Коледа с дъх на канела... Ароматът на канела е сред
най-популярните и приятни коледни ухания. Обичам
този миризма, създава ми настроение и усещане за спокойствие, топлина, уют. Канелата със своя изразен сладникаво-пикантен вкус и
много нежен аромат умело се превъплъщава
в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, греяно
вино и като основна съставка в ароматите
на меденките. Вече
изпекох традиционните меденки, остава приятната част за тяхното декориране.
А тази година избрах да направя и два варианта
на коледни сладки, в които доминира канелата и са на основа захарни бисквити, с
малка модификация на тестото.
Първите са с коледни мотиви и изпечени в
силиконови форми, които получих като подарък.:) Използвах рецептата към упътването на опаковката, основният аромат е канела.
Коледни канелени бисквити в силиконова форма
Продукти за 24 сладки, /според дебелината им:
250 гр. брашно
125 гр. масло
125 гр. захар /кристална, кафява/
1 щ. сол
1 яйце
½ ч.л. канела
1 яйце
½ ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
1 щ. кардамон
½ к.л. бакпулвер*
½ к.л. бакпулвер*
1 ч.чаша =240 мл.
*в основната рецепта е набухвателят е 1 щипка, но аз увеличих с малко,
*в основната рецепта е набухвателят е 1 щипка, но аз увеличих с малко,
както и увеличих канелата за сметка на другите подправки.
Пудра захар за поръсване и по желание за слепване топъл шоколад.
Пудра захар за поръсване и по желание за слепване топъл шоколад.
За шоколадовите отливки:
50 гр. бял шоколад
200-400 гр.шоколад за коледните мотиви, според дебелината им
1 с.л. мазнина
Фурната се загрява на 180-200 С.
В блендер се поставят всички продукти и разбиват до
хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - масло със захарта, после
– яйца , брашно с бакпулвер и аромат.
От тестото се късат топчета, които се разстилат в гнездата на формата, които леко намазних. Притиска се добре и валира с точилка.
От тестото се късат топчета, които се разстилат в гнездата на формата, които леко намазних. Притиска се добре и валира с точилка.
Силиконовите форми се
пекат за около 10 -12 мин. до златисто, изваждат се от фурната и оставят 2-3
мин. да се охлади.
В същите силиконови форми се отлива и
шоколадовото покритие – първо декорацията с разтопен бял шоколад, след
засъхването й, отгоре се излива разтопен
черен шоколад. Формичките леко намазних и изваждането на малките „шоколадчета” е много лесно.
Глазирах със сладкарска перлена боя, която за съжаление не се отразява добре на
снимките.
За удобство и съхранение ги поставих в
самостоятелни пликчета.
Втората идея за канелени коледни сладки е
оформлението им в плетеница. Преди година бях видяла тази идея /Lattice “Pie Crust” Sugar Cookies/, реализирана от
маслено тесто. Моето желание бе да оплета фитилчета, а не ленти, като е в
оригиналната рецепта. Използвах тесто с вкус
на класическа обикновена бисквита - унгарските бисквити, които
харесваме, а 1/3 от него оцветих с какао.
Плетката би била по-изразителна, ако тестото е по-твърдо, с по- малко набухвател, но пък
така вкусът на бисквитките е по-приятен - меки и пръхкави :)
Коледни канелени плетеници
Продукти за около 18 сладки
100 гр. меко масло
1 ч. чаша пудра захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
канела за аромат
100 гр. меко масло
1 ч. чаша пудра захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
канела за аромат
1 с.л. какао
още брашно за разточване
1 ч.чаша =240 мл.
В блендер се поставят всички продукти и разбиват до
хомогенизиране, изважда се и върху набрашнен плот се оформя тесто. /може и на етапи - масло със захарта, после
– яйца , брашно с бакпулвер и аромат./ Отделя се 1/3 от тестото и оцветява с
какаото.
Тестото се оставя да престои в хладилник за около час.
От тестото се късат топчета, които се оформят тънки фитилчета и преплитат. Изрязва се кръгла форма, около която се завива друго фитилче от оцветеното с какао тесто. Поставят се в хладилник за около 15-на минути.
От тестото се късат топчета, които се оформят тънки фитилчета и преплитат. Изрязва се кръгла форма, около която се завива друго фитилче от оцветеното с какао тесто. Поставят се в хладилник за около 15-на минути.
