събота, 15 декември 2012 г.

Коледни канелени бисквити



Коледа с дъх на канела... Ароматът на канела е сред най-популярните и приятни коледни ухания. Обичам този миризма, създава ми настроение и усещане за спокойствие, топлина, уют. Канелата със своя изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат умело се превъплъщава  в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, греяно вино и  като основна съставка в ароматите на меденките.  Вече изпекох традиционните  меденки, остава приятната част за тяхното декориране. 
А тази година избрах да направя и два варианта на коледни сладки, в които доминира канелата и са на основа захарни бисквити, с малка модификация на тестото.  
Първите са с коледни мотиви и изпечени в силиконови форми, които получих като подарък.:) Използвах рецептата към упътването на опаковката, основният аромат е канела. 

Коледни канелени бисквити  


Коледни канелени бисквити в силиконова форма

Продукти за 24 сладки, /според дебелината им:
250 гр. брашно
125 гр. масло

125 гр. захар /кристална, кафява/
1 щ. сол
1 яйце
½  ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
1 щ. кардамон
½  к.л. бакпулвер*


1 ч.чаша =240 мл.
*в основната рецепта е набухвателят е 1 щипка, но аз увеличих с малко, 
както и увеличих канелата за сметка на другите подправки.
Пудра захар за поръсване и по желание за слепване топъл шоколад.

За шоколадовите отливки:
50 гр. бял шоколад
200-400 гр.шоколад за коледните мотиви, според дебелината им
1 с.л. мазнина
Фурната се загрява на 180-200 С.
В блендер се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - масло със захарта, после – яйца , брашно с бакпулвер и аромат.
От тестото се късат топчета, които се разстилат в гнездата на формата, които леко намазних. Притиска се добре и валира с точилка.
Силиконовите форми се пекат за около 10 -12 мин. до златисто, изваждат се от фурната и оставят 2-3 мин. да се охлади.
Освобождават се бисквитите от гнездата и поставят върху решетка, до пълното им охлаждане.


Могат да се поръсят с канелена пудра захар, аз избрах да ги слепя с шоколадови отливки.


В същите силиконови форми се отлива и шоколадовото покритие – първо декорацията с разтопен бял шоколад, след засъхването й, отгоре се излива разтопен  черен шоколад. Формичките леко намазних и изваждането  на малките „шоколадчета” е много лесно. Глазирах със сладкарска перлена боя, която за съжаление не се отразява добре на снимките.
 

Сглобяването/залепването  на „сандвичите” се осъществява с разтопен шоколад.
 

За удобство и съхранение ги поставих в самостоятелни пликчета.


Втората идея за канелени коледни сладки е оформлението им в плетеница. Преди година бях видяла тази идея /Lattice “Pie Crust” Sugar Cookies/, реализирана от маслено тесто. Моето желание бе да оплета фитилчета, а не ленти, като е в оригиналната рецепта. Използвах тесто с вкус на класическа обикновена бисквита - унгарските бисквити, които харесваме, а 1/3 от него оцветих с какао. 
Плетката би била по-изразителна, ако тестото е по-твърдо, с по- малко набухвател, но пък
така вкусът на бисквитките е по-приятен - меки и пръхкави :)


Коледни канелени плетеници

Продукти за около 18 сладки
100 гр. меко масло
1 ч. чаша пудра захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
канела за аромат

1 с.л. какао

още брашно за разточване
1 ч.чаша =240 мл.


В блендер се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране, изважда се и върху набрашнен плот се  оформя  тесто. /може и на етапи - масло със захарта, после – яйца , брашно с бакпулвер и аромат./ Отделя се 1/3 от тестото и оцветява с какаото.
Тестото се оставя да престои в хладилник за около час.
От тестото се късат топчета, които се оформят тънки фитилчета и преплитат. Изрязва се кръгла форма, около която се завива друго фитилче от оцветеното с какао тесто. Поставят се в хладилник за около 15-на минути.
По желание могат да се намажат с жълтък  и поръсят с канелена захар.
Фурната се загрява на 175-200С.
Пекат се около 10 -12 мин. до зачервяване,  изваждат се от фурната и оставят 2-3 мин. да се охладят.
Освобождават се бисквитите от тавата и поставят върху решетка, до пълното им изстиване. Могат да се поръсят с още канелена пудра захар.


