PIDE
е специален плосък турски хляб с по-различна форма в сравнение с традиционния и наричан за Рамадан.
Много ароматен и вкусен, а при разчупване, след изваждане от фурната, излиза топла пара под коричката.
Турска пита (Pide Ekmeği)
За тестото:
2,5 чаши брашно
1 ч.л . суха мая /за около ½ кг. тесто/
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 супени лъжици зехтин
1/4 ч. чаша топла вода
3/4 ч. чаши топло мляко
за намазване:
1 жълтък
2 с.л. мляко
сусам за поръсване
Маята със захарта и топлата вода се разбърква и оставя да "шупне" за около 10 мин.
Добавят се брашното със солта, зехтинът и топлото мляко.
Разбърква се добре и омесва за около 10 мин. Оставя се на топло място да втасва за около час-два или докато удвои обемът си.
Размесва се тестото отново и оформя се плоска пита. Поставя се в тава за печене върху хартия и оставя да отпочине още 1/2 -1 час.
Фурната се загрява на 220С поставя съд с вода под скарата за печене.
Дооформя се с ръце, до желаната дебелина и големина. Намазва се с жълтък, разбит с пр. мляко.
Поръсва се със сусам и пече за около 20-25 мин.
Изважда се, леко се охлажда и сервира топла.
Харесахме я със сирене, а беше вкусна дори и студена.
Рецептата е адаптирана от Turkish Food Passion.
14 коментара:
Extra,extra!!!I love turkish food too!
Страхотни снимки,а за уханието -добре ,че хапнах преди да ги разгледам...Поздрави!!
Охооооо, каква пита!
Явно днес сме на една вълна :)
Хубава седмица, Диди!
merhaba,
ne hoş
bizden bir ekmek ile sayfanızda yer almak.
afiyetler olsun.. türklerin vazgeçilmezidir.
sevgiler. Nunu
I never had this bread but I love Turkish cousin so I have to try this one.
Пиде е един от любимите ми хлябове. Когато имаше Рамстор в София, винаги пазарувайки вземахме по две питки, едната я хапвахме в колата на път за в къщи :) Успешна нова седмица от мен, Диани!
Дани,
Зорница,
благодаря и аз харесвам много турската кухня.
Усмихната и спорна седмица, Диана
Пепи,
видях твоята пита -
а и със сирената,
сигурно е много вкусна.
Успешна нова седмица, Диана
Vera,
Andrea,
I like Turkish cuisine.
Very tasty stuff - sweet and salty, and they are the bread ... mmm, delicious
Nice new week, Diana
birdutmasali,
Teşekkürler!
Ben Türk mutfağı gibi.
Çok lezzetli şeyler - Tatlı ve tuzlu ve ekmek mmm vardır ... lezzetli.
Nice Yeni hafta, Diana
Дани,
Зорница,
благодаря и аз харесвам много турската кухня.
Усмихната и спорна седмица, Диана
Пепи,
видях твоята пита -
а и със сирената,
сигурно е много вкусна.
Успешна нова седмица, Диана
Vera,
Andrea,
I like Turkish cuisine.
Very tasty stuff - sweet and salty, and they are the bread ... mmm, delicious
Nice new week, Diana
birdutmasali,
Teşekkürler!
Ben Türk mutfağı gibi.
Çok lezzetli şeyler - Tatlı ve tuzlu ve ekmek mmm vardır ... lezzetli.
Nice Yeni hafta, Diana
Чудесна пита Диани!Усещам аромата и толкова апетитно изглежда!
Спорна и усмихната седмица!
P.S.Най-после успях да напиша коментара си.От два дни не мога да вляза в блога.
Страшно примамливо изглежда! И съм сигурна, че е чудесна на вкус!
Поздрав сърдечен от мен за теб, мила Диани :-)
:-), Поздравления за хубавата рецепта, като почитатели на турската кухня, си я копвам, ;-),
Успешна кулинарна седмица!
Латинка
Нанита,
Дими,
Лати,
благодаря ви момичета!
Лека, спорна и усмихната седмица, Диана
Рецептата ти е добра,но пропускаш една важна особеност-при първото омесване на тестото в него се хвърлят 2-3 бучки лед,за да не шупне тестото.Знам го от мои приятели турски майстори на пиде и екмек в Истанбул.
Много ви благодаря за чудесния съвет, Анонимен -
радвам се, че споделяте тази тънкост при приготвянето. С удоволствие следващия път ще замеся така, още повече явно имам проблем с изображението на прикачените снимки.
Отново ви благодаря и желая хубав и усмихнат ден, Диана
Публикуване на коментар