По желание могат да се намажат с жълтък и поръсят с канелена захар.
Фурната се загрява на 175-200С.
Пекат се около 10 -12 мин. до зачервяване,
изваждат се от фурната и оставят 2-3 мин. да се охладят.
Освобождават се бисквитите от тавата и поставят върху решетка,
до пълното им изстиване. Могат да се поръсят с още канелена пудра захар.
Опитайте...
И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
24 коментара:
Повече от прекрасни!
Дианка, толкова красиво и уханно е при теб!
Красиви формички, а бисквитките създават чудесно настроение!
Прегръдки, мила и много хубаво настроение!
Разкощни са сладките, Дианка! Поздравления!
Хубави празнични дни пожелавам на цялото ти семейство!
Дианка, мила чудесни бисквитки си измайсторила! Много празнично настроение вдъхва канелата, съгласна съм, а пък колко са красиви няма смисъл да коментирам! Изкушавам се да си взема едничка, само да можех! :)
Много усмивки и топла прегръдка от мен! Поздрави!
невероятно, Дианка!Толкова е красиво, че дъхът ми спря докато разглеждах!Прекрасни са, и бисквитките и плетениците!Толкова нежни, като измислени...:)Поздравления за публикацията - насладих й се с удоволствие!
che meravigliosi dolci, brava!!
Никога няма да спреш да ме изненадваш, Дианка!
Духът на Коледа отново те е завладял и резултатът е радост за моите сетива!
Щастлива и вълнуваща седмица в очакване на празника!
Наистина, Коледа е с дъх на Канела, Диана! Невероятно красиви са и двата вида сладки! Много радост, щастие и сбъднати мечти на теб и семейството ти желая!
Много идейни формички, Ди, а в твое изпълнение са дали страхотен резултат!
Сърдечни поздрави :)
Дани, толкова са красиви и нежни сладките, първите са като картички, прекрасен подарък!
Сърдечни поздрави!
Винаги с крачка (пардон километри) напред!
Комплименти!
Ди, разкошни бисквитки, създаващи много празнично настроение! Много ми харесват също и снимките!
С пожелание за хубава неделя :)
Прекрасни са! Прекрасни, прекрасни, прекрасни! И двата вида са невероятни, Дианка!
Красиви са станали бисквитките!Имам същите формички,но ги правя по различна рецепта,по-кексови стават моите,или само шоколадови плочки изливам.Иначе е много идейно така да се слепят,но за мойта рецепта май няма да е удачно,защото не са мнго трайни,за да ги правя предварително.
Весели празници!
Коледна красота! И аромат на канела и много домашна топлина!
Поздравления за поредното вкусно предложение!
Диди, с интерес разгледах всичките сладки-от красиви,по-красиви и невероятно вкусни с различни вкусове и украса.Ти си естет в пълния смисъл на думата!Поздравления и спорни приготовления!
ехааа,бисквитките са страхотни,Ди!
Много интересна плетеница,а "сандвичите"са направо приказни!
Поздрави и прекрасна седмица
И тези са страхотни, Ди!
Сега да търся такива формички ли, а:), подстрекателка.
Много са красиви, Диди!
Шоколадовите отливки са станали като фабрични!
Поздрави :)
Страхотни са!!! Толкова красиви...
Весели празници!
О, фантастични са, тези шоколадови сандвичи, че и плетеничките са толкова свежи, прищя ми се да ги пробвам!
Просто чудесни, Диди - много ароматни и красиви!
Хубави предколедни вълнения ти пожелавам!
Прегръдки!
Ухае на канела и Коледа и колко е празнично и красиво отново тук,Дианка!И двата вида бисквитки са забележителни!
Весели празници!
Много ви благодаря за милите думи и хубави пожелания.Радвам се,че ви допадат тези канелени сладки, ще ми бъде интересно да опитам и други рецепти за коледните формички.
С много удоволствие, наслада и възхищение поглеждам прекрасните Ваши коледни предложения. Комплименти!
Сърдечни пожелания за здраве и хубав късмет, топлина, уют и благоденствие за вас, вашите домове и семейство!
Усмихнати и щастливи празници, Диана
Публикуване на коментар