неделя, 28 февруари 2010 г.

Пълнозърнести крекери

Такъв тип постни крекери съм правила и преди. Позволяват импровизация за вкусове и аромати, разнообразие на форми и големини. Е, много по-хубави са с мляко и сирене /Ирина , Даниела - поздрави!/, но за пости - толкова.


Пълнозърнести крекери

½ ч.чаша типово брашно
¼ царевично брашно
¼ овесено брашно
¼ пълнозърнесто брашно
¼ смес от бадемово, сусамово, тиквено и ленено брашно
/могат да се смелят и семена/
4 с.л. зехтин
4 -5 с.л.вода
½ ч. л.сода
½ к.л. лимонена киселина
½ к.л. бакулвер
1 ч.л.сол /на вкус/
1 ч.л. захар
1-2 с.л. подправки /риган, босилек, мента, мащерка/
1 ч.л. червен пипер
1 к.л. лимонова кора
черен пипер и чесън на прах – по вкус

За "гланц"
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.чаша вода

Ядки /семена за гарниране /по желание/
Фурната се загрява на 180С.

За "гланца":
Разбива се нишестето с водата и загрява до леко сгъстяване.

Смесват се всички брашна, овкусяват се с подправките и набухвателите. Към тях се прибавя зехтина и водата. Замесва се тесто, ако е сухо се добавя още малко вода. Тестото е леко ронливо, но удобно за работа. Разточва се на кора около 4-5 мм. /между две хартии за печене/ и изрязват формички по желание. Може на ръка или с шаблон, за красиви очертания.


Пекат се върху пекарска хартия за около 15 мин., до зачервяване. Няколко минути, преди да са готови, се мажат с царевичната глазура, поръсват се с ядки и допичат.
Охлаждат се.


Базова идея, с изменения. Получават се около две дузини, или повече според големината и дебелината на крекерите.


Могат да се предложат към дипове, салати или самостоятелно.

5 коментара:

fedora каза...

Прекрасни идеи!
Изключително приятно ми е да се разхождам из блога ти :)
Прегръдка: Ина

Daria каза...

Колко интересно! Не съм предполагала, че може да се приготви такова нещо! Браво!Впечатлина съм.Поздрави!

di_ani каза...

Ина,
Дария,
много сте мили и позитивни.
Благодаря за хубавите думи,
симпатията и впечатляването ни е взаимно!
Хубава и усмихната първомартенска седмица, Диана

Dimitrana S. каза...

Ooo.. страшно интересно и оригинално!
И несъмнено - вкусно :-)

Диани, поздравявам те и желая ведра, здрава, бяла и червена, усмихната и спорна нова седмица :-)

di_ani каза...

Благодаря Дими,
спорна и усмихната първомартенска седмица и за теб, Диана