събота, 24 октомври 2009 г.

Турска пита (Pide Ekmeği)

PIDE
е специален плосък турски хляб с по-различна форма в сравнение с традиционния и наричан за Рамадан.
Много ароматен и вкусен, а при разчупване, след изваждане от фурната, излиза топла пара под коричката.


Турска пита (Pide Ekmeği)

За тестото:

2,5 чаши брашно
1 ч.л . суха мая /за около ½ кг. тесто/
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 супени лъжици зехтин
1/4 ч. чаша топла вода
3/4 ч. чаши топло мляко

за намазване:
1 жълтък
2 с.л. мляко
сусам за поръсване

Маята със захарта и топлата вода се разбърква и оставя да "шупне" за около 10 мин.
Добавят се брашното със солта, зехтинът и топлото мляко.
Разбърква се добре и омесва за около 10 мин. Оставя се на топло място да втасва за около час-два или докато удвои обемът си.
Размесва се тестото отново и оформя се плоска пита. Поставя се в тава за печене върху хартия и оставя да отпочине още 1/2 -1 час.
Фурната се загрява на 220С поставя съд с вода под скарата за печене.
Дооформя се с ръце, до желаната дебелина и големина. Намазва се с жълтък, разбит с пр. мляко.
Поръсва се със сусам и пече за около 20-25 мин.


Изважда се, леко се охлажда и сервира топла.
Харесахме я със сирене, а беше вкусна дори и студена.



Рецептата е адаптирана от Turkish Food Passion.

14 коментара:

Вера каза...

Extra,extra!!!I love turkish food too!

Dani каза...

Страхотни снимки,а за уханието -добре ,че хапнах преди да ги разгледам...Поздрави!!

pep-4o каза...

Охооооо, каква пита!
Явно днес сме на една вълна :)
Хубава седмица, Диди!

Bir Dut Masalı - nUnU каза...

merhaba,
ne hoş
bizden bir ekmek ile sayfanızda yer almak.
afiyetler olsun.. türklerin vazgeçilmezidir.
sevgiler. Nunu

Andrea каза...

I never had this bread but I love Turkish cousin so I have to try this one.

Еoc каза...

Пиде е един от любимите ми хлябове. Когато имаше Рамстор в София, винаги пазарувайки вземахме по две питки, едната я хапвахме в колата на път за в къщи :) Успешна нова седмица от мен, Диани!

di_ani каза...

Дани,
Зорница,
благодаря и аз харесвам много турската кухня.
Усмихната и спорна седмица, Диана

Пепи,
видях твоята пита -
а и със сирената,
сигурно е много вкусна.
Успешна нова седмица, Диана

Vera,
Andrea,
I like Turkish cuisine.
Very tasty stuff - sweet and salty, and they are the bread ... mmm, delicious
Nice new week, Diana

birdutmasali,
Teşekkürler!
Ben Türk mutfağı gibi.
Çok lezzetli şeyler - Tatlı ve tuzlu ve ekmek mmm vardır ... lezzetli.
Nice Yeni hafta, Diana

di_ani каза...

Дани,
Зорница,
благодаря и аз харесвам много турската кухня.
Усмихната и спорна седмица, Диана

Пепи,
видях твоята пита -
а и със сирената,
сигурно е много вкусна.
Успешна нова седмица, Диана

Vera,
Andrea,
I like Turkish cuisine.
Very tasty stuff - sweet and salty, and they are the bread ... mmm, delicious
Nice new week, Diana

birdutmasali,
Teşekkürler!
Ben Türk mutfağı gibi.
Çok lezzetli şeyler - Tatlı ve tuzlu ve ekmek mmm vardır ... lezzetli.
Nice Yeni hafta, Diana

Nanita каза...

Чудесна пита Диани!Усещам аромата и толкова апетитно изглежда!
Спорна и усмихната седмица!

P.S.Най-после успях да напиша коментара си.От два дни не мога да вляза в блога.

Dimitrana S. каза...

Страшно примамливо изглежда! И съм сигурна, че е чудесна на вкус!

Поздрав сърдечен от мен за теб, мила Диани :-)

ghost13 каза...

:-), Поздравления за хубавата рецепта, като почитатели на турската кухня, си я копвам, ;-),
Успешна кулинарна седмица!
Латинка

di_ani каза...

Нанита,
Дими,
Лати,
благодаря ви момичета!
Лека, спорна и усмихната седмица, Диана

Анонимен каза...

Рецептата ти е добра,но пропускаш една важна особеност-при първото омесване на тестото в него се хвърлят 2-3 бучки лед,за да не шупне тестото.Знам го от мои приятели турски майстори на пиде и екмек в Истанбул.

di_ani каза...

Много ви благодаря за чудесния съвет, Анонимен -
радвам се, че споделяте тази тънкост при приготвянето. С удоволствие следващия път ще замеся така, още повече явно имам проблем с изображението на прикачените снимки.
Отново ви благодаря и желая хубав и усмихнат ден, Диана