Опитайте...

И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициативаБългарската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117




24 коментара:

Iliana каза...

Повече от прекрасни!

Dani каза...

Дианка, толкова красиво и уханно е при теб!
Красиви формички, а бисквитките създават чудесно настроение!
Прегръдки, мила и много хубаво настроение!

Еoc каза...

Разкощни са сладките, Дианка! Поздравления!
Хубави празнични дни пожелавам на цялото ти семейство!

Irma каза...

Дианка, мила чудесни бисквитки си измайсторила! Много празнично настроение вдъхва канелата, съгласна съм, а пък колко са красиви няма смисъл да коментирам! Изкушавам се да си взема едничка, само да можех! :)
Много усмивки и топла прегръдка от мен! Поздрави!

SONYA SHATEVA каза...

невероятно, Дианка!Толкова е красиво, че дъхът ми спря докато разглеждах!Прекрасни са, и бисквитките и плетениците!Толкова нежни, като измислени...:)Поздравления за публикацията - насладих й се с удоволствие!

giulia pignatelli каза...

che meravigliosi dolci, brava!!

Vili Konova каза...

Никога няма да спреш да ме изненадваш, Дианка!
Духът на Коледа отново те е завладял и резултатът е радост за моите сетива!
Щастлива и вълнуваща седмица в очакване на празника!

Eva Toneva каза...

Наистина, Коледа е с дъх на Канела, Диана! Невероятно красиви са и двата вида сладки! Много радост, щастие и сбъднати мечти на теб и семейството ти желая!

DSdiva каза...

Много идейни формички, Ди, а в твое изпълнение са дали страхотен резултат!
Сърдечни поздрави :)

Mарияна каза...

Дани, толкова са красиви и нежни сладките, първите са като картички, прекрасен подарък!
Сърдечни поздрави!

Rayna каза...

Винаги с крачка (пардон километри) напред!
Комплименти!

fedora каза...

Ди, разкошни бисквитки, създаващи много празнично настроение! Много ми харесват също и снимките!

С пожелание за хубава неделя :)

Candy каза...

Прекрасни са! Прекрасни, прекрасни, прекрасни! И двата вида са невероятни, Дианка!

elij-Elka Grozeva каза...

Красиви са станали бисквитките!Имам същите формички,но ги правя по различна рецепта,по-кексови стават моите,или само шоколадови плочки изливам.Иначе е много идейно така да се слепят,но за мойта рецепта май няма да е удачно,защото не са мнго трайни,за да ги правя предварително.
Весели празници!

tillia каза...

Коледна красота! И аромат на канела и много домашна топлина!
Поздравления за поредното вкусно предложение!

Tania каза...

Диди, с интерес разгледах всичките сладки-от красиви,по-красиви и невероятно вкусни с различни вкусове и украса.Ти си естет в пълния смисъл на думата!Поздравления и спорни приготовления!

miriams28 каза...

ехааа,бисквитките са страхотни,Ди!
Много интересна плетеница,а "сандвичите"са направо приказни!
Поздрави и прекрасна седмица

vesela каза...

И тези са страхотни, Ди!
Сега да търся такива формички ли, а:), подстрекателка.

ellyganova каза...

Много са красиви, Диди!
Шоколадовите отливки са станали като фабрични!
Поздрави :)

Ирина Георгиева каза...

Страхотни са!!! Толкова красиви...

Весели празници!

Иглика каза...

О, фантастични са, тези шоколадови сандвичи, че и плетеничките са толкова свежи, прищя ми се да ги пробвам!

Lety каза...

Просто чудесни, Диди - много ароматни и красиви!
Хубави предколедни вълнения ти пожелавам!
Прегръдки!

Роси каза...

Ухае на канела и Коледа и колко е празнично и красиво отново тук,Дианка!И двата вида бисквитки са забележителни!
Весели празници!

di_ani каза...

Много ви благодаря за милите думи и хубави пожелания.Радвам се,че ви допадат тези канелени сладки, ще ми бъде интересно да опитам и други рецепти за коледните формички.
С много удоволствие, наслада и възхищение поглеждам прекрасните Ваши коледни предложения. Комплименти!
Сърдечни пожелания за здраве и хубав късмет, топлина, уют и благоденствие за вас, вашите домове и семейство!
Усмихнати и щастливи празници, Диана