понеделник, 12 октомври 2009 г.

Сусамена питка /питката на мама/

Трудно ми е да премина на делнично ежедневие. Иска ми се да завърша тези празнични и много емоционални дни,
с уважение и благоданост към много скъп за мен човек - моята майка.
Тя е човек - естет и кулинар, всепризнат майстор на печивата в нашето семейство. Макар да предпочитаме по-диетични варианти на теста и питки, за голяма трапеза винаги присъства нейната празнична погача.
Тежка, ароматна и много вкусна...
Правя я и аз,
макар и не като нея, но задължително я поръсвам със сусам ...



Сусамена питка /питката на мама/


Продукти:
1 кг. брашно
42 гр. прясна мая
3 ч.чаши прясно мляко
1 с.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. захар
2 с.л. оцет
2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
125 гр. масло за намазване на корите

Всички съставки и маята, без брашното се разбиват на гладка маса. Добавя се постепенно брашно и замесва меко тесто.
Продължителното месене е желателно за по-добър резултат.
Оставя се да втасва около час на топло място.
Размесва се отново и разделя на две части. Всяка една се разточва на тънка кора маже с разтопено масло. Следват варианти за оформяне:

- Двете кори да се “надиплят”, завият на руло и леко усучат.


- Оформят се малки питки, намазват се с масло и слепват се по две. Оформят се на руло, леко се усукват и завързват на възелче. Поставят се прави в намазнена тава.

- Едната кора да се навие на руло и от нея да се изрежат еднакви по височина “пънчета”. Поставят се прави в намазнена тава.

- Между двете кори да се поръси сирене, да се завият на руло и изрежат триъгълници – “клинове”. Поставят се прави в намазнена тава.


Втасва отново за около час или до увеличаване двойно на обема.
Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. вода и олио. Поръсват се "задължително" със сусам.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С.

След изваждане и леко охлаждане за около десетина минути се освобождава от тавата /може да се постави под питата суха хартия за печене/за да не стане питата “клисава”/


17 коментара:

Dimitrana S. каза...

Винаги ме радват снимките на пити: толкова топлина, уют и любов са събрали!

Чудесна е питката, Диани!

Сърдечен поздрав и пожелание за здраве, любов и много усмивки за теб и близките ти хора :-)

Maria каза...

Божествена е Дианка! Да е жива и здрава майка ти!

di_ani каза...

Дими,
Мими,
благодаря ви от сърце!
Много неща съм научила от майка ми -
месенето и усещането на тестото, също.
И от мен -
щастие да радва вас и вашите близки, Диана

Nanita каза...

Вълшебна питка!Явно достойна заместничка на мама я е правила.Спорна и усмихната седмица!

Обожавам питки със сусам.Няма да откажа парченце от тази.

Dani каза...

Така добре ухае на сусам...като гледам твоята не мога да си представя как изглежда нейната.Прекрасна е.Поздрави

di_ani каза...

Нанита,
Дани,
Много сте мили -
благодаря ви!
Целувки, Диана

Еoc каза...

Диани, разкошна пита :) Поздравления за теб и майка ти :) Лека вечер от мен!

ghost13 каза...

Много сполучлива рецепта, питката изглежда много пухкава.....аз все се насландисвам и все си намирам оправдание да не спретна и аз една .....:-)..... в момента последното ми е че нямам подходяща тава..... хи, хи, хи.... обещаха ми да ми купят.... така че ще имам на предвид тази рецепта, много добре изглежда и вече си я представям на вкус... "душичка"
......Поздрави, целувки и много здраве!
Латинка

di_ani каза...

Зорница,
благодаря ти!
Усмихнато утро за теб, Диана

Лати,
всепризнат майстор си на деликатни печива
и питите ще бъдат прекрасни изпод твоите ръце.
С нетърпение ще очаквам тази серия...
Хубав и усмихнат ден, Диана

Кemi каза...

Какви питки!
Поздрави специални за теб и твоята майка!
Много усмивки от мен!
:):)

di_ani каза...

Благодаря Кеми,
щастливка е и твоята Инес,
която ще се учи от майка като теб.
Целувки, Диана

Milen@ каза...

Разкошна питка, Диани! Да е жива и здрава майка ти!

Поздрави и прегръдки, Милена

di_ani каза...

О, Милена -
благодаря!
Много мили пожелания,
Целувки, Диана

Ирина каза...

Диани, мога ли да заменя прясната мая със суха (20гр за килограм брашно)? :-)

Весело посрещане на 2010-та!

di_ani каза...

Ирина,
тази пита я правя със свежа мая, но
можеш да я замениш и със суха активна мая.
Обикновено на опаковката мая е указано за какво количество брашно е предвидена. Това е тежко тесто и би могла малко да увеличиш количеството мая за килограм брашно, но 20 гр. ми се струва много.
Бих се чувствала неловко, ако в празничната вечер не се получи очаквания ефект.

Весело и празнично посрещне, Диана

Ирина каза...

Грешката е моя, 14гр e за килограм брашно :)
За коледната пита замених прясна със суха мая и се получи добре. По принцип не обичам да заменям съставки в рецепти, още повече такава като твоята, която изглежа невероятно, но в близките магазини никъде не намерих прясна мая и ще се наложи да рискувам. :)

di_ani каза...

Ирина,
ти имаш усет за тези неща.
Убедена съм, че с вложената от теб позитивна енергия ще се получи вълшебна пита -
Нека тя е символ на здраве и благоденствие в твоя дом през идващата 2010!
Бъди щастлива, Диана