петък, 30 октомври 2009 г.

Салата с тиква, зеленчуци и бекон

Пред станалият популярен и сред нас празник Halloween, тиквата властва с пълна сила. За нейната безспорна полезност няма да пиша. Аз я харесвам във всякакви варианти. Една идея за салата, с леко задушена в зехтин /витамин А е мастно разтворим/тиква, зеленчуци и бекон.


Салата с тиква, зеленчуци и бекон

Продукти:
1 ч.чаша рендосана тиква
2 с.л.зехтин
1/2 краставица
рукула
магданоз
ябълка /по желание/
100 гр. бекон
тиквени семки за поръсване

Дресинг:
3 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. фина горчица
сол, черен пипер на вкус
Тиквата се задушава в затопленият зехтин за около 2 мин. до леко омекване. Оставя се да се охлади.
Приготвя се дресинга, чрез разбиване до хомогенна смес на посочените съставки.
Зеленчуците се нарязват, поставя се тиквата, аранжира се с лентички бекон.


Залива се с дресинга, поръсва се с тиквени семки /по желание/ и сервира.



Вариант е, вместо да се задуши, да се използва печена тиква.

2 коментара:

Andrea каза...

Di_ani, I have said it before and I have to say it again, I love the way you decorate food. You make it into piece of art.
Lovely combination arugula and pumpkin with bacon. I'll try this for lunch tomorrow. :)

di_ani каза...

Darling Andrea,
you're always very tolerant with me.
Thank you very, very much!

We love pumpkin and this idea is one of diversity.

I love to watch your photos and recipes too! Pretty and smiling day, Diana