петък, 5 февруари 2010 г.

Nuvolone /Облак суфле/

Бях привлечена от снимката на това суфле, австрийската рецепта "Зима в Алпите" и анонса към него:
"Това е подобно на традиционното суфле, но яйцата остават разделени. Един лесен да изглежда много впечатляващо."
Наричат го Nuvolone, което буквално се превежда като" голям облак ", защото когато се изважда от фурната, прилича на "голям куп по залез слънце."
Да, направих го - идея за лека петъчна вечеря:



Nuvolone /Облак суфле/


Продукти за 1 порция:
2 яйца, гарантирано пресни, с отделени жълтъци и белтъци
50 мл. сметана /аз използвах 1 с.л./
40 гр. настъргано сирене Грюер /кашкавал, синьо или други
прясно смлян черен пипер
15 грама масло
малко пресен лук
морска сол
Фурната се загрява на 200С.
Намазнява се съдче за индивдуално сервиране /използвам керамични/, с масло.
Разбиват се белтъците и след като станат на лека пяна се посоляват. Разбиването продължава до постигането на плътност.
Пълнят се чашките около стените, като се оставя кухина на дъното и в средата.
В кухината се поставят нарязания лук, двата цели жълтъка, отгоре сметаната и настърганото сирене/кашкавал. Поръсва се със сол и черен пипер, и поставя маслото. Покрива се изцяло с останалия разбит белтък.
Пече се във фурната в продължение на 4 до 5 минути /при мен - 6, до златисто. При разкъсване на кората, жълтъкът трябва да е мек и топъл.


Сервира се веднага, с хляб, който да се натопи в жълтъците, добавих и слайс прошуто.


Оригиналната рецепта. Моите наблюдения и изменения - използвах половината от сметаната и сиренето. Времето за печене зависи от желанието за твърдост на жълтъка, увеличих на 6 мин. /защото при 4 мин. вътрешността е твърде течна/. Дали това втвърди повече белтъка, менията за суфлето бяха различни - от възхита, до леки гримаси на изненада, относно запечения пухкав, но кух белтък. И както се казва "на вкус и цвет..." Явно у дома някои все пак предпочитат поширани яйца.

11 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Толкова ефирно изглежда Диди.Царица си на тези неща.Наистина е като облаче .... Прегръщам те.

Nanita каза...

Ммм...пухкаво и въздушно със сигурност апетитно!Хубав уикенд Диани!

Dani каза...

Едно малко бяло облаче :) Слънчев уикенд от мен, Диана :)))

fedora каза...

Изглежда много добре това облаче алпийско :) И няма как да е друго, щом е излязло изпод твоите ръце и щом е кръстено на тази тъй красива планина :)
Много безоблачен уикенд ти желая: Ина

Ирина каза...

Много ефектно изглежда!
Суфле никога не съм опитвала, но от съставките звучи вкусничко :-)

Съвсем скоро ще го пробвам, благодаря Диани!

Поздрави!

Dimitrana S. каза...

Невероятно изглежда!

На мен суфле тoлкоз хубавко не ми е получавало :-9

Сръчни са ръцете ти, Диани :-)

Вкусен и уютен февруарски уикенд!

Еoc каза...

Наистина е като облак :)
Уютен уикенд, Диани!

Lúcia Russo каза...

Ola my dear,
I like so much come here and appreciate the lovely photos and delicious recipes you offer u.
Your blog is so beautiful and unique...
Bye and have a nice weekend,

Lúcia
www.fazemosdeconta.com
www.luciamrusso.com

Vera каза...

Uf,great recipes,you dear have amazing recipes and idea!

Daria каза...

Много оригинално!Наистина облак!
Мисля да опитам...,но дали ще успея?
Желая ти хубави дни!

di_ani каза...

Йоли,
Нанита,
Дани,
Федора,
Ирина,
Дими,
Зорница,
Дария,
благодаря ви - много мили коментари.
Ще се радвам да ви допадне и на вкус.
Спокойна и уютна съботна вечер, Диана

Lúcia,
many superlatives -
you are kind to me.
Thank you very much, Diana

Vera,
Thank you very much, Diana