вторник, 16 февруари 2010 г.

Пълнозърнест хляб със семена

Храненето с хляб е основно през време на пости. Подразбира се, че не е от бяло брашно, а в дните на строг пост и без олио. Опитвам се да го обогатя хранително с още разрешени съставки - пълнозърнесто брашно, семена и ядки.
Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях е също доста голямо. Знаете ли, че лъжица сухи овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах - многократно е изпитано у дома на Катя.


Пълнозърнест хляб със семена

1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша мюсли /със семена/ или овесени ядки
2 с.л. пшеничени трици
1 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
3 с.л. микс семена /ленено, маково,сусамово, слънчогледово, тиквено/
Може 2 с.л. олио/по желание/.
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор.

Мюслито се залива с100 мл. вряща вода и оставя да набъбне.
Маята се поръсва със захарта , ½ ч.чаша типово брашно и залива с 200 мл. хладка вода. Разбърква се и оставя да задейства маята за около 10 мин.
Смесват се пълнозърнестото и останалото типово брашно, добавят се триците и семената, солта. При вече „надигналата „ се мая се добавят овесените ядки и брашнената смес. Омесва се меко тесто, ако е необходимо ръцете се намокрят допълнително.
Оставя се да втасва около 10 -12 часа, покрито с фреш фолио в хладилник.
Изважда се и оставя около 30 мин. да отпусне, оформя се като лист. Поръсва се със запечените семена и загъва на руло. Поставя се в застлана с хартия за печене форма и оставя около час да удвои обема си. Навлажнява се повърхността с вода и поръсва със семената. Пече се в предварително загрята на 180-190С, за около 35 мин., до зачервяване и издаване на кух звук, при почукване.


Оставя се да се охлади първо 10 мин. във формата и изважда върху решетка за пълното му изстиване.Консумира се студен и нарязан на филии.


Подходящ е за препичане и тост,


с маслини,салца и зехтин/когато и Кононът позволява/.


Хареса ни за закуска - препечен, полят с мед и орехи.

23 коментара:

Dani каза...

МНого полезна информация ми даваш, Диани, за което ти благодаря.
А хлябът е толкова изкушаващ с тези семена отгоре, че ще го опитам:))
Поздрави и прегръдки от мен:)

fedora каза...

Чудесно хлебче!
Харесва ми комбинацията от ядки и хляб и не пропускам да си угодя, когато обикаляме по хотелите.
Много усмивки: Ина

Еoc каза...

Чудесна рецепта, Диани :) Ще се изпробва скоро :)
Поздрави!

Ирина каза...

Чудесен хляб! Здравословен, вкусен, пълен с много полезни съставки и много подходящ за диетично хранене! Много ми харесва, Диани, ще го опитам скоро! :-)

Леки пости и много усмивки от мен!

Lúcia Russo каза...

Beautiful and delicious bread...

Lúcia
www.fazemosdeconta.com
www.luciamrusso.com

Toni каза...

Диди, чуден хляб! В скоро време очаквай отзиви :)

Спокойна вечер и целувки.

brazilka каза...

изглежда невероятно!

Andrea каза...

I love homemade bread especially wholegrain breads.
Wonderful recipe and lovely photos as always. :)

di_ani каза...

Дани,
Ина,
Зорница,
Ирина,
Тони,
Цвети,
Благодаря ви момичета!
Харесва ми, че все по-често поглеждаме към здравословни храни.
Радва ме и факта, че го правят младите. Прочели сте поста на Ирина - впечатли ме...
Хубав и усмихнат ден за всяка една от вас, Диана

Lúcia,
Andrea,
Thank you,
home-made bread always creates
a special feeling warmth and comfort.
I wish you a nice smile and day, Diana

катя каза...

Досега съм се претеснявала да правя хлябове с такива брашна и ядки извън хлебопекарната. Така описано е много предразполагащо. Ще опитам, дано не се изложа. Знаеш ли, че лъжица овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах. Многократно е изпитано у дома. Поздравявам те за чудесната рецепта, и ти желая леки и спокойни пости!

Rosy Inspiration каза...

Hi, Diana,

This bread looks healthy as well. Thanks for sharing.Your photos are lovely.

di_ani каза...

Благодаря Катя,
не знаех за това им лечебно въздействие. Не уточняваш как - сурови, накиснати или термично обработени.
Чудесно е, че обменяме и нови полезни неща!
Хубава и усмихната вечер, Диана

di_ani каза...

Rosy,
Thank you,
I love homemade bread,
I wish you a nice evening, Diana

Диди каза...

Много ми хареса хляба!И аз смятам да го опитам скоро!Поздрави!:)

катя каза...

Лъжица сухи ядки. Слънчев и усмихнат ден от мен :):)

di_ani каза...

Благодаря Диди,
ще се радвам да ви допадне.
Много усмивки и радост днес, Диана

Катя,
благодаря ти от сърце за тази информация. Много е полезна и бих искала да я включа в поста, с препратка към твоя блог.
Усмихнат и щастлив ден, Диана

КеmiH каза...

Както вече ти казах, хляба е чудесен, а снимките уникално красиви! Това за пореден път доказва, че който го може си го може!
Моите адмирации, Дианка!
:)))

di_ani каза...

Кеми,
Много мил и ласкателен коментар.
Смути ме, но ти
благодаря от сърце!
Успех и много щастливи усмивки, Диана

Nanita каза...

Харесвам пълнозърнест хляб със семена/колкото по-черен,толкова по-добре/.Представяш всичко по неповторим начин и на човек му се приисква да направи предложението ти.Всичко е чудесно и рецептата,и снимките,и представянето!
Поздравления!
Хубава и уютна вечер!

Vera каза...

I love bread recipes,looks soft and tasty!

Даниела каза...

Много изкушаващ хляб се е получил. А от снимката с меда и орехите ми се прииска веднага да го опитам!
Поздрави!

di_ani каза...

Нанита,
Даниела,
благодаря ви.
Видно е, че интересът към здравословните храни се увеличава.
Сърдечен поздрав, Диана

Vera,
Thank you,
I love homemade bread.
Hugs, Diana

катя каза...

Диана, цитирай ме, не се притеснявай, затова сме тук да обменяме идеи. http://pmaria.log.bg/article.php?article_id=15345 тук има също рецепта за стомах, изпитвала съм я, отлична е. Дано съм ти била полезна, както и ти на мен. Хлябът стана много вкусен. Благодаря за рецептата. Спорна и усмихната седмица!