем сирене с билки
1 с.л. нарязани пресни подправки / мащерка, магданоз, копър/
½ ч.л. сол /на вкус
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 щ. индийско орехче /по желание/
* по-ароматно ще се получи с микс от гъби или да се добавят към печурки няколко шийтаке.
** освен чесън може да се използва и кромид лук, но аз не харесвам неговия вкус в този тип блюда.
Маслото се разтопява в тиган на средно висока температура. Добавят се гъбите, чесън и леко запържва, докато течността се изпари и гъбите се задушат и зачервят. Налива се виното и разбърква, докато се изпари. Оставя се да изстине.
В кухненски робот се поставя крем сиренето/кремообразно, не тип "крема'/, гъбите, сол и черен пипер и миксира до желаната гладкост на сместа. Овкусява се със свежите подправки и при желание за по-фина структура отново пюрира.
Ако се съхранява в хладилник /може да се запази за няколко дни/, пастетът се уплътнява, стяга допълнително, обединява и обогатява вкусовете.
Сервира се с хляб или солени бисквити, аз го комбинирах с още малки пърленки, гриловни гъби, маслини и пържени "сандвичи" от картофи със свежи подправки. Добре се съчетава с песто и настъргано твърдо сирене /пармезан или друго, аз имах грана падано/.
В кухненски робот се поставя крем сиренето/кремообразно, не тип "крема'/, гъбите, сол и черен пипер и миксира до желаната гладкост на сместа. Овкусява се със свежите подправки и при желание за по-фина структура отново пюрира.
Ако се съхранява в хладилник /може да се запази за няколко дни/, пастетът се уплътнява, стяга допълнително, обединява и обогатява вкусовете.
Сервира се с хляб или солени бисквити, аз го комбинирах с още малки пърленки, гриловни гъби, маслини и пържени "сандвичи" от картофи със свежи подправки. Добре се съчетава с песто и настъргано твърдо сирене /пармезан или друго, аз имах грана падано/.
Е, не може без снимка в близък план, стил "ала Ина":)
Опитайте…
31 коментара:
Красота! Изглежда прекрасно! :)
Гребвам си от близкия план с едно картофче :)
Много апетитно предложение, Диди!
Диана, много вкусен изглежда този пастет!Като чета необходимите продукти ми става ясно, че ще ми допадне:).
Поздрави!
Mistery,
благодаря ти, радвам се че ти харесва.
Поздрави и лятно вдъхновение, Диана
Благодаря, Пепи!
Вземи си и да ти е сладко.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Аелис,
комбинацията е от гъби, топено сирене и подправки на вкус, които се съчетават много сполучливо.
Благодаря,
ще се радвам да ти хареса.
Поздрави и свеж летен ден, Диана
Дианка,пак си с интересно предложение!Много хубава,лека разядка,супер!
А снимката в близък план е задължителна,така почти мога да глътна монитора,докато се взирам с ококорени очи :)!
Хубава и прохладна вечер пожелавам!
Дианка, липсваха ми предложенията ти. Отново си измайсторила нещо, което съм сигурна, че ще ни допадне. А и доказателственият ти материал, както винаги е прекрасен, както малко по-далечният, така и супер-близкият план.:-)))))
Прекрасно е!
Хубав ден ти желая от сърце!
Поздрави!
Еликсир,
благодаря ти, радвам се, че този гъбен пастет ти допада. А снимките в близък план /макар и не като на Ина:)/ ги харесвам, защото позволяват да се види по-ясно консистенцията.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Много мило, Мони!
Драго ми е, че тази комбинация на гъби и сирене ти харесва. Повечето снимки се явиха от факта, че видът на пастета се промени като визия и структура след престояването в хладилник.
Благодаря и ти желая много слънчево настроение, Диана
Eх, Диани, аз мързелувам на морето, където ядем само риби, и това изкушение ми дойде в повече....чудни снимки, поднасяне,както ти си умееш.
Прохладна и усмихната вечер!
Мария
Приятно мързелуване, Мария и
това с рибите ми допада особено много:) Но ще се радвам да отделиш време, за да довършиш обещаната трета част за приказната златна Прага.
Сърдечни поздрави, хубаво време и много лятно настроение, Диана
Дианка, снимките са страхотни, а тази "а ла Ина" ме плени :)
Много вкусно предложение,
а тези сандвичи от картофки....
Прегръдки и морска прохлада!
Диди,
много вкусен и ароматен пастет!
Прекрасни снимки, а тази в стил а ла Ина е най изкушаваща, иди ми да си взема едно пръстче!
Поздрави и хубав ден!
Благодаря за морската прохлада, Дани - приемем я с огромно удоволствие. Знаеш, че обичам пържени картофки, а тези пържени сандвичи с пресни зелении са много ароматни.
