петък, 7 декември 2012 г.

Постни кокосови кубчета /Постен Ламингтън/


Още не съм започнала с коледните приготовления, но пък има толкова много празници в началото на декември, а и в унисон с първия сняг за тази година, избрах един популярен десерт у нас, но не толкова с оригиналното му име - Lamingtons. Ламингтън е малко квадратно парче пандишпан, потопено в шоколадова глазура и покрито с кокосови стърготини. Моят случай е постно решение, но няма проблем да се направи и с масло, или като коледен, защото е траен - въпрос на избор. Познат, вкусен и много ароматен сладкиш, с възможности за импровизация и въображение при приготвянето му.
По произход е десерт от австралийския регион , като се приема, че е кръстен на барон Lamington популярен губернатор на Куинсланд 1896-1901г / по - точно като жаргонен термин за периферията на бомбето, носено от барона, или на неговата съпруга/. Въпреки малкия си размер, има голяма репутация, толкова много, така че всяка година на 21 юли, австралийците празнуват "НационаленLamington ден". В сайта е публикувана и оригиналната рецепта.
Аз използвах за основна хърватска рецептата, където това печиво е известно като „cupavci” и разработено в много и различни варианти. Добавката на портокалов сок и кора, в съзвучие с шоколад и кокос е очаквана, и една добра комбинация.



Постни кокосови кубчета /Постен Ламингтън/
/по идея от  Posni cupavci/


Продукти:
1 ч. чаша захар
1 ч. чаша портокалов сок 
½ ч. чаша олио  
2 ч.чаши брашно  
1 бакпулвер
1 щ. сол
1 ванилия /портокалова кора

Глазура /топинг: 
50 гр. какао
150 гр. маргарин*
100 мл. соево мляко / дълго кафе
½ ч.чаша  захар
1 ч.л. кафеен ликьор, портокалова кора  или друг аромат

200 гр.  кокосови стърготини

1 ч.чаша = 240 мл.
 * или кокосово масло
Фурната се загрява на 175С.
Разбърква се захарта в сока /водата, добавя се олиото, брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбива се до хомогенност и ароматизира.
Тава с размери 20х20 см, се покрива с картия за печене и в нея се излива тестото. Пече в предварително загрятата фурна около 25 -30 мин., до проба за суха клечка. Изважда се и охлажда напълно. Важно: Поставя се в хладилник за една нощ,  да се стегне сладкишът и да може да се разреже лесно, без да се рони. Охладеният сладкиш се оформя на кубчета. Подготвя се топинга, чрез загряване на продуктите, стопяване на маргарина и изглаждане на сместа.


Всяко кубче се потапя в шоколадовия сос и овалва в кокосовите стърготини.


Готови са консумация, но след кратко отлежаване вкусовете и ароматите се обединяват и обогатяват взаимно.



Опитайте ...

 

20 коментара:

Мария каза...

Мила Диана, както винаги толкова вкусни снимки, че на човек направо може да му се разхлопа сърцето!
Прекрасни сладкишчета, аз още не съм правила такива, но ми стоят като задачка за когато имам време :)
Сърдечни поздрави!

КАТЕРИНА каза...

Превъзходни са Дианче!
Тъкмо се чудех, какво сладичко да направя за бъдни вечер:)
Благодаря за рецептата!
Хубав ден!

Merisi каза...

Wonderful, wonderful, I wished I could have a bite right now! :-)

My mother used to make these, at Christmastime, in Austria. I think they were called Kokoswürfel, coconut cubes.

Bety каза...

Дианка, много апетитни и сочни тия пастички! Направо са страхотни!
Поздрави!

zi4e каза...

Красота и изкушаващи кубчета Дианче!
Много интересна рецепта ,само не знам кака ще го опазя в хладилника една нощ.:)
Прегръдка!

ellyganova каза...

Много изкусително предложение, Диди!
И аз съм на кокосова вълна тези дни :)
Поздрави!

radostina staneva каза...

О стахотен десерт мисля да го приготвя когато ми остане време .
Аз съм нова в готварсввото ако искате погледнете и моя блог с една рецепта .

Eva Toneva каза...

Невероятна рецепта, Диана! За пореден път оставам безмълвна пред постните ти кулинарни изкушения! Прекрасни празнични дни ти желая! :)

fedora каза...

Е, Ди, наистина си уникална, дори и когато поднасяш нещо постно - толоква добре изглежда, а и предполагам е също толкова вкусно, колкото е и непостния вариант (ябълковите постни мъфини са ни любими вкъщи, та не винаги постното е еквивалентно на безвкусно).

С пожелание за усмихнат уикенд :)

miriams28 каза...

Изглеждат много сочни и вкусни тези кубчета!
Взимам си едничка и бягам!
Поздрави и хубави почивни дни

Tania каза...

Много интересен десерт в тон с постите!Поздравления,Диди!

Роси каза...

Разкошна презентация на не по-малко разкошен десет,Диди!Прегръдка и хубав уикенд!

tillia каза...

Много изкушаващо изглеждат!

giulia pignatelli каза...

bellissimi!!!

vesela каза...

Чудесни!

di_ani каза...

Благодаря на всички ви за одобрителните коментари и мили думи.
Наистина се радвам, че ви допада тази идея, макар и в постен вариант. Е би могло да се изпълни и с не постни продукти.
А на въпроса от мама и бебечо /някъде този коментар въпрос се изгуби/ - не съм убедена дали с растително олио би се получила добра заливка, но ако се опита е необходима може би корекция в пропорциите. Но и идеята с маргарин не я виждам напълно удачна за вас с бебето.
Сърдечни поздрави за всички ви, хубави и усмихнати празнични дни, Диана

SONYA SHATEVA каза...

Снимките са направо изкушаващи!Аз по принцип не правя дребни сладки и тези сладури съм виждала на няколко места , но ги прескачах!Но ти, Диана успя да ме изкушиш!невероятна си!Поздрави и хубава неделя!

di_ani каза...

Благодаря много за мили думи и коментар. Ще се радвам, да ти допадне тази идея и вкусът също.
Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати дни, Диана

Vili Konova каза...

Дианче , изпълних точно рецептата и получих перфектни кубчета- вкусни и ароматни.Никой не повярва , че са постни.Необходими ми бяха много бройки и изпълних двойна доза в тавата към фурната.Получи се равен блат с идеална плътност, който след охлаждане нарязах без трохичка.
Много ти благодаря , мила!!!Винаги мога да разчитам на рецептите и съветите към тях!

di_ani каза...

Зарадваме ме, Вили,
много благодаря за доверието и съм особено щастлива, че си останала доволна от резултата. Рецептата би могла да се изпълни и с не постни продукти, но в някои случаи е удачна в постен вариант.
Голяма прегръдка за теб,
успешни и усмихнати пролетни дни, Диана