четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Капучино сладки



Добро утро, да започнем деня с топла чаша капучино::)
приятен, мек аромат на канела, какао или шоколад, въздушна кадифена пяна, 
последваща гореща глътка с доминиращ горчив вкус на силно кафе 
и допълващ фин привкус на мляко – 
счита се, че  към капучиното  е невъзможно да останеш безразличен.
Знае се, че капучино най-общо означава кафе с мляко и въпреки това, не достатъчно да се добави само мляко. Принципно, всяко капучино се състои от еспресо, мляко и пяна, в съотношение приблизително 1/3 от всеки елемент. Върху тази смес се посипва фин какаов прах, а в някои рецептури той е обогатен и с щипка канела, шоколад.... 
В етимологичен поглед - "капучино" идва от умалителното на cappuccio, което от италиански означава "качулка" или нещо, което покрива главата, като по този начин "капучино" се чете "малък капуцин". В историята на напитката, има много тайни и легенди: Най-често срещаното тълкувание за капучиното е тази, която описва как монасите от манастира на капуцините на север от Рим създават тази напитка. В дните на Инквизицията обикновеното черно кафе се счита за „дяволска” напитка, която тонизира и води до пристрастяване. Вследствие на което католическата църква забранява използването му за своите енориаши, а да се намали греховността на акта, като например използването на кафето - те решават да го добавят към мляко. Не по- малко популярна е връзката на полученият цвят на напитката с монасите, чиито качулати одежди, приличат на шапката на напитката на пяна по форма и цвят. Към историите се включва и виенски принос - смес от кафе и сметана е сервирана под името „капуцинер” във Виена още през 1750 година, но този тип кафе става далеч по-популярно след създаването на машината за еспресо в началото на XX век. И още много за ароматната напитка тук: 
А сега иде реч за едно допълнение от малки сладки с масло, какао и вкус на капучино, бяла шоколадова глазура, лека ароматна поръска и предложение за тяхното лесно и бързо приготвяне.


Капучино сладки
/по идея от Cappuccino Cookies  и от Cappuccino Cookies/


Продукти: за около 4 дози /4х12/ малки сладки
¾  ч.чаша захар*
½  ч.чаша масло, може и смес
1 яйце, голямо
1 с.л. царевичен сироп или мед
18 гр. /една опаковка капучино инстантен прах/
1 ½ ч. чаши брашно
¼  ч.чаша какао
½  ч.л. бакпулвер
¼  ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.чаена лъжичка сол
½ ч.л. канела или екстракт от ванилия
1 щипка смляно индийско орехче

шоколадови пръчици за поръсване
какао/канела за поръсване
бял шоколад за глазиране или ½ доза крем**

* препоръчва се кафява, аз използвах обикновена
1 ч.чаша =240 мл.

Маслото със стайна температура се разбива на крем със захарта. Добавя се яйцето и отново разбива до поемането му. Смесват се всички сухи съставки : брашното със солта, бакпулвера и содата, какаото с инстантното капучино, канела/ ванилия и щипка индийско орехче. Към маслено – яйчената смес се добавя меда и пресяват сухите съставки. Цялото тесто се разбърква до хомогенизиране, след което поставя в хладилник за около два часа, до стягане или за нощ.
Фурната се загрява на 175С.
Тестото се изважда от хладилника и след леко отпускане върху леко набрашнен плот се разточва на кора с дебелина около 4-5-6 мм.. Изрязват се с формичка бисквитки и поставят  върху хартия за печене. Пекат се в продължение на 8- 10-12 минути, според дебелината, /без да се препичат!/, след което се изваждат и след няколко минути на охлаждане се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.


Оформлението може да бъде различно.


**Бял шоколадов крем за глазиране

Продукти:
125 гр. крем сирене
60 гр. масло
60 гр. бял шоколад
1 ½ -2 ч.чаши пудра захар
ванилия
 ½ доза крем е достатъчна
 1 ч.чаша =240 мл.

Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ. Крем сиренето и маслото, които са със стайна температура се разбиват на крем, след което към тях се прибавя на части и пудрата захар. Към разтопения шоколад се добавят няколко - по 1 с.л. от масления крем до поемане, а по-късно се обединяват двата крема, разбъркват се и ароматизира. Съхранява се в хладилник до употреба.
За глазиране на сладките леко се затопля /на водна баня или в МВ/ до омекване и по-лесно разнасяне. Намазват се бисквитките и изчаква кремът да стегне отново.


За финал се поръсват с настърган шоколад, канела или какао, по желание.


Чудесни към чаша капучино, мокачино или нещо друго в този стил, напр.
Шоколадово капучино от 1/4 ч.ч. сметана, 1 ч.л. пудра захар, натрошен млечен шоколад и 1 чаша горещо еспресо – разбива се с миксер сметаната и пудрата захар. На дъното на чашата се поставя  натрошения шоколад, след което допълва с еспресо, а отгоре се гарнира със сметана и шоколадови стърготини.