Прегръдка и хубава вечер, Диана
Благодаря, Роси!
Аз си спомням твоето апетитно пролетно предложение за пастет от гъби, моркови... Радвам се,че ти харесва, почерпи се.
Прегръдка и прохладна вечер, Диана
Прекрасен, ще го пробвам тези дни. Картофените сандвичи са много оригинални :)
Прегъдка от мен!
Зори, аз ти благодаря за чудесната идея, с която ме провокира да направя този пастет. Ще се радвам да ти хареса този вкус.
Прегръдка и от мен,
хубава лятна вечер, Диана
Диана, пастета изглежда и от близо и от далеч много вкусен ! :)
От първата снимка се зачудих, как си вкарала зеленийките в картофите, но до края ми се изясни! :))
А от чудесните снимки ми иде да наръфам монитора - и пърленките, и гъбите, и сандвичите - направо са страхотия! :)
Поздрави и приятна вечер! :)
Миро
Изглежда чудесно, Дианка!
Изкушена съм:-)
Ароматът на гъбите е невероятен-чудесно предложение!
Благодаря много, Миро!
Много се радвам,че ти допада, а щом си разбрал и за картофките - чудесно.
Сърдечна благодарност и хубаво лято, Диана
Благодаря, Марта!
Драго ми, когато успяваш да ме навестиш:) Поздрави и много усмивки, Диана
Мъх, благодаря ти!
Ако обичаш аромата на гъби, той се засилва и чудесно комбинира с другите подправки - осезаем е.
Поздрави и слънчево настроение, Диана
Страхотен пастет! Благодаря ти за поредната свежа идея!
Като голям любител на гъбите, съм много изкушена от това предложение! Изглежда невероятно вкусно!
Дианка,направих пастета тази сутрин и много ми хареса, довечера съм сигурна ,че ще сварши от всички на масата.С препечена филийка върви чудесно.Благодаря за споделената рецепта-приятен ден!
Траяна,
Ели,
Драго ми е, че ви допада тази идея. Обикновено с такъв цвят е месният пастет, но гъбеният не му отстъпва. Ще ми бъде приятно да го опитате.
Благодаря ви,
поздрави и прохладна лятна вечер, Диана
Сърдечна благодарност, Живка -
за доверието и за обратната връзка.
Много съм радостна, че ви е харесал. Наистина с препечена филийка е една страхотна комбинация. Естествено и пропорциите могат да се променят и напасват на вкус.
Благодаря,
поздрави и хубаво лято, Диана
Диди,
Много вкусно изглежда, предполагам, че е и много ароматен този пастет!
Благодаря ти за чудесната рецепта!
сърдечен поздрав!
Страшно много обичам гъби, а този пастет изглежда направо неустоимо вкусно, Ди!
Винаги се възхищавам на неизчерпаемото ти въображение при поднасяне на ястията. Отново демонстрираш няколко варианта и всичките ми харесват!
И пържените сандвичи с подправките ми харесват - много са оригинални :)
С пожелание за много хубаво лято :)
Благодаря, Лети!
Наистина гъбите засилват аромата си при задушаване, а билките го допълват.
Поздрави и хубав летен ден, Диана
Ще започна с благодарност, Ина,
за вдъхновението, с което ме зареждаш и идеите, от които се възползвам, в т.ч. твоя патент за снимки в близък план.
Много благодаря за милите думи. Ако обичаш гъби, то ще се радвам тази идея да ти допадане.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Много примамващо предложение, Диани! Много ми харесват и вариантите за поднасяне! А снимките са невероятни!
Поздрави, Милена :-)
Много благодаря, Миленка.
Радвам се, че ти допада,а вариантите наистина са много - за всеки вкус.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Не знам за гъбения пастет, но с картофените сандвичи ме разби...само магданоз ли има, как се слепват така...?
Веси,
гъбеният пастет е вегетариански, друго си е нещо месно, може би...
Картофените сандвичи са със всички налични ми подправки - магданоз, джоджен или салвия и най ми допада с розмарин, въпрос на избор.
Благодаря, поздрави и хубава лятна седмица,Диана
Моля, кажете за по-недосетливите как се слепват картофките със свежи подправки между тях. Благодаря!
Здравейте Анонимен,
картофките се режат на по-тънко, леко се подсушават с кухненска абсорбираща хартия /за да не са мокри, но да се запази нишестето, което ще ги слепи/; поставя се листо подправка /също да не е мокро/; притискат се по двойки и пържат в горещо олио. Изваждат се върху абсорбираща хартия, посоляват и поднасят.
Поздрави и се надявам да съм била полезна, Диана
Публикуване на коментар