неделя, 28 февруари 2010 г.

Катми

Търсейки рецепта за неделната закуска - обикновени, постни катми, попаднах в менюто на ресторант Манастирска магерница. Специализиран за стара българска кухня, рецепти събирани години наред от всички краища на България. Мотото е: 161 български манастира - 161 български рецепти. Рецептата е от Бачковски манастир “Успение Богородично”. За вкусово подобряване и обогатяване, сачът се маже с парче сланина. Измених този момент с лека модификация, взаимствана от руските блини, като поставих растително масло в сместа.


Катми /постни/


Продукти
/за около 10 бр. Ф24 см/

1 ½ ч.чаша типово брашно /200гр./
2 ч.чаша топла вода
10-15 гр. свежа мая
3 ч.л. захар
1 1к.л. сол
1 с.л. олио
още олио/маргарин за омазняване на тигана или сача.
Маята се размесва с 1 ч.л. захар, 1/2 ч.чаша топла вода и оставя за задейства /образуване на пяна/. Брашното се смесва с още една ч. чаша топла вода /другата, а може и повече, след втасването/, захар и сол. След "шупването" на маята, тя се излива към брашнената смес, разбърква и налива 1 с.л. олио. Оставя се да престои около 30 мин., а може и повече. Ако ще престоява повече, се използва по-малкото количество мая.
Тестото трябва да бъде изпълнено с мехурчета и да има гъстота на боза - за по-тънки катми, ако е необходимо се долива още вода.
За печеното на катмите се доверих на Пепи /и не само за това!/ - използва пръстен сач или тиган, предварително затоплен и намазнен. При мен само с мазнина. Излива се 1 черпак от сместа и пече на умерен огън. Когато повърхостта й се изпълни с малки и сухи дупчици, се обръща и опича катмата и от другата страна.


Могат да се изпекат по-дебели катми или


както ги обичам, по-тънки, тип постна палачинка.


Сервират се горещи - с мед, захар, плодове или друга плънка -
сладка или солена...
Вкусни са, опитайте...

12 коментара:

Lúcia Russo каза...

Diani, these pancakes look delicious! And you make it seems so easy to do :) My husband loves pancakes .. I'll try!

Lúcia
www.fazemosdeconta.com

пепеляшка каза...

Диани,
аз съм откърмена с катмите на баба и на мама....често ги правя и аз, някой ден ще пусна и моята рецепта.
В моя роден край са големи майстори и присъстват постоянно в менюто. И ти си се справила блестящо!
поздрави
Мария

Ирина Купенска каза...

Изглеждат много вкусно - с тези банани, мед и канела :-)
Предвид съставките, са и доста здравословни :-) Още другият уикенд ще ги опитам. Благодаря ти, Диани!

Хубава и усмихната неделя!

sofi каза...

Станали са прекрасни. Върна ме назад във времето, когато баба ми сядаше на двора със сача и започваше да пече катми. Мириса на пушек и обгорял сач още е в съзнанието ми. Приятен почивен ден с много сусмивки и вкуснотии в настоящето.

fedora каза...

Допадат ми, определено... много апетитни изглеждат. С едно сиренце и сладко от зелени орехчета ще са екстра :)))
Весела, румена и засмяна баба Марта ти желая :)

Maria Miteva-Christou каза...

Леле как ме върна много години назад и се сетих за Бабините катми намазани с прясно избъркано масло!!!

Dani каза...

Хубава рецепта, Диани!
Когато бях малка, майка ги правеше, но малко от по-дебелите и ми бяха вкусни със сиренце и домашно сладко:))
Хубаво време беше- някой друг се грижеше за теб!!
Сърдечни поздрави и слънчева седмица!

pep-4o каза...

Диди, така, както си ги наредила и гарнирала бих ги предпочела и тънки, и дебелички :)
Много апетитно изглеждат!

Хубава седмица и прегръдка!

Daria каза...

Перфектни са станали! Поздрави!

di_ani каза...

Lúcia,
These are very economical, and traditional Bulgarian diet pancake.
Greeting the March and successful week, Diana

Мили момичета,
всяка една от вас има много мили спомени, свързани с катмите от детството. Много се радвам, че успях да ви ги припомня.
Благодаря ви, здраве и щастие идващите първи пролетни дни, Диана

Andrea каза...

Oh, I'm hungry now. This looks so mouthwatering. Wonderful as always. :)

di_ani каза...

Andrea,
hugs%kiss, Diana