Познато е твърдението, че италианците не пият капучино след 11 часа, което идва от убеждението, че пиенето на мляко след ядене води до затруднения в храносмилането. У нас чаша капучино е еднакво добре приета по всяко време на деня, а с вкусна и ароматна сладка – още повече.

Опитайте...


20 коментара:

traiana каза...

Какво усмихнато и неустоимо предложение рано сутрин! Много красиво декорирани и несъсмнено вкусни! Поздрави, Дианка!

С Драгомирова каза...

Дианче, страхотни са! Приличат ми на слънчогледи, в някаква есенна модификация :) Снимките са приказни! Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден!

Eva Toneva каза...

Прекрасни са, Диана! Красиви, ароматни и неустоимо вкусни! Сърдечни поздрави! ;)

Гергана Лазарова каза...

За мен мляко с какао, че не пия кафе, но от сладките ще си взема, даже не едничка. Дианка, като едни капучинени цветя са, страхотни! И съм сигурна, че всеки би се зарадвал много повече на тях, отколкото на късметчетата, които придружават кафето.
Имам само един въпрос - колко горе-долу са 4 дози?
Благодаря ти и прекрасен ден от мен! :)

Йоланта Делибозова каза...

Чудесни са Диди.Обожавам вкуса на кафе във всичко.Ммм...Божествени сладки си направила.

Таня Голева каза...

Оле Дианче с удоволствие бих се насладила и поглезила с чаша топло и ароматно шоколадово капочино с няколко прекрасни, вкусни и ароматни сладки.Така красиво си ги поднесла,че не знам дали има някой да им устои.Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!

Живка каза...

Красиви и вкусни бисквитки!

ivana каза...

Красиви, страхотни сладки!
С дъх на капучино всичко е много вкусно!
При теб, Диана винаги поднесени перфектно! Капучино може и да не се пие след 11, но сладките са задължителни през целия ден, нали? :)
Поздрави и хубав следобед!

Dani каза...

Oх, влюбих се от първата снимка!
Чудесни сладки и глазура!
И благодаря за добре поднесената история!
Прегръдка, Дианка и много слънчево настроение!

pep-4o каза...

И да завършим деня с пожелание за вкусна, хубава и топла вечер :)
Прекрасни бисквитки, Диди!

Irma каза...

Много красиви, идейни и неоспоримо вкусни сладки си изпекла, Дианка!
Капучино много обичам, а сладките идеално му пасват, наистина!
И снимките хипнотизират жестоко! :) Поздравления!
Хубава, есенна вечер и спорен петък от мен!

di_ani каза...

И пак, добро утро със или без чаша капучино:)
Много се радвам, че тази идея за подслаждане, поглезване и гарниране ви харесва.
Траяна,
Снежи,
Ева,
Гери,
Йоли,
Таня,
Живка,
Ивана,
Дани,
Пепи,
Ирма,
Сладките са чудесни, не само към чаша капучино. Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки, Диана

daniela64 каза...

Sono deliziose le tue tue tortine, belle e golose, ideali per la colazione. Un abbraccio, buon fine settimana Daniela

Candy каза...

Е, аз тази сутрин ще им се насладя с кафето! И освен че ще ме подсладят:), направо ми усмихват деня тези приказни цветя! Поздрави, Дианка!

Lety каза...

Диди, страхотни са! Чашка ароматно кафе и кой може да им устои! :)
Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

Роси каза...

В пътеводителя на Нешънъл дори е определено като кулинарен гаф да поръчаш капучино след 11 часа. :)
Страхотни сладки,Диянка!
Отново оформени,декорирани и представени перфектно!
Сърдечен поздрав и хубава неделя!

Bety каза...

Дианка, при теб винаги се чувствам тържествено и специално!
Много ароматни бисквитки си направила и се почерпвам с удоволствие!
В началото на блогърстването ми, ама че дума... направих едни капучино мъфини и този аромат ми е много любим! Ше пробвам и твоите бисквитки.

lois каза...

Здравей, бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG blogs на GoodFood. Ако си съгласна, моля изпрати снимки в голяма резолюция на r.dimitrova@goodfood.bg
Поздрави!

Диана каза...

Тези сладки ме плениха още от първия прочит. Много нежни и ароматни изглеждат. Записвам си за проба и благодаря сърдечно за споделената рецепта.
Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

di_ani каза...

Е, днес е малко след 11 часа, но все пак, радвам се че ви харесва тази идея.
Daniela,
Кате,
Лети,
Роси,
Бети,
Lois
Дианка,
Благодаря ви от сърце за милите думи и коментари,
много благодаря и за поканата :)